Napisal/-a juglans » Po Okt 07, 2013 9:13 pm
Pozdrav še iz moje strani.
Kuharija ravno ni moja domena in zato le posredujem recept za brezglutenske piškote iz srečanja.
Torej:
625g moke; vsaka brez glutenska moka, v sobotnem primeru je bila riževa moka in slaba desetina mletega tefa
1 žlička (čajna) pecilnega praška-poravnana in ne s kupčkom
250g sladkorja v prahu
250g masla ali margarine
3 vanilin sladkor
1 velika žlica kisa
limonina lupinica
3 ščepci soli
3 srednje velika jajca
1 velika žlica nadomestka glutena (v trgovini obstaja omenjeni proizvod, sicer pa je bila uporabljena čia, lahko tudi psilium-luskinice in ne seme)
Penasto umešaj sladkor, maslo, sol, nato postopoma dodajaj jajca, na koncu še nadomestek glutena in kis. Mimogrede, kis poskrbi, da med peko testo obdrži formo, se ne razleze v palačinko. Zmes pusti stati 10 minut. Nadalje primešaj suhe sestavine in na hitro pogneti testo. Recimo, da testa ne mučiš pretirano, ker sicer penasto umešano maslo izgubi svojo rahlost in posledično tudi testo. Gotovo testo naj počiva 30 minut na sobni temperaturi.
Testo se lahko zajema kar z "kepica ročko" za sladoled in piškoti so večji, lahko pa se jih brizga na vrečko. Fino je, da je testo malce bolj redko, in nikakor podobno testu iz glutenske moke. Glutensko testo je elastično, omenjeno prav nič. Za nevajenega peka je sprememba kar opazna in je potreba vaja.
Kot dodatek lahko dodamo kakšno sadje, najbolje pa izpade ribez zaradi kisline.
Piškoti se pečejo na 180°C, 15 minut.
Masa za testo je lahko s kakavom, je pa potrebno ekvivalentno zmanjšati količino moke. Pomembno je zaradi gostote testa.
Na koncu kliči juglansa za degustacijo. Obvezno.
Upam, da uspe.
Pozdrav še iz moje strani.
Kuharija ravno ni moja domena in zato le posredujem recept za brezglutenske piškote iz srečanja.
Torej:
625g moke; vsaka brez glutenska moka, v sobotnem primeru je bila riževa moka in slaba desetina mletega tefa
1 žlička (čajna) pecilnega praška-poravnana in ne s kupčkom
250g sladkorja v prahu
250g masla ali margarine
3 vanilin sladkor
1 velika žlica kisa
limonina lupinica
3 ščepci soli
3 srednje velika jajca
1 velika žlica nadomestka glutena (v trgovini obstaja omenjeni proizvod, sicer pa je bila uporabljena čia, lahko tudi psilium-luskinice in ne seme)
Penasto umešaj sladkor, maslo, sol, nato postopoma dodajaj jajca, na koncu še nadomestek glutena in kis. Mimogrede, kis poskrbi, da med peko testo obdrži formo, se ne razleze v palačinko. Zmes pusti stati 10 minut. Nadalje primešaj suhe sestavine in na hitro pogneti testo. Recimo, da testa ne mučiš pretirano, ker sicer penasto umešano maslo izgubi svojo rahlost in posledično tudi testo. Gotovo testo naj počiva 30 minut na sobni temperaturi.
Testo se lahko zajema kar z "kepica ročko" za sladoled in piškoti so večji, lahko pa se jih brizga na vrečko. Fino je, da je testo malce bolj redko, in nikakor podobno testu iz glutenske moke. Glutensko testo je elastično, omenjeno prav nič. Za nevajenega peka je sprememba kar opazna in je potreba vaja.
Kot dodatek lahko dodamo kakšno sadje, najbolje pa izpade ribez zaradi kisline.
Piškoti se pečejo na 180°C, 15 minut.
Masa za testo je lahko s kakavom, je pa potrebno ekvivalentno zmanjšati količino moke. Pomembno je zaradi gostote testa.
Na koncu kliči juglansa za degustacijo. Obvezno.
Upam, da uspe.