Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Laktobacili - LB

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Laktobacili - LB

Napisal/-a rukola » So Maj 08, 2021 4:14 pm

Žlehtnoba je napisal/a:
Uh... Rolling Eyes
.... s 3 žlicami moscavada (... nisem zasledil melase Evil or Very Mad ).

z melaso se več ne obremenjujem, za LB dodam kar beli sladkor

Citiram:
....kak praktičen preizkus, da veste, da zadeva "štima"? Ali obratno - kako veš, da je zadeva zanič

vonj, če smrdi je slabo, bolj kot smrdi bolj je zanič

Citiram:
1 jedilna žlica = x ml tekočine

merimo naše žlice ampak v receptih je 1tbs, ki je precej večja mera (unconventional farmer uporablja 1 tbs=30ml, kar je naše 3 žlice)

Napisal/-a Žlehtnoba » So Maj 16, 2020 1:23 am

Uh... Rolling Eyes

Moj poskus kultiviranja se je danes končal. Dobil sem 1/2 l LBs (ki mdr. lepo diši - značilen rahlo kiselkast vonj zeljnice), 4 dl dal v hladilnik, 1 dl pa zmešal s 3 žlicami moscavada (ne vem, sem gledal v dveh štacunah, pa nisem zasledil melase Evil or Very Mad ).

Dalje bom poskušal z LBss priti do LBk, potem pa...

Vprašanje za tiste, ki ste se ali pa se še ukvarjate s tem: obstaja kak praktičen preizkus, da veste, da zadeva "štima"? Ali obratno - kako veš, da je zadeva zanič oz. mrtva (če že govorimo o živosti laktobacilov)?

Aja, mogoče še ena okoli mililitrov in gramov. Ob približni predpostavki, da je 1ml = 1g, potem res veljajo naslednje relacije:

1 jedilna žlica = 10 ml tekočine (oz. lab. potrjeno 11 ml - hvala, AB Smile = 30 g sladkorja (zvrhana žlica kristalnega), kar je res preračunan ekvivalent 30 ml

Se pravi, vse je stvar interpretacije - po eni strani je žlica 10 ml (vse, kar je več, se zlije), po drugi strani pa 30 g (oz. ekvivalent 30 ml), odvisno, kaj merimo Smile

Takole, bolj laična poenostavitev, ker je roko na srce tudi mene begalo, koliko mililitrov sladkorja gre v 10 dag LBs Very Happy_________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a aladin » Če Maj 14, 2020 1:31 pm

Koliko ima veze sirotka ali "voda", ki ostane od izdelave jogurta z LB?

Malo zalivam testno... ni videti da bi škodilo Smile

Napisal/-a Žlehtnoba » Če Maj 14, 2020 10:19 am

Uh, vidim, da obujam (pra)staro temo Rolling Eyes

Diagram na str. 4 je fantastična strnjena oblika vsega (ali pa vsaj osnovnega), kar je treba vedeti o LB. Jaz jutri odcedim zelje in dobil bom dobre 1/2 litra LBs. Kako bom stestiral delovanje, pa še gruntam Smile

Hm, ena ideja je, da dodam eno žlico LBs v flašo z organko tekočino, škodilo menda ne bo. Me prav firbec matra, če bo kakšna sprememba (motnost, barva, vonj)._________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a voda » So Feb 20, 2016 7:40 pm

ma tako ja -preventivno (se opravičujem). da se mleko skisa, zagotovo. koliko mleko zapre-premaže listne reže in kaj se zgodi ko se skisa -nimam pojma. sicer, če se ne motim je potrebno mleko razredčiti z vodo. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a metuljc » So Feb 20, 2016 5:36 pm

voda je napisal/a:
v eni od revij sem prebrala, da špricanje z mlekom ne "zdravi" plesni na rastlini, ampak se uporablja kurativno, da nebi prišlo do plesni. namreč mleko je gosto in zapre pore. lpvoda
1. Najbrž si mislila preventivno, a ne? Kurativa je zdravljenje.
2. Če s porami misliš listne reže, potem tole ne bo šlo. Če bi bile zaprte, bi rastlina ne prišla do ogljikovega dioksida za fotosintezo in ne bi mogla oddajati vode in se s tem hladiti.
Še najbolj verjetno je, da se mleko skisa (mlečno kislinske bakterije) in kislo okolje ni všeč glivam. Moje mnenje.

Napisal/-a voda » So Feb 20, 2016 3:00 pm

v eni od revij sem prebrala, da špricanje z mlekom ne "zdravi" plesni na rastlini, ampak se uporablja kurativno, da nebi prišlo do plesni. namreč mleko je gosto in zapre pore. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a crtj » So Feb 20, 2016 10:56 am

Oj, jaz sem pa šele ravnokar odkril to temo Smile Uh, koliko je še dela.

LB bi morda lahko bil pojasnilo, zakaj je popularno "domače zdravilo" škropljenje mleka po rastlinah, ki jih napadejo plesni (pepelovka etc)?

Napisal/-a mil » Po Jan 25, 2016 10:36 am

hvala vama, pa sem se nasmejala. No, to bo krasen dan, ko se je tako sladko začel

Napisal/-a figula » Po Jan 25, 2016 10:04 am

Prevara! Opeharili so nas za 4 ml!
Je čisto vseeno kako hitro zajemam življenje z veliko žlico - vedno mi bo nekaj zmanjkalo Sad

Lahko prosim preveriš še čajno žličko? Se mi zdijo tudi čedalje bolj plitve ..... Rolling Eyes

Na vrh