Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

špinača v kozarcih

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: špinača v kozarcih

Napisal/-a GrGr » Če Apr 11, 2024 11:59 am

Nekaj mojih izkušenj, čeprav ne sodijo neposredno v temo:
- v trgovinah je navoljo kup shrankov,
- za testenine denimo kakih 10-15 vrst omak, za vsako vrsto pa variante raznih proizvajalcev,
- meni najljubša je taka, ki je ni moč kupiti: panceta, čebula, bučke in korenje, na koncu še malo kisle smetane >> perfekcija okusov!
- pa sem pomislil, da bi naredil omako poleti na zalogo in predlani sem testno dejansko jo,
- par kozarčkov sem staral v kleti, par v hladilniku (za vsak slučaj),
- zgledalo je OK, proglasil sem uspeh, a so se čez mesec vsi v kleti napihnili in je bilo kar nekaj smrdečega pospravljanja Smile
- lani nov poskus, na veliko, v treh rundah: prva se je pretežno pokvarila, četudi v hladilniku, preostali pa sta pretežno zdržali in še vedno držita in omaka je slastna.
Smetano seveda dodam šele ob pripravi...

Kaj želim povedat? Da se v trgovinah prodaja preizkušeno, seveda pa lahko sami poskušamo karkoli želimo. In da shranjevanje shrankov v hladilniku (recimo malem, dodatnem v garaži) ni šwoh... ;-)

Podobno kilav izplen sem imel še z jajčevci v olju, a jih ne delam več, ker nima smisla + so naprodaj.

Napisal/-a brbr » Sr Apr 10, 2024 12:14 pm

Živa, moje izkušnje so sila neobetavne Sad

Špinača se ne pokvari, a ima zelooo rezek, neprijeten okus in vonj. Tako smo iz lanske zaloge uspeli pojesti dva kozarca (mislim, da so mi ostali še ene štirje). Prvega sem porabila v "špinačni frtalji" in je bilo dobro, ker ni prevladovala špinača. Drugega pa sem uporabila za pripravo bolj špinačne jedi in ni bilo dobro.

Bom morala še poizkušati. Kot se spomnim, sem pred časom tudi že tako shranjevala špinačo, ki je imela ob odprtju ravno tako rezek vonj. Iz nje sem pripravila špinačno juho, ki je bila dišeča in pravega špinačnega okusa.

Confused
Bom morala primerjati oba recepta shranjevanja..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » Sr Apr 10, 2024 11:56 am

Živa, ni razloga, da bi se pokvarila. Le natlačiti jo moraš, da je poln kozarec in čim manj zraka.

Napisal/-a živa » Sr Apr 10, 2024 11:37 am

Brbr, tudi jaz sem začela razmišljati v smeri - ne v skrinjo!

razmišljam, kako bi bilo, če bi špinačo pokuhala kot za jed, ocedila, jo nadevala v kozarčke, zaprla, pasterilizirala.

Bi se pokvarila? Slana bi bila, le v tekočini ne bi plavala. Hmmm_________________Lp, Živa

Napisal/-a brbr » Pe Feb 02, 2024 1:28 pm

Metuljc, hvala.
Sama ušesa so me za nasvete in razmišljanja. Letos gotovo ponovno poizkusim..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » Pe Feb 02, 2024 12:54 pm

brbr, limono moraš dodati PREDEN daš špinačo blanširati.

Napisal/-a brbr » Pe Feb 02, 2024 11:27 am

Čimveč shrankov za zimo se trudim pripraviti brez uporabe zamrzovalne skrinje. Tako sem letos shranila v kozarce špinačo.

To sem naredila po navodilih iz knjige "Konzerviranje in zamrzovanje v gospodinjstvu", Andreja Grum in Ela Kovačič, založba CZNG, 1976.
Tu piše, da je še najbolje, če špinačo pred pasterizacijo podušiš v lastnem soku, toliko, da upade, vročo nadevaš v kozarce in pasteriziraš ( v vodni kopeli naj bi litrski kozarec pasteriziral pri 100st 60minut).

No, to se je meni zdelo preveč. Tako sem špinačo dušila, pri tem sem v začetku dodala malo vode, jo solila. Špinačo sem dušila kar celo. Ko je bila mehka, sem jo nadevala v kozarce, zalila s tekočino, dodala malo limone (v upanju, da bo tako ohranila zeleno barvo). Kozarce s še vročo špinačo sem prestavila v posodo z vročo vodo, jo segrevala do pod vrenja in vse skupaj pasterizirala cca 10-15min. Potem sem kozarce trdno zaprla in ohladila pod odejo.

Shranek sem naredila v oktobru:

IMG-20231012-141526 IMG-20231019-112745

Shranek se dobro drži, noben kozarec se ni pokvaril. Včeraj smo enega odprli. Špinača je dobrega okusa in teksture, le barva je "ni da bi govoril" Laughing Ker pa smo špinačo uporabili v frtalji, tale SNB barva ni bila moteča.

IMG-20240201-141122_________________naredimo svet lepši

špinača v kozarcih

Napisal/-a crtj-admin » Če Jan 01, 1970 1:00 am

(Prenos iz arhiva)

Na vrh