Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Glinene posode za kuho in peko, o kvasu, o peki in čvek

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Glinene posode za kuho in peko, o kvasu, o peki in čvek

Napisal/-a živa » Po Apr 03, 2023 10:58 am

tonček, nisem prepričana, da bi lahko očistila vse okoli in pod metlicama, drug razlog je pa ta, da je moj kruh iz pečice rahel, puhel, visok cca 28 cm, v podolgovatem pekaču in ne menjam ne metode ne postopka.
kruhomat vseeno ne speče tako dobrega kruha.

z metlicama oz. nastavkom za gnetenje je pa tako, da sem ga snemala in očistila, potem pa je začela posoda na tem mestu puščati vodo, zato nastavka več ne snemam in voda ne teče. očitno je moka naredila zaporo. za celiakaški kruh pa mora biti čistoča 100 %, niti drobtine ne sme biti glutena. V izogib kontaminaciji imam ločene pekače, aparate, nože, deske..._________________Lp, Živa

Napisal/-a muha » Pe Mar 31, 2023 2:43 pm

Naslov sem dopolnila, da se bo vedelo, kaj se lahko pričakuje v debati pod tem naslovom. Drugače je tako, kot če bi rabil čevlje, prišel v prodajalno s čevlji, tam bi bil samo en par, vse polno pa druge galanterije.

Napisal/-a Tonček » Pe Mar 31, 2023 1:53 pm

Ne razumem, zakaj ne rabite Kenwooda, če imate brezglutensko dieto. Saj se da zamesiti tudi brezglutenski kruh z njim. Sem pa opazil, da ne znajo pri tej dieti uporabiti moke iz bele koruze, s katero se dobi odlične izdelke. V kombinaciji s škrobom in dodatku modificiranega škroba, moke iz rožičevih pešk (karoba guma), karagenana in sličnih polisaharidov lahko pripraviš odličen kruh. Saj piše na vsakem izdelku za celiakaše, kaj je v sestavi. Bela koruza je res odlična stvar, jo moraš pa sam mleti, ker je moka bele koruze iz mlina onesnažena z glutenom._________________Bedno.....

Napisal/-a živa » Pe Mar 31, 2023 12:50 pm

tonček, kenwood imam tudi jaz že 23 let, vmes kupila najbolje ocenjen v VIP Gorenjev, pa je spravljen v omari in ta nazaj. Zakaj sem ga takrat kupila? Tašča ga je imela in ji je delal mnogo let bp.
sedaj je že eno leto v pokoju, ker smo prešli 3/4 družine na brezglutenski kruh, za enega pa kupimo kruh.

s tem aparatom pa res lahko delaš vse, čeprav sama še nisem poskusila. Drugi poročajo._________________Lp, Živa

Napisal/-a Tonček » Pe Mar 31, 2023 12:19 pm

Kitajc je, kaj pa drugega. Opis je tule https://www.amazon.de/-/en/Meykey-Bread-Baking-Meister-Programmes/dp/B08MTKWDSB?th=1. Nisem še "popravljal", ker že vnaprej vem, da mi ne bi uspelo. Verjetno je glavna caka v pogonu oz. kakšnem zobatem jermenu. Pri mesenju testa so potrebne kar velike sile. Od vseh proizvajalcev kuhinjskih robotov najbolj cenim Kenwood, ki po 12 letih dela brez problemov. Najbrž ima dobre "getribe", ne kakšno poceni plastiko._________________Bedno.....

Napisal/-a mravlja » Pe Mar 31, 2023 11:40 am

Ja pravega recepta brez žene ni, tudi "gušta" ne.

Kruhomat je čisto v redu stvar. Si mu že kdaj menjal rezevne dele? Kaj imaš to "zaeno žival"?

Napisal/-a Tonček » Pe Mar 31, 2023 11:20 am

Meni je kruhomat kljub vsem kritikam prav simpatičen. Zvečer zmečeš v 10 minutah sestavine za pirin kruh v posodo, naštimaš uro končane peke, ležeš k ženi in zjutraj te čaka svež in dišeč pirin kruh.
Ali pa: zvečer zmečeš v 10 minutah sestavine za bel kruh v posodo, naštimaš uro končane peke, ležeš k ženi in zjutraj te čaka svež in dišeč bel kruh._________________Bedno.....

Napisal/-a mravlja » Pe Mar 31, 2023 9:37 am

Aha, hvala za odgovor.
Vidim, da sem račun sfalil v osnovi: Φ37 ... pa krivulja sfere ... pa π, pa σ ... pa dobim rezultat trenutne enotedenske porabe - ki jo tvoj izračun potrjuje. Wink

Kontraučinki domačega kruha so mi dobro poznani, jih nosim naokoli.

Napisal/-a Tonček » Pe Mar 31, 2023 8:40 am

Kruhomat ima program, kjer se v posodi vzdržuje temperatura 40-45 st.C. Zvečer daš v posodo 2 žlici jugurta in 1 l mleka, zmešaš in vklopiš program št. 15. Potem ležeš k ženi, zjutraj te čaka jogurt. Lahko tudi pražiš lešnike in orehe, izdelaš testo itd.

Teža kruha je 2,2 kg. Iz količine dodane vode in končne teže pečenega kruha izračunamo, da vsebuje 42,7 % vode.

Toliko o kilaži. Ker pa je kruh zelo dober, ima lahko vpliv tudi na kilažo avtorja._________________Bedno.....
Nazadnje urejal/a Tonček 02 Apr 2023 05:13; skupaj popravljeno 1 krat

Napisal/-a mravlja » Pe Mar 31, 2023 6:45 am

Kruhomat za izdelavo jogurta ... ??
To bi si pa rad razjasnil ...

No ne samo to: itak me že celo noč muči kilaža tvojega hlebca izpod peke ...

Na vrh