Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kombuča - čajna goba

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Kombuča - čajna goba

Napisal/-a brbr » Ne Jan 07, 2024 11:37 am

Z veseljem povem, da je moja prva kombuča odlično uspela in naredila rejeno novo gobo. Hecno je, da je ta čajna goba nadvse podobna (po skrukturi) matici/klobuku, ki se naredi pri izdelavi jabolčnega kisa. Le da gre tukaj vse neprimerno hitreje.

No, zdaj je že nastavljena nov čaj. Bom pa verjetno morala količino povečati, ker je zanimanje za pitje kombuče med domačimi precejšnje, kar me je presenetilo. Prepričana sem bila, da jo bom pila samo jaz..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » Če Dec 28, 2023 7:40 pm

Danilo je napisal/a:
Metuljc, oddaja 26.12. na TV Slovenija2 je imela naslov: "Nam vladajo gobe?"Dostopna je na njihovi strani ali z ogledom za nazaj. Še ena lepa slovenska oddaja oz. film bo na začetku silvestrskega večera: "Divja Slovenija", katerega ponovitev bo v torek.

Če bo kdi iskal, ob 19.55, naslov: Odgovor ba skoraj vse. Vredno ogleda, čeprav zame večinoma že poznana vsebina.
Divja Slovenija pa je tudi več kot vredna ogleda. Fascinantno.

Napisal/-a Danilo » Če Dec 28, 2023 4:10 pm

Metuljc, oddaja 26.12. na TV Slovenija2 je imela naslov: "Nam vladajo gobe?"Dostopna je na njihovi strani ali z ogledom za nazaj. Še ena lepa slovenska oddaja oz. film bo na začetku silvestrskega večera: "Divja Slovenija", katerega ponovitev bo v torek.

Napisal/-a Danilo » Če Dec 28, 2023 3:47 pm

brbr je napisal/a:

Ker bom naslednje dni odsotna in bodo našo hišo zavzela poskočna mladina, ki bo pri nas praznovala novoleto, si je ne upam pustiti v kuhinjski omarci, ker se bojim, da tam ne bo imela potrebnega miru.
.

Lepo, da te ob tem le za kombučo skrbi. Very Happy

Napisal/-a brbr » Če Dec 28, 2023 11:59 am

Hvala vsem za napisano. Moja prva kombuča je že nahranjena in napojena. Le glede ustreznosti njenega trenutnega "stanovanja" nisem preveč prepričana.
Ker bom naslednje dni odsotna in bodo našo hišo zavzela poskočna mladina, ki bo pri nas praznovala novoleto, si je ne upam pustiti v kuhinjski omarci, ker se bojim, da tam ne bo imela potrebnega miru.
Tako sem jo zaprla v omara v pisarni. Tu pa ne vem, če bo imela dober nabor mikrobov v zraku. Verjetno so v kuhinji drugačni kot med strokovno literaturo. Se bojim, da bo tale moja kombuča preveč strokovno natravnana. No, mogoče ji dam v omaro še kakšno leposlovje, da bo bolj kulturna ... Laughing Ali pa kakšno kuharsko knjigo, da bo bolj okusna..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » Če Dec 28, 2023 10:30 am

