Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kisanje v kozarcih

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Kisanje v kozarcih

Napisal/-a brbr » Ne Jan 07, 2024 11:29 am

Malo pozen odgovor.

Copatka, ja, kisala sem ga v kozarcih, približno po Metiljčinih navodilih. Mogoče je bilo narobe, ker se mi je zdelo precej suho in sem ga kar konkretno zalila s slanico. Dodala sem tudi nekaj bolj zelenih listov, ne samo čisto bele.

Muha, hvala pa navodila. Zelje je bilo "Zufovo zelje", stara sorta, ki naj bi bila odlična za kisanje. Pri meni pregnojeno gotovo ni, raje premalo glede na požrešnost kapusnic. je pa res, da je rastlo zelooo dolgo. Sejano je bilo že decenbra 2022 in posajeno na vrt zgodaj spomladi. Je pa glave začelo oblikovati šele jeseni.
Zakaj je imelo slab okus, ne vem. Razen tega, da ne vem, kaj sem naredila narobe ni večje škode saj sem za poizkus sem žrtvovala malo zelja (za dva polovičn kozarca)._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Pe Jan 05, 2024 2:47 pm

brbr: na pravilno kisanje, pravijo, vpliva tudi sorta in pa kako je bilo zelje gojeno. Glej tukaj.

Napisal/-a copatka » Pe Jan 05, 2024 2:17 pm

Cinija1, upam, da ti uspe!

Brbr, a si zelje kisala v kozarcih? Probaj drugič po receptu od Metuljc, meni je že dvakrat to jesen/zimo zelje super uspelo. Very Happy Še nikoli do zdaj ni bilo tako lepo belo in ravno prav kislo. Saj res, danes moram spet skuhati en kozarec, v bližajoči se zimi se bo zelo prilegla kakšna klobasica z zeljem. Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a brbr » Pe Jan 05, 2024 1:36 pm

Včeraj sem probala mojo "kislo repo iz kozarca". Z veseljem povem, da je uspela in je dobra. To je priznal tudi g.Brbr, ki je bil zelooo skeptičen, saj se je njegov ded profesionalno ukvarjal s kisanjem repe in zelja.
No, druga zgodba pa je z mojim zeljem. To pa ni uspelo. Pokvarjeno ni, je pa slabega okusa in bo romalo na komopst. Kaj je šlo narobe, ne vem. Mogoče je bilo zelje prezrelo...
Letos ponovim vajo in upam, da se naučim._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a brbr » Pe Dec 02, 2022 11:03 am

Cinija 1, držim pesti._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a cinija1 » Če Dec 01, 2022 10:04 pm

Pozdravljeni
Včeraj sem bila na sejmu in je eden še imel zelje. Kupila 20kg, 3 glave sem pustila za solato, 12kg pa je bilo naribanega .

Kisat sem dala v en mali ajmrček, nekaj malega v kozarce, ostalo pa v vrečke in v ajmer. Zgoraj sem dala en lonec z vodo. Nečakinja je letos tako dala kisat na ta način v dva ajmra 10litrska in so vsega že pojedli. Povem naj, da jih je malo več pri hiši.
Vse te ajmre in kozarce in repo v kozarcih imam v kuhinji.
Upam na čimprejšnje skisanje.

lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Napisal/-a cinija1 » To Nov 29, 2022 11:59 am

Hvala Metuljc.
Bom šla jutri na svinjski sejem in videla, če ga še imajo.

Luna sicer ni prava, ampak sem prebrala, da za zaprto kisanje ni to tako važno.

Pa bom videla, kako se bo obneslo. Tudi pri repi včeraj nisem gledala na luno. Upam, da bo vse ok.
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Napisal/-a metuljc » To Nov 29, 2022 11:35 am

Cinija, če kje dobiš zelje, ni prepozno. V kozarcih se res krasno skisa.

Napisal/-a cinija1 » To Nov 29, 2022 11:18 am

Pozdravljeni
Včeraj sem pobrala večje repe in jo naribala. Soli nisem tehtala, sem pa dala na 3kg naribane repe slabo žlico soli. Premešala in malo pustila, da se je malo zmehčala.
Natlačila sem 3 pol litrske kozarce in enega 350 ml.
Posejala sem dolgo repo in ena je tehtala 848g. Ostalo je bilo bolj majhno, ker so bile pregoste. Moram biti drugo leto bolj pazljiva in jo preredčiti.

Nekaj drobnih je še ostalo in naj rastejo.
Kisam jo kaar v kuhinji, kjer je še najbolj toplo (19-20 stopinj).

Zelja mi bo kmalu zmajnkalo, samo za dvakrat ga še imam od 7kg naribanega.
Sem letos malo odlagala,,potem ni bila prava luna in sedaj je prepozno.

Pa drugo leto

lep pozdrav_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Napisal/-a brbr » Sr Jan 26, 2022 12:40 pm

Minilo je dobre tri tedne...
Danes sem repo probala - je lepo hrustljava, dobrega okusa, a malo preslana in prekisla, se mi zdi. Da je drobnejše narezana, ne moti.

Zdaj sem jo skrbno prestavila v manjše kozarce, na vrh dala mrežico, da ne leze iz soka, dobro zaprla in spravila na hladno, kjer bo delala družbo kisanim čilijem in tabasku.

IMG-20220126-094215_________________naredimo svet lepši

Na vrh