Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Popolnoma domač BOKAŠI posip

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Popolnoma domač BOKAŠI posip

Napisal/-a kate » Po Maj 08, 2023 8:52 pm

Pozdravljeni,

imam posodo in kupljen posip.
Želja je, da bi izdelovala svoj domač posip, ampak, ko sem prebrala postopek, to trenutno ni realno izvedljivo zame. Bi pa z veseljem od koga domač posip odkupila, če ima kaj viška.

Napisal/-a muha » So Apr 10, 2021 1:51 pm

Samo, da diši, ker potem je vse v redu. Very Happy

Napisal/-a Fedex » So Apr 10, 2021 1:49 pm

Evo, danes sem odprl, po mojem občutku premoker posip, ampak moram rečt, da zgleda in diši super. Je že na sušenju.

Napisal/-a muha » Po Apr 05, 2021 2:28 pm

Fedex je napisal/a:
. Odprl sem samo na enem koncu, čisto malo, za 2 sekundi. Smile


to pa ne to pa ne Wink Laughing

Napisal/-a Fedex » Po Apr 05, 2021 2:10 pm

Mislim, da sem to že enkrat naredil, ko sem ga prvič delal, pa je bilo vse ok. Upam, da bo tudi tokrat. Odprl sem samo na enem koncu, čisto malo, za 2 sekundi. Smile

Napisal/-a muha » Ne Apr 04, 2021 8:51 am

Samo še komentar h " kukanju" v hobuk:

Nikakor ni priporočljivo odpirati hermetično zaprte posode pred koncem postopka. Imam svojo izkušnjo. Delala sem bokaši iz bakterij, nalovljenih v našem naravnem okolju (pripravil in v tekočino nalovil jih je zuf). Ko sem po nekaj tednih "pokukala" v hobuk , je izgledalo in dišalo enako, kot iz kupljenega EM. Ampak, ko sem ga še par tednov kasneje dokončno odprla, da bi ga porabila, je bilo povrhu 2 cm plesni! Večinoma sicer bele, a kar nekaj že črne. Tistih par minut zraka je bilo očitno dovolj za vstop ali zbujanje neželenih bakterij.

Napisal/-a Fedex » So Apr 03, 2021 9:07 pm

En ostanek mešanice sem dal v plastično posodico, ki pa verjetno ne tesni najbolje. Po dobrih dveh tednih je zadeva precej smrdela, po gnilem. Zato sem sem bal, da bo enako tudi z bokashijem, ki ga imam v hoboku, ki je po moje tudi bil premoker. Ampak sem ga na rahlo odprl, pa je lepo zadišalo, tako ga bom pustil zaprtega še 10 dni. Potem pa posušim.

Napisal/-a muha » So Apr 03, 2021 4:03 pm

Če "smrdi" po kislem, po moje lahko. Če pa po gnilem, raje ne.

Aye-Aye nas je na delavnici izdelave bokašija poučila, da je ravno prava vlažnost, če otrobi, ko jih stisnemo v pesti, ostanejo v kepi, ko pa to kepo vržemo na tla, mora razpasti. Po tem se uspešno ravnam vsa leta.

Napisal/-a Fedex » So Apr 03, 2021 3:40 pm

Kaj, če narejen bokashi smrdi od premokrega? Se to lahko vrže vsaj na kompost ali to ni preveč pametno?

Napisal/-a Fedex » Če Mar 25, 2021 8:58 pm

Ja, bomo videli kaj bo. Malo me "moti", ker se zdaj pokrov nič ni napel in ne vem kaj se dogaja. Kakih 14 dni še pustim, potem pa bomo videli. Sicer bo pač treba naredit še enega. Mogoče pa že vzporedno naredim še eno rundo, saj tega nikoli ne preveč. Bom pač na kompost več zmetal.

Na vrh