Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Orehovec

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Orehovec

Napisal/-a Melona » Ne Jun 16, 2024 2:46 pm

O, škoda, da nisem pred dvema tednoma objavila, ko sem jih namočila, se mi je zdelo brez veze ponavljati. Zgodnji so letos, ja. Jih je pa kar obilo, me jih je kar nekaj vprašalo, če jih potrebujem. No, moj namok je zdaj že črno zelen.

Napisal/-a crtj » Ne Jun 16, 2024 1:21 pm

Ljubitelji orehovca, pozor, tudi pri orehih čas letos malo prehiteva, zdajle sem nabiral in so že praktično trdi, jih je bilo kar težko razrezati.

So pa zdravi - od velikega nabranega lavorja (za 2 kozarca) sta bila 2 oreha rjavkasta znotraj.

V 4,2 litra glaž sem dal orehe, 2 dcl sladkorja, hruškovec, en strok vanilije, eno skorjico cimeta in 4-5 klinčkov. Limono, pomarančo in kavo bom dodal, ko bom imel.

Napisal/-a copatka » Pe Dec 22, 2023 8:58 pm

Ok, potem se bo pa moje zdravilo tudi medilo še par tednov 😊. Hvala za nasvet!_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a crtj » Pe Dec 22, 2023 7:58 pm

ja, z dodatki. Vendar ne pa recimo mesec in več.

Redčim ponavadi ne, osnova je 45% in pri tem ostane. Jemlje se kot zdravilo Smile

Napisal/-a Melona » Pe Dec 22, 2023 7:55 pm

Copatka, redčenje je odvisno od tega, kako močno žganje imaš. Jaz sem ga za moško družbo redčila z 2 dcl vode na liter žganja, za žensko pa s 3 dcl. Oboji pravijo, da je kar močan, zame je pa to sploh premočno, oboje.

Napisal/-a copatka » Pe Dec 22, 2023 3:51 pm

Crtj, a toliko časa naj ga še pustim skupaj z dodatki? Rolling Eyes Lani sem ga samo par dni, pa je bil vseeno odličen. Ampak najbrž bo tako res še boljši. Wink Potem ga moram pa pretočiti v flaškon, zdaj mi zaseda mojo najljubšo skledo ...

A ga ti tudi kaj redčiš kot Melona?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a crtj » Pe Dec 22, 2023 3:28 pm

Zdaj je bilo pravkar pretočeno? Več pusti kot par dni. Vsaj par tednov za moje pojme.

Napisal/-a copatka » Pe Dec 22, 2023 3:07 pm

Melona, jaz sem ga šele včeraj pretočila in danes dodajam vse ostalo (sladkor, strok vanilije, cimetovo skorjico, klinčke ter eterično olje limone in pomaranče). Na 5,5 litra sem do zdaj dodala 35 dkg sladkorja, a ga moram očitno dati več, je grenek kot hudir. Kot pravi Crtj - zaenkrat je "zadeva v času pretočenja razmeroma grozna". Vidim, da si ga ti dala pol kile na 3 l žganja.

Koliko se čuti kislina od limone? Bom mogoče dala not kar malo soka.
Napisala si "ga bom redčila, ko bo namok končan". Koliko ga pa razredčiš? Jaz lanskega nisem nič ... pa je zelo dober. Wink

Zdaj ga bom par dni pustila, da se okusi prepojijo, potem gre v steklenice._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a Melona » So Dec 09, 2023 4:05 pm

Ok, sem se ustrašila, da jih tako dolgo namakaš. Glede pustiti odcejeno pa čedalje bolj verjamem, da tako staranje res pomaga. Lanski je boljši kot letošnji.

Napisal/-a crtj » So Dec 09, 2023 2:26 pm

Odcejeno pustiti. Načeloma je tako, na splošno in na grobo - da karkoli namakaš, dlje kot je namočeno (od nekje 3-6 mescev dalje, odvisno tudi od temperature etc), bolj je riziko, da bodo nastopili nepričakovani in neprijetni grenki toni.

Na vrh