Napisal/-a orhy » To Dec 24, 2013 12:54 pm
BISKVIT
50 g moke
1 žlica kakava v prahu
5 jajc
100 g rjavega sladkorja
100 g orehov
50 g masla
2 žlici javorjevega sirupa
2 žlici sladkorja
KREMA
280 ml sladke smetane
5 žlic javorjevega sirupa
0,5 žlice instant kave
1 žlica kakava v prahu
3 rumenjaki
250 g temne čokolade
100 g mletih orehov
50 g masla
POSIP
kakav v prahu
sladkor v prahu
PRIPRAVA
Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri na suho popražimo orehe. Med praženjem ponev večkrat potresemo, da se orehi ne zažgejo. Popražene orehe drobno zmeljemo. V manjši kozici stopimo 50 g masla, nato pa kozico odstavimo, da se maslo ohladi. Čokolado nalomimo na koščke. Vklopimo pečico in jo naravnamo na 180 °C. Pekač velikosti 42 x 27 cm obložimo s peki papirjem.
2. Pripravimo testo: moko in kakav presejemo v skledo in dobro premešamo. V drugi skledi mešamo jajca in sladkor z električnim mešalnikom 5 do 7 minut, da dobimo rahlo penasto zmes. V jajčno zmes počasi primešamo orehe, moko, stopljeno maslo in javorjev sirup. Pazimo, da je testo gladko in nima grudic. Testo zlijemo v pripravljen pekač in pečemo v ogreti pečici 15 minut.
3. Na delovno površino položimo peki papir, ki mora biti nekoliko večji od tistega, s katerim smo obložili pekač. Potresemo ga s sladkorjem. Še vroče pečeno testo vzamemo iz pekača, ga obrnemo in položimo na s sladkorjem potresen kos peki papirja. S prsti narahlo pritisnemo biskvit, da se sladkor oprime testa. Previdno odstranimo peki papir, na katerem smo pekli biskvit. S pomočjo novega peki papirja zvijemo biskvit v rolado. Nato ga odvijemo, nanj položimo vlažno kuhinjsko krpo in ponovno zvijemo. Pustimo, da se ohladi.
4. Pripravimo kremo: na kuhalnik pristavimo veliko kozico s smetano. Tik preden smetana zavre, kozico odstavimo in v smetano vmešamo javorjev sirup, kavo, kakav in rumenjake. Kozico ponovno pristavimo na nizko temperaturo in med stalnim mešanjem segrevamo, dokler se krema ne zgosti. Krema ne sme zavreti! Še vročo kremo zlijemo v skledo, dodamo maslo, čokolado in zmlete orehe. Mešamo, dokler ne postane krema gladka in temna. Postavimo na stran, da se krema popolnoma ohladi.
5. Biskvit previdno odvijemo in ga pokapljamo z alkoholom. Namažemo ga s tanko plastjo kreme in ponovno zvijemo. Rolado položimo na servirni pladenj in na debelo premažemo s preostalo kremo. S konico noža na "deblo" narišemo vzorec lubja. Poprašimo ga s kakavom in sladkorjem v prahu, okrasimo s sladkornimi listki in serviramo na mizo.
Dober tek ! _________________Nazadnje urejal/a orhy 11 Jan 2019 13:40; skupaj popravljeno 1 krat
BISKVIT
50 g moke
1 žlica kakava v prahu
5 jajc
100 g rjavega sladkorja
100 g orehov
50 g masla
2 žlici javorjevega sirupa
2 žlici sladkorja
KREMA
280 ml sladke smetane
5 žlic javorjevega sirupa
0,5 žlice instant kave
1 žlica kakava v prahu
3 rumenjaki
250 g temne čokolade
100 g mletih orehov
50 g masla
POSIP
kakav v prahu
sladkor v prahu
PRIPRAVA
Na kuhalnik pristavimo ponev, v kateri na suho popražimo orehe. Med praženjem ponev večkrat potresemo, da se orehi ne zažgejo. Popražene orehe drobno zmeljemo. V manjši kozici stopimo 50 g masla, nato pa kozico odstavimo, da se maslo ohladi. Čokolado nalomimo na koščke. Vklopimo pečico in jo naravnamo na 180 °C. Pekač velikosti 42 x 27 cm obložimo s peki papirjem.
2. Pripravimo testo: moko in kakav presejemo v skledo in dobro premešamo. V drugi skledi mešamo jajca in sladkor z električnim mešalnikom 5 do 7 minut, da dobimo rahlo penasto zmes. V jajčno zmes počasi primešamo orehe, moko, stopljeno maslo in javorjev sirup. Pazimo, da je testo gladko in nima grudic. Testo zlijemo v pripravljen pekač in pečemo v ogreti pečici 15 minut.
3. Na delovno površino položimo peki papir, ki mora biti nekoliko večji od tistega, s katerim smo obložili pekač. Potresemo ga s sladkorjem. Še vroče pečeno testo vzamemo iz pekača, ga obrnemo in položimo na s sladkorjem potresen kos peki papirja. S prsti narahlo pritisnemo biskvit, da se sladkor oprime testa. Previdno odstranimo peki papir, na katerem smo pekli biskvit. S pomočjo novega peki papirja zvijemo biskvit v rolado. Nato ga odvijemo, nanj položimo vlažno kuhinjsko krpo in ponovno zvijemo. Pustimo, da se ohladi.
4. Pripravimo kremo: na kuhalnik pristavimo veliko kozico s smetano. Tik preden smetana zavre, kozico odstavimo in v smetano vmešamo javorjev sirup, kavo, kakav in rumenjake. Kozico ponovno pristavimo na nizko temperaturo in med stalnim mešanjem segrevamo, dokler se krema ne zgosti. Krema ne sme zavreti! Še vročo kremo zlijemo v skledo, dodamo maslo, čokolado in zmlete orehe. Mešamo, dokler ne postane krema gladka in temna. Postavimo na stran, da se krema popolnoma ohladi.
5. Biskvit previdno odvijemo in ga pokapljamo z alkoholom. Namažemo ga s tanko plastjo kreme in ponovno zvijemo. Rolado položimo na servirni pladenj in na debelo premažemo s preostalo kremo. S konico noža na "deblo" narišemo vzorec lubja. Poprašimo ga s kakavom in sladkorjem v prahu, okrasimo s sladkornimi listki in serviramo na mizo.
Dober tek ! _________________Nazadnje urejal/a orhy 11 Jan 2019 13:40; skupaj popravljeno 1 krat