Napisal/-a muha » To Dec 26, 2023 9:32 am
Prednost te potice je, da jo lahko pripravite zvečer, spečete pa zjutraj. Ali obratno, kakor se vam izide. Važno je le, da ima čas vzhajati tam okoli 8 - 10 ur.
1. korak: vzamete katerikoli recept za potico, ki se vam je že obnesel, a vas je jezilo, ker je skorja odstopala.
1. korak: naredite kvasec, kot običajno, le s količino kvasa ne smemo pretiravati. Svež kvas = 10 g na 200 g moke. (600 g moke = 30 g kvasa ali 1 zavitek suhega kvasa. ) * Suhi kvas lahko tudi vmešate v moko in priprava kvasca ni potrebna. Nujno pa preberite navodila na vrečki, pri nekaterih vrstah suhega kvasa je vseeno treba pripraviti kvasec.
3. korak: pripravite nadev.
4. korak: zamesite testo. Sestavin predhodno ne ogrevajte! Dobro ga pregnetite, da je lepo gladko.
5. korak: testo razvaljate (recimo na debelino svinčnika) Tako testo se dosti laže valja, kot že vzhajano. Če se slučajno strga, ga ni težko zakrpati.
6. korak: nadevamo, zvijemo in damo v pekač.
7. korak: pustimo vzhajati čez noč. Pozimi lahko na sobni temperaturi (nekateri ga dajo kar v pečico, hladno seveda!). Poleti, če je stanovanje vroče, pa v hladilnik ali še bolje v hladno shrambo, če jo imamo.
8. korak: pečemo, kot po navadi. Potice pred peko ni potrebno prepikati.
Toliko na grobo iz mojih prvih izkušenj s takim načinom peke. Po okusu je enaka, kot klasično pripravljena, je pa testo nekoliko manj puhasto. Mogoče zato, ker je v mojem klasičnem receptu več kvasa?
Slika ni ravno najboljša. Ne vem, ali je kriva slaba svetloba ali fotoaparat, a za prikaz, da skorja ne odstopa, bo že.
Prednost te potice je, da jo lahko pripravite zvečer, spečete pa zjutraj. Ali obratno, kakor se vam izide. Važno je le, da ima čas vzhajati tam okoli 8 - 10 ur.
1. korak: vzamete katerikoli recept za potico, ki se vam je že obnesel, a vas je jezilo, ker je skorja odstopala.
1. korak: naredite kvasec, kot običajno, le s količino kvasa ne smemo pretiravati. Svež kvas = 10 g na 200 g moke. (600 g moke = 30 g kvasa ali 1 zavitek suhega kvasa. ) * Suhi kvas lahko tudi vmešate v moko in priprava kvasca ni potrebna. Nujno pa preberite navodila na vrečki, pri nekaterih vrstah suhega kvasa je vseeno treba pripraviti kvasec.
3. korak: pripravite nadev.
4. korak: zamesite testo. Sestavin predhodno ne ogrevajte! Dobro ga pregnetite, da je lepo gladko.
5. korak: testo razvaljate (recimo na debelino svinčnika) Tako testo se dosti laže valja, kot že vzhajano. Če se slučajno strga, ga ni težko zakrpati.
6. korak: nadevamo, zvijemo in damo v pekač.
7. korak: pustimo vzhajati čez noč. Pozimi lahko na sobni temperaturi (nekateri ga dajo kar v pečico, hladno seveda!). Poleti, če je stanovanje vroče, pa v hladilnik ali še bolje v hladno shrambo, če jo imamo.
8. korak: pečemo, kot po navadi. Potice pred peko ni potrebno prepikati.
Toliko na grobo iz mojih prvih izkušenj s takim načinom peke. Po okusu je enaka, kot klasično pripravljena, je pa testo nekoliko manj puhasto. Mogoče zato, ker je v mojem klasičnem receptu več kvasa?
Slika ni ravno najboljša. Ne vem, ali je kriva slaba svetloba ali fotoaparat, a za prikaz, da skorja ne odstopa, bo že.