Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Alliaria petiolata - navadna česnovka

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Alliaria petiolata - navadna česnovka

Napisal/-a kosobrin » To Jun 25, 2019 10:00 am

ZELIŠČNA OMAKA
Potrebujemo:
2 žlici olja, po eno pest drobno narezanih listov česnovke in peteršilja, 2 zrni česna, srednje debelo čebulo, žlico kisa, poper, sol, 2 skodelici juhe, žlico moke.
Priprava :
Čebulo in česnovko prepražimo na olju, zalijemo z juho, dodamo podmet iz moke. Omaka naj vre 10 minut, nato jo precedimo in ji dodamo poper, sol in kis.

Napisal/-a kosobrin » Po Jun 24, 2019 8:01 am

NAVADNA ČESNOVKA
(Alliaria petiolataL.)
družina: križnice
domača imena: česnovka, hostni česen.
Robato, v spodnjem delu dlakavo steblo česnovke zraste v višino od 20 cm do 1 m. Pritlični listi so pecljati, srčasti, z narezano napiljenim robom. Kratkopecljati listi na zgornjem delu stebla so trikotni in neenakomerno nazobčani. Od maja do julija razvija ta križnica na vrhu stoječ cvetni grozd, sestavljen iz 6 mm dolgih belih cvetov. Iz njih se razvijejo od 3 do 7 cm dolgi luski na vstran štrlečih pecljih. Ime malo upoštevane, ne dosti opazne rastline izvira iz duha po česnu, ki ga oddaja zmečkana zel.
Razširjena je po vsej Sloveniji in raste predvsem v logih in med grmovjem, pa tudi po listnatih, redkeje mešanih gozdovih vse do višine 1200 m. Dobimo jo na nekoliko vlažnejših mestih in pogosto v velikih količinah.
Učinkovine:
hlapno olje, sluz, razne soli.
Uporabnost:
Mlade rastline, vršičke in liste nabiramo od aprila do julija, poznejše sočne poganjke pa vse do jeseni. Uporabljamo jih za juhe, prikuhe in pireje. Drobno zrezane liste lahko uporabimo namesto česna v solati. Ker so neškodljivi jih lahko uporabljamo v neomejenih količinah. Uporabljamo tudi semena kot začimbo kot nadomestek za gorčico.
Čas nabiranja:
zel marec, april, maj, junij.
Zdravilnost:
pri revmatičnih in nevralgičnih boleznih, uporablja se kot razkužilo, olajšuje izkašljevanje, pospešuje izločanje seča, pospešuje znojenje, krepi dihanje in krvni obtok, celi rane

Napisal/-a Aye-Aye » So Jun 01, 2013 12:34 am

Alliaria petiolata - navadna česnovka

Napisal/-a crtj-admin » Če Jan 01, 1970 1:00 am

(Prenos iz arhiva)

Na vrh