Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

FIŽOL št.16 brbr VISOK

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: FIŽOL št.16 brbr VISOK

Napisal/-a muha » Po Sep 08, 2014 11:57 am

JERCA je napisal/a:
Št. 16 je še čisto zelena.

Imam dve prekli. Ena je že junija dobila marmorirano liste, ki je tanko in je kar vegetirala, medtem ko je druga prekla lezla do vrha kola. Sedaj je tako da so na tej marmorirani prekli lepši stroki, vendar še globoko zeleni.
Tako da zgodenj ni. Upam da pride do suhosti, če ne ne vem kako bo s semeni.

Napisal/-a brbr » Sr Jul 30, 2014 4:13 pm

Seveda... Me pa vseeno jeseni spomni, če bom pozabila. ker je do zrn še precej daleč, prav?_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a originalnilist » Sr Jul 30, 2014 3:36 pm

Brbr a se lahko postavim v vrsto za par zrn?

Napisal/-a brbr » To Jul 29, 2014 8:05 pm

Tale fižolček je pa res dober... Posajen 9.5. 2014 je začel cveteti 4.7. Danes sem pobrala nekaj mladih strokov (drugače so rastline polne strokov. Veliko se jih že polni z zrni), da ponovno preverim primernost za stročje.

Sem absolutno navdušena nad njegovo kvaliteto Very Happy . Pri čiščenju je popolnoma brez nitk. Po 15min kuhanja sem preverila, ali je že kuhan in ugotovila, da sem ga kuhala predolgo, je bil že razkuhan. Mislim, da bi zadostovalo 5-10min. (Za primerjavo: za njim sem kuhala eno drugo sorto 25min, da je bil fižol kuhan a še čvrst.). Fižol je maslen, dobrega okusa. Tako mislim, da je ta fižol za stročje med najboljšimi rumenimi v moji zbirki.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a brbr » Če Feb 13, 2014 12:16 pm

Živa, hvala za prispevek k spoznavanju tega fižola. Jaz sem ga v prvi vrsti želela imet, ker mi je zrnje zelo všeč (kot ene majhne kravice Smile )). Stroki so zelo dobri, zrnje pa tudi, če te prav razumem. Upam, da bomo ob koncu leta lahko z gotovostjo napisali kaj več.

Orhy, ga dobiš._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a orhy » Če Feb 13, 2014 11:57 am

brbr, ker je zgoden bi ga prosila za eno prekljo, če me ni že kdo prehitel "po desni". Very Happy_________________

Napisal/-a živa » Če Feb 13, 2014 11:27 am

Jaz sem ga prebrala iz 1 kg mix fižola za kuhanje, da sem spoznala okus.

to je pa tudi vse. Dober fižol. Mogoče bo pa letošnje leto boljše za fižol v zrnju kot lansko, ko nam je cvetel in smo ga pobirali za stročje do zmrzali po poletnem sušnem mirovanju._________________Lp, Živa

Napisal/-a brbr » To Feb 11, 2014 1:27 pm

Živa, ga imam tako malo, da sem probala en cel strok Embarassed , zrnja pa še ne. Mogoče bom zrnja čisto malo skuhala, vse ostalo pa bo za seme._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a živa » To Feb 11, 2014 12:34 pm

Zelo okusen fižol, kajne?_________________Lp, Živa

Napisal/-a brbr » So Feb 01, 2014 8:54 pm

16.
Če ga kdo prepozna, naj, prosim, pove njegovo ime.

Višina: preklar, v= zelo visok

Cvetovi:
Belorumeni

Stroki:
rumeni, ploščati, svilen otip, 14cm, kasneje rumeni z rdečimi progami

Semena/zrnje:
Zrna podolgovata. Hrbet bele barve, predel trebuha pa homogene sive barve. Na belem delu prisotne posamezne drobne sive pike. V 100g= cca 180zrn.

Uporaba v kulinariki:
- Stročje: zelo mehak/maslen, brez nitk, zelo primeren za stročje
- Zrnje:
o Čas kuhanja: s prednamakanjem čez noč se kuha cca kuha 30min, se ne razkuha. Zrnje ostane lisasto – sive lise spremenijo barvo v svetlo rjavo.
o Meso kremasto, lupina tenka
o Okus zelo dober

Mislim, da je fižol odličen tako za stročje, kot za zrnje.

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 6 fotografij


Zrastel čez plastično preklo. Bil bogato obložen. Bolj zgoden fižol. Od visokih sort se je lansko leto najbolje odrezal. Nekaj zrn na voljo._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 24 Mar 2014 16:35; skupaj popravljeno 1 krat

Na vrh