Žar ... in peči

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Žar ... in peči

Napisal/-a Pepe » Sr Jan 31, 2024 4:04 pm

V ooni-ju se kamen očisti tako, da segreješ na "delovno temperaturo" in potegneš s ščetko ostanke tistega, kar je pri 400+ stopinjah zgorelo.

Napisal/-a Optimist » Sr Jan 31, 2024 1:51 pm

Ožgano pride od neprave moke ali preveč obložene pice. Jaz imam rocno omelo in kanto vode. Po vsaki pici malce scistim kamen._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....

Napisal/-a živa » Sr Jan 31, 2024 1:41 pm

čisto mimo - kaj pa peka na žaru z ogljem, drvmi? weber okrogli žar, notri odlično pečena pica. ni hitro, ker je treba seveda primerno segreti, imeti žerjavico, ampak jih potem lahko spečeš več zaporedoma.

žal pa ne znamo očistiti kamna za peko, tisto črno ne gre dol z ničimer (mogoče s peskanjem, ampak potem bo še bolj hrapava površina), pa čeprav smo dali spodaj peki papir, je črno.
za našo družino par pic letno zadostuje tudi pečica v kuhinji._________________Lp, Živa

Napisal/-a Danilo » So Jan 27, 2024 10:23 pm

Peter, v pečici na šamotni plošči pečemo tudi pri nas. Ker imajo "naše" precej več nadeva, jih pečemo cca 15 minut na 270 stopinj, zato se vse lepo prepeče in ostane sočno. Vem, da taka pica ni po standardnih pravilih, ampak v dveh minutah pri 350 stopinjah ne bi bila pečena in tudi obračati se je ne da. Štirikotna velikosti pekača nasiti tri lačne in tudi bolj všeč mi je kot klasična, zaradi sestavin preslana. Razumem pa prijatelja, ki mu je peka strasten hobi in pice jedo pogosto in za večje družbe, ko je že samo pečenje družaben dogodek.
Klasična pečica za to ni najbolj primerna.

Napisal/-a Peter » So Jan 27, 2024 4:00 pm

Tako jih peče moja hči, Poolish testo, navadna pečica na ful z ventilacijo in šamotni kamen 1cm.





Ta zadnja je po mojem okusu malo bolj zapečena. Pelati, mocarela, dimljen losos in ko je pečena, še tržaška omaka:




Napisal/-a muha » So Jan 27, 2024 10:23 am

Aha! Zavrteti! To pa razumem. Ker obračanje mi v moji glavi pokliče asociacijo na "obrniti omleto". Hvala!

Napisal/-a Peter » So Jan 27, 2024 9:52 am

Obračaš z loparjem za pico. Ni tako težko kot se zdi, ker na vročem kamnu, testo takoj zakrkne. Seveda malo vaje in zažganih pizz je potrebnih. Wink
Tako to zgleda: https://youtu.be/66EuYgEOy_w?si=OjpJlwHOVAr6vgLQ&t=231

Drugače pa so te pečice Ooni kar drage. Konkrenca si je izmislila že vrteči kamen in tako pečico dobiš že za ugdneje kot Ooni.

Napisal/-a muha » So Jan 27, 2024 9:34 am

Berem in se sprašujem, kako pico obračati, če je že nadevana? Surprised Očitno si nekaj zelo narobe predstavljam.

Mi jo pečemo kar klasično v pečici od štedilnika, našim nerazvajenim brbončicam se zdi odlična. Imamo pa raje malo debelejše in rahlo testo.

Napisal/-a Peter » So Jan 27, 2024 1:57 am

Prijatelj ima tako peč za pizzo na plin. Pečena je v slabih 2 minutah. Vse ostalo pa kot je rekel Pepe. Ni mi všeč, ker moreš skozi zelo pazit in obračat na 20-30 sekund, če ne jo hitro zažgeš.
Doma imamo šamotni kamen za v navadno kuhinjsko peč. Pol ure prej moreš peč priklopit na ful, da dobro segreješ kamen in pizze se pečejejo nekje 8-10 minut.
Po občutku mi je najboljše domače testo za pizzo po postopku Poolish. Tudi Biga ni slaba. Po obeh postopkih je potrebno začeti dan prej.

Napisal/-a Pepe » Pe Jan 26, 2024 10:11 am

Če nimaš ambicij, da bi si pečko dal v avto in nekam peljal ter tam pekel, potem je po mojem bolje, da gledaš kar za plinskimi variantami. Pri nas pečemo enkrat na balkonu, včasih na dvorišču, včasih pa na kateri drugi lokaciji. Od peke na balkonu smo malce umazali fasado. Pri plinu tega ne bi bilo.
Ko preračunavaš, upoštevaj še, da priračunaj še:
- termometer
- vsaj en lopar
- krtača za čiščenje.
Opcijsko še plinski gorilnik, ki ga prigradiš na pečko.

Na vrh