Napisal/-a GrGr » Sr Nov 20, 2024 9:53 am
Malenkost
Tako kot opisuje Aladin peče občasno kruh svak, pretežno "ajdovega" in je krasen.
Moj postopek pa je sledeč:
- začel sem s klasičnih pol kile moke+330ml mlačne vode+1 vrečka kvasa+žlička soli+olje za namazat kepo testa >> kruh mi je bil presuh in preveč vonja po kvasu je imel,
- potem sem poskušal vse živo, zadnjih 5+ let delam tako
- kupujem moko dveh okoliških mlinov, polbelo v lokalnih trgovinah by
https://pekarna-mlin.si/ (ker je njihova polbela konkretno temna), črno in polnozrnato pa v mlinu
https://www.stupnikov-mlin.si/ (polnozrnata je mnogo bolj fina kot iz drugih virov),
- kar sem poskušal, testo in kruh ne bosta zelo drugačna, če bi bila vsa moka kar npr.blagovne znamke Mercator; tudi iz mojih virov se moka obnaša različno >> včasih vodo kar "popije", včasih pač ne, v primeru uporabe samo polbele moke bi bila potrebna redukcija tekočine vsaj za 20% (kruh pa bi bil še okusnejši - česar res nočem),
- zadnje leto zmešam v mesilni posodi 1,5kg polbele + po četrt kile črne in polnozrnate moke, malo premešam (vsa mešanja so izključno s kuhalnico, kar ni za vsake roke), dodam 1 suh kvas (npr.iz Hofra), premešam, zalijem z 2 litroma mlačne-do-vroče vode, v katero sem dal čajno žličko soli, premešam, zaprem posodo in dam testo vzhajat,
- običajno na toplo, ni pa nujno sploh, niti prepih ne moti (itak je zaprto), ko se po pol ure do ure testo v posodi malo vzdigne, ga spet premešam, potem ponovim (ali pač ne),
- po najmanj uri vklopim pečico nastavljeno na maximum, kar je pri meni 250 stopinj,
- po zadnjem mešanju testo "prelijem"(ker ni ravno tekoče) v velik&visok pekač obložen s peki papirjem (najbolje se mi obnese Sparov v roli), ga pustim še pribliiižno četrt ure vzhajat v pekaču, nato pa pečica,
- pečico imam zelo "močno", zato imam nad spodnjimi grelci vedno en pekač, tega s testom pa dam eno stopnjo nad njega (enako velja za pizzo),
- 10' pečem pri 250, nato temperaturo zmanjšam na 180 in pečem še 20' - torej skupaj pol ure, lahko par minut več (brez ventilatorja, le gretje spodaj&zgoraj),
- po pol ure ga dam torej iz pečice in pekača, sledi hlajenje na namenski rešetki
https://www.ikea.com/si/sl/p/laettbakad ... -20480145/ (top zadeva!),
- ko je hladen, ga običajno razrežem na 9 delov, 8 jih gre v skrinjo...
Kaj gre lahko narobe? Redko se zgodi, a se, kaj takega denimo:
- pozabim solit >> zaradi močnega okusa moke sicer je za pojest, a tudi kompost je blizu,
- približno 1x/leto se testno ne dvigne, niti malo ne >> kompost, ker tak zbit&vlažen žal res ni OK,
- pozabim na testo med vzhajanjem >> se zgodi kar pogosto, testo se prilepi na pokrov, packarija, a nobene sile, kruh izpade OK,
- prepozno znižam temperaturo >> je bolj hrustljav, v skrajni sili gre zgornja skorja preč (se zgodi vsake par let),
- pozabim na kruh med pečenjem >> če sem v hiši, se to zavoha in sile ni,
- če ne zarežem površine križem kražem z ostrim nožem, je zgornja skorja rada šibkeje povezana s "telesom" - a ni hudega, lažje se jo "rofka"
Uporabljam še sledeče pripomočke:
emajliran pekač 36*40*6
https://www.alpeks.si/artikel/4549/skle ... sto-velika
plastičen nož za testo
navadna lesena kuhalnica
Testo za pico delam podobno, a ker dam le 330 ml vode na 500g polbele moke, ga pooljanega lahko pred vzhajanjem pregnetem kar v rokah. Nato pa če vzhaja ali ne - za pico je OK
Malenkost ;-)
Tako kot opisuje Aladin peče občasno kruh svak, pretežno "ajdovega" in je krasen.
