Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

KOMATSUNA Japonska zelenjava

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: KOMATSUNA Japonska zelenjava

Napisal/-a Oldi » Ne Maj 03, 2020 1:00 am

Količina vitamina C je zelo odvisna od nočnih temperatur.
https://www.jstage.jaz.go.jp/article/hrj/3/2/3_2_187/_article

Prvi cca 2 leti je bila super, potem so se pa začeli pojavljati bodičasto-dlakavi listi. Okus mladih dlakavih lustov je nespremenjen, starejši so pa tako nagravžno bodičasto-dlakavi, da jih težko jemo.
Probal sem v Angliji kupiti novo seme, pa je isto. Zanimivo je, da se dlakavi in gladki listi na isti rastlini. Dlakavi so že povsem majhni listi.
O tem sem pisal tudi na FB, kjer je tudi slika. Uvodna objava se pa, kod kaže, nanaša na neko drugo podzvrst komatsu e.
https://m.facebook.com/groups/240813739391411?view=permalink&id=1511345855671520

Napisal/-a Oldi » Sr Maj 02, 2018 1:32 pm

Šele danes sem šel gledat s čim je bogata komatcuna, uf, skoraj ista kot špinača, samo da jo, vsaj mi, vso pojemo surovo. Predvsem je zelo bogata z vitaminom C in Kalcijem.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Komatsuna

3 rastline iz cvetličnih korit smo že v fazi cvetenja presadili v lončke, ne rabi veliko prsti, rabi pa oporo, saj zraste meter in več. Če stebla privežemo k opori, jih bodo lažje pozobali ptiči, če ne, se pa lahko polomijo.
Stroki s semeni so že skoraj pri koncu rasti, drugi pa šele cvetijo.
Dobro ima to urejeno "redundanco". Ko stroki porjavijo jih potrgamo in dokončno posušimi, ali odlomimo celo rastlino in jo obesimo v zavetju, da je ne dobijo priči. Odvisno koliko semena bi radi pridelali. Pred lomljenjem rastline preverimo, kaj je v najbolj zrelih strokih, se je že zgodilo, da so vse pižrli črvički, takrat rastlino pustimo, da dozorijo kasnejši stroki, mogoče bo takrat več ustreznega vremena in sreče.
Zrela semena so zelo temno rjava.


Rastlina se razveja na več stebel oziroma vejic, tole je ena od njih. Jih nisem privezoval v pokončno lego in zaenkrat je vse OK.

Kje je Orhy, da bi poročala kako so se njej obnesle?

Danes sem opazil veliko razliko med rastlinami v vrtu, ki so že pred cvetenjem postale spodaj robate in grenke. Te zgodnje v zimskem vrtu smo jedli še ko so že cvetele.
Kakorkoli že, sadimo jih čim prej, super je za toplo gredo, rastlinjak, in pa pozno jesenski pridelek.

Napisal/-a Oldi » Pe Mar 09, 2018 3:44 pm

Dvignjena greda je še kar zmrznjena, so pa japončice v zimskem vrtu v dveh metrskih koritih z zalogo vode) končno začele rasti, kot se spodobi. Pred dvema dnevoma sem jih prvič nabral (samo s trganjem spodnjih listov, ki so delali senco sosedam) za solo solato, 115g za 3 osebe s krompirjem. Danes je pa že veliko večja gneča.
Solata je bila zelo dobra, porabili cela stebla.



Paralelno smo sejali in sadili berivko in ni dileme, berivka veliko bolje raste v letošnjih februarskih razmerah.

Kje je Orhy s svojimi štirimi japončicami?

Napisal/-a Oldi » Sr Jan 31, 2018 12:41 am

17.1 sem @orhy poslal 4 sadike, stlačil sem jih v plastično flaško za zdravila, menda so dobro preživele pot, sploh ker sem jih oddal pozno popoldan, in že lepo rastejo.
Bomo videli kako bodo napredovale v različnih pogojih. Sam jih imam večidel v zimskem vrtu, nekaj pod LED lučkami, v dvignjeno gredo bodo pa šle, ko bo mimo napovedani sneg.

Napisal/-a Oldi » Ne Jan 21, 2018 7:39 pm


Par dni po presaditvi


Danes, 9 dni kasneje v zimskem vrtu, ogrevan da ne pade pod 5°C.

Napisal/-a Oldi » Če Jan 18, 2018 4:36 pm

Zunaj v vrtu je.

Napisal/-a orhy » Če Jan 18, 2018 3:04 pm

Oldi je napisal/a:
Tale naša samosevka pa je od hudiča, se že ripravlja na cvetenje. Včeraj je bilo malo pod ničlo in je revica skoraj vsa "uvenela", vendar v par dnevih se povsem opomore.

Razlika je samo v tem, da so novi listi majhni, poženejo, rastejo pa skoraj ne.

Oldi, ali je tole zunaj na njivi, ali v rastlinjaku ?
Zgoraj pa lepo crkljaš tvoje Komatsunke. Very Happy

Napisal/-a Oldi » To Jan 16, 2018 5:20 pm

Če jo ješ natur malo na rukolo potegne, samo meni je rukola krneki, ta japončica pa dobra. Sicer nobenega posebnega okusa, kisla pa sploh ne.

Napisal/-a Ivčk » To Jan 16, 2018 12:20 pm

Oldi, nisem zasledila, da bi imel kje opis okusa. Je kaj pekoča (kot gorčica), ali samo močnega okusa - kot recimo rukola?_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Napisal/-a Oldi » To Jan 16, 2018 11:36 am

Tale naša samosevka pa je od hudiča, se že ripravlja na cvetenje. Včeraj je bilo malo pod ničlo in je revica skoraj vsa "uvenela", vendar v par dnevih se povsem opomore.

Razlika je samo v tem, da so novi listi majhni, poženejo, rastejo pa skoraj ne.

Na vrh