Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Rezanci iz domačih jajčk

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Rezanci iz domačih jajčk

Napisal/-a brbr » Po Jan 23, 2023 12:34 pm

Ravno danes sem naredila jušne rezance in 400g ostre moke in 4 jajc. Testo sem zamesila včeraj in je čez noč počivalo, zaprto v posodi, ker se mi vćeraj zvečer ni dalo ukvarjati z njim Embarassed .

Mesim vedno na roke. Tako imam boljši občutek, kakšno je testo.

Za valjanje testa uporabljam strojček, ki ima 9 stopenj tankosti. Tu sem imela kar nekaj težav, kako določiti pravo debelino. Najprej sem za nudlce zvaljala na 9. stopnjo. Ti so bili odločno pretenki. Zdaj valjam testo za nudlce na 5.stopnji. Ta pa je za široke rezance predebela. Tako te valjam na 7.stopnji. Mogoče bi bilo dobro še na kakšni višji. Če testo pripravljate na takem strojčku, kako tenko ga zvaljate vi?

Zanima me tudi, koliko svežih širokih rezancev uporabite na osebo. Za suhe testenine je pri nas mera 100g. Koliko pa je to svežih, nimam pojma. Embarassed_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a brbr » Po Jan 23, 2023 10:59 am

Metuljc. Paradižnika pri nas pojemo veliko, v skoraj vseh oblikah. Le paradižnikova juha nam ne gre... Če sem iskrena, ne vem, zakaj Confused_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » Ne Jan 22, 2023 5:05 pm

Brbr, iz paradižnikovih koščkov je imenitna tudi v drugih letnih časih, paradižnikova juha namreč.

Napisal/-a brbr » Ne Jan 22, 2023 3:03 pm

Metuljc, paradižnikova juha pri nas ne gre v promet. Ko je zunaj vroče, ne jemo juh. No, kumarično ledeno pa...

Peter,
široke rezance jaz sušim kar na palici, postavljeni na dva stola. Po enem dnevu, pa jih prestavim na pladnje in posušim do konca._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a Peter » Če Jan 19, 2023 8:05 pm

Hvala obema, to sem želel vedeti, 3 mesece in več brez problema.
brbr, večinoma delamo široke rezance, ki so bolj primerni za omake, golaže in ne juho.

Napisal/-a metuljc » Če Jan 19, 2023 7:54 pm

Brbr, v paradižnikovi juhi se rezanci super obnesejo.

Napisal/-a brbr » Če Jan 19, 2023 6:06 pm

Jaz jih dam za kakšne dva tri dni pladenj, potem jih prestavim v kartonasto škatlo, ki je odprta. Čez nekaj dni jo zaprem. Recimo, da se sušijo na sobni temperaturi kakšen teden. V zapreti kartnsko škatli počakajo dokelr jih ne pojemo. Zna biti, da tudi pol leta, ker poleti ne jemo goeveje juhe..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Če Jan 19, 2023 4:59 pm

Treba jih je res temeljito posušiti potem lahko na suhem in hladnem zdržijo najmanj 3 mesece.
Pozimi jih sušim na kaminu. Po enem dnevu sušenja jih spravim v papirnato vrečko, ki jo pustim na kaminu še 2 do 3 dni, da sem ja na varni strani. Potem to vrečko dam v PE vrečko in neprodušno zaprem.
Poleti jih en dan sušim nekje, kjer menim, da se bodo najhitreje posušili. Potem jih dam za kako uro v pečico na 50 °C. Dalje, kot opisano zgoraj.

Edinkrat, ko so se mi spridili, sem spravila premalo posušene.

PS: na Srčkovih domačih, ki jih prodajajo na ljubljanski tržnici (ti so po okusu skoraj enakvredni mojim domačim pa sem glede tega kar natančna) piše, da je rok trajanja 9 mesecev.

Napisal/-a Peter » Če Jan 19, 2023 4:34 pm

Sem vedel, da iščem na pravem forumu Cool

Tudi mi smo doma navdušeni nad domačimi testeninami, ki jih delava z ženo.
Zanima me koliko časa in kako jih hranite, glede na to, da je not jajce?
Do sedaj smo jih delali sproti, torej dan prej in nič na zalogo.
Delali smo jih po receptu 1 jajce:100g bele moke.

Napisal/-a seba993 » Če Mar 27, 2014 8:02 pm

Mi smo jih predkratkim delal z posušenim čilijom. Pa mislim da so jih delal tut z korenčkom vendar mene ni blo zraven._________________LP seba993

Na vrh