Moj postopek pa je sledeč:
- začel sem s klasičnih pol kile moke+330ml mlačne vode+1 vrečka kvasa+žlička soli+olje za namazat kepo testa >> kruh mi je bil presuh in preveč vonja po kvasu je imel,
- potem sem poskušal vse živo, zadnjih 5+ let delam tako
- kupujem moko dveh okoliških mlinov, polbelo v lokalnih trgovinah by https://pekarna-mlin.si/ (ker je njihova polbela konkretno temna), črno in polnozrnato pa v mlinu https://www.stupnikov-mlin.si/ (polnozrnata je mnogo bolj fina kot iz drugih virov),
- kar sem poskušal, testo in kruh ne bosta zelo drugačna, če bi bila vsa moka kar npr.blagovne znamke Mercator; tudi iz mojih virov se moka obnaša različno >> včasih vodo kar "popije", včasih pač ne, v primeru uporabe samo polbele moke bi bila potrebna redukcija tekočine vsaj za 20% (kruh pa bi bil še okusnejši - česar res nočem),
- zadnje leto zmešam v mesilni posodi 1,5kg polbele + po četrt kile črne in polnozrnate moke, malo premešam (vsa mešanja so izključno s kuhalnico, kar ni za vsake roke), dodam 1 suh kvas (npr.iz Hofra), premešam, zalijem z 2 litroma mlačne-do-vroče vode, v katero sem dal čajno žličko soli, premešam, zaprem posodo in dam testo vzhajat,
- običajno na toplo, ni pa nujno sploh, niti prepih ne moti (itak je zaprto), ko se po pol ure do ure testo v posodi malo vzdigne, ga spet premešam, potem ponovim (ali pač ne),
- po najmanj uri vklopim pečico nastavljeno na maximum, kar je pri meni 250 stopinj,
- po zadnjem mešanju testo "prelijem"(ker ni ravno tekoče) v velik&visok pekač obložen s peki papirjem (najbolje se mi obnese Sparov v roli), ga pustim še pribliiižno četrt ure vzhajat v pekaču, nato pa pečica,
- pečico imam zelo "močno", zato imam nad spodnjimi grelci vedno en pekač, tega s testom pa dam eno stopnjo nad njega (enako velja za pizzo),
- 10' pečem pri 250, nato temperaturo zmanjšam na 180 in pečem še 20' - torej skupaj pol ure, lahko par minut več (brez ventilatorja, le gretje spodaj&zgoraj),
- po pol ure ga dam torej iz pečice in pekača, sledi hlajenje na namenski rešetki https://www.ikea.com/si/sl/p/laettbakad-resetka-za-hlajenje-20480145/ (top zadeva!),
- ko je hladen, ga običajno razrežem na 9 delov, 8 jih gre v skrinjo...
Kaj gre lahko narobe? Redko se zgodi, a se, kaj takega denimo:
- pozabim solit >> zaradi močnega okusa moke sicer je za pojest, a tudi kompost je blizu,
- približno 1x/leto se testno ne dvigne, niti malo ne >> kompost, ker tak zbit&vlažen žal res ni OK,
- pozabim na testo med vzhajanjem >> se zgodi kar pogosto, testo se prilepi na pokrov, packarija, a nobene sile, kruh izpade OK,
- prepozno znižam temperaturo >> je bolj hrustljav, v skrajni sili gre zgornja skorja preč (se zgodi vsake par let),
- pozabim na kruh med pečenjem >> če sem v hiši, se to zavoha in sile ni,
- če ne zarežem površine križem kražem z ostrim nožem, je zgornja skorja rada šibkeje povezana s "telesom" - a ni hudega, lažje se jo "rofka" ;-)
Uporabljam še sledeče pripomočke:
emajliran pekač 36*40*6
https://www.alpeks.si/artikel/4549/skleda-za-testo-velika
plastičen nož za testo
navadna lesena kuhalnica
Testo za pico delam podobno, a ker dam le 330 ml vode na 500g polbele moke, ga pooljanega lahko pred vzhajanjem pregnetem kar v rokah. Nato pa če vzhaja ali ne - za pico je OK ;-)