Danilo, kak podatek več o tej oddaji bi koristil ne le meni. Idea

Napisal/-a Danilo » Če Dec 28, 2023 9:40 am

Škoda, da uporaba kombuče ni bolj razširjena, saj je poceni in dragocena pri ohranjanju zdravja. Z daljšo fermentacijo se tekočina še bolj zakisa in je uporabna kot kis s podobnimi učinkovinami. Ko pišete, da potrebuje teine, ti pridejo do izraza bolj v tej zadnji fazi, Sladkor je tisti, ki gobo hrani, vrsta čaja pa doda okus in sestavine (meni je bila všeč tudi kamilica). Strinjam se z lpmami, da je potrebno odstraniti nastale sluzi in "črne pike", ki so moteče in škodljive plesni in tudi preusmerjajo proces fermentacije. Pil sem jo nekaj let, dokler mi pred leti Brbr ni podarila kulture mlečnega kefirja podobnega delovanja. Ker se mi je priprava tega zdela manj zamudna, sem sčasoma zanemaril kombučo tudi kot kis. Moje izkušnje z uživanjem obeh so pozitivne, čeprav z uživanjem te in ostalih višjih gob najbrž pretiravam. Žal nimam dovolj znanja, da bi razumel korelacijo imunskega sistema in učinka gob. Kako je vse skupaj premalo raziskano in neverjetno, je delno razkrila tudi odlična oddaja na TV Slovenija 2 tri dni nazaj. Res priporočam ogled.

Napisal/-a Tiana » Če Dec 28, 2023 9:24 am

Takšna navodila sem dobila, ko sem prejela kombučino gobo. Če ti lpmami kombuča dela nove klobuke kar nadaljuj tako, očitno dobi dovolj teina.

Napisal/-a lpmami » Sr Dec 27, 2023 7:43 pm

A tako močan ti delaš, Tiana, za kombučo? Jaz ga delam kot običajno za pitje. To bo treba še raziskati. Malo se ogibam teina oziroma močnega čaja, ker zapira. Po fermentaciji nekaj teina ostane nefermentiranega in ker pijem tudi pravi čaj, se bojim da bi bilo preveč, če bi ga pustila petnajst minut.
Preskusila sem že vse tri prave čaje - črnega, zelenega in belega. Ne morem se odločiti, kateri mi je bolj všeč, pa malo menjam. Bolj se nagibam k črnemu, ki mi je tudi za pitje (nefermentiran) najbolj všeč._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a Tiana » Sr Dec 27, 2023 4:18 pm

Jaz sem jo redno pila kar nekaj let, zdaj imam malo pavze, ker ne zmorem vsega in tudi trenutno ne smem piti.

Čaj sem skuhala na 10 dni. To sem ugotovila, da je bilo v mojih pogojih najbolj optimalno za okus, ki mi je odgovarjal. Z daljšanjem fermentacije dobiš bolj kisel napitek, s krajšanjem pa bolj sladkega. Ko je sladek čaj fermentiral, sem ga pretočila v steklenice in jih pustila še nekaj dni fermentirati (sekundarna fermentacija), preden sem pila. Steklenice sem hranila na hladnem. Ko sem steklenico odprla sem jo hranila v hladilniku. Takšna ohlajena kombuča mi je bila najbolj dobra.
Čaj sem uporabljala zeleni, ker mi je najbolj dober. Gre tudi s črnim, če ti odgovarja. Zeliščni čaji se lahko dodajajo za okus, ne jih pa uporabljat same kot take. Saj dolgoročno kombuča ne preživi samo na zeliščnih čajih, ker rabi teine.
Ko sem delala sekundarno fermentacijo sem največkrat dodala ingver za okus. Lahko pa seveda eksperimentiraš po želji. Nekaj idej ti je že lpmami napisala.
Da je fermentacije uspešna rabiš gobo, oziroma klobuk, ki zraste na površini tekočine. Za novo fermentacijo pa potrebuješ tudi kvasovke, ki so v tekočini, tako da vedno prihrani kakšen deci fermentirane tekočine, ki jo dodaš na novo skuhanemu in osladkanemu čaju (ohlajenemu seveda).
Da se sprostijo teini moraš čaj namakati vsaj 15 minut in ne samo 2-5 minut, kot ga namakamo, kadar ga pijemo samega kot takega.
Meni so se za fermentacijo najbolj obnesli veliki kozarci za vlaganje. Mislim, da so 5 litrski. Steklenice za shranjevanje pa je potrebno biti pozoren, da so dovolj kvalitetne, da zdržijo pritisk sekundarne fermentacije.
Če se še kaj spomnem pa še dopišem. Kot pravi lpmami uživaj, ker je zelo okusen napitek in predvsem zelo zdrav.

Na vrh