Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Brušenje nožev, sekir, škarij ...

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Brušenje nožev, sekir, škarij ...

Napisal/-a kate » Če Maj 29, 2014 11:45 am

A, ok. To mam. Very Happy

Napisal/-a seba993 » Sr Maj 28, 2014 8:04 pm

Tole na linku od @JANEZ L je ostrilec nožev. Imamo podobnega doma za koline. V kuhinji imamo 2 navadna okrogla ki ju ne zamenjam za nič._________________LP seba993

Napisal/-a paprika » Sr Maj 28, 2014 7:47 pm

JANEZ L je napisal/a:
Ostrilec za nože.

http://www.agrocenter.si/mesarska-oprema/mesarski-nozi/ostrilci-za-noze/ostrilec-arcos-782000-230mm.html


to ni ostrilec ,ampak ravnilo za popravljanje roba.

Jaz uporabljam to napravo in je super.
http://www.youtube.com/watch?v=CY6DJ0PQxyA

Napisal/-a JANEZ L » Sr Maj 28, 2014 1:13 pm

Ostrilec za nože.

http://www.agrocenter.si/mesarska-oprema/mesarski-nozi/ostrilci-za-noze/ostrilec-arcos-782000-230mm.html_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...

Napisal/-a kate » Sr Maj 28, 2014 11:39 am

Kaj je to štrajhar? Embarassed

Napisal/-a seba993 » Ne Maj 25, 2014 12:57 pm

jaz nož skor pred usako uporabo potegnem z štrajherjem._________________LP seba993

Napisal/-a JANEZ L » Ne Maj 25, 2014 2:16 am

Za nož, prvo brusni kamen, za finiš "štrajher". Bistven je kot pod katerim vlečeš rezilo noža. Se čuti, ko "prijemlje". Sekiro vpnem in potem zapoje pila, za konec pa brusni kamen. Pa pri brusnih kamnih ni treba "šparat", od novodobnih je le nekaj znamk dobrih, a so seveda cenovno neugodne. Jaz imam še stare, od pokojnega očija. Very Happy 20 let je tega... Crying or Very sad_________________S Spoštovanjem, LZ Janez L



...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh...

Napisal/-a seba993 » So Maj 24, 2014 2:41 pm

Mi vse nabrusimo z kotno brusilko z zlizano ploščo z brusnim papirjem. Kuhinske nože zatem bobrusimo z mokrim finim brusilnim kamnom in nakoncu še češ usnjen pas ki je napet čet nosilce._________________LP seba993

Napisal/-a TwityPity » Pe Avg 16, 2013 2:27 pm

Zanima me kako brusite nože, sekire, škarje ,... ter kaj uporabljate - vodobrusni kamni, pile, keramične cevi, namizni brusi?

Sekire jaz ponavadi popravim s pilo za železo, nabrusim z vodobrusnim kamnom 120 granulacije (oslo), "spoliram" pa z vodobrusnim papirjem nad 600granulacije.
Nože brusim z vodobrusnim kamnom 120 granulacije (oslo), "spoliram" pa z vodobrusnim papirjem nad 600 granulacije. Za kuhinjske nože je to dovolj, cepilnega noža pa mi nikakor ne uspe nabrusiti tako da bi bril..


Sedaj pa sem v dilemi kaj kupiti. Vodobrusni kamen (120/1000 ali 1000/3000 glede na to da 120 že imam), ali pa mogoče brus od fiskarsa kateri naj bi bil keramičen ?
V hofru sem par let nazaj kupil električni brusilnik ki ni vreden svojega denarja - saj že nekako nabrusi, ampak je pregrob in opraska nože. Jih lepše in boljše nabrusim z oslom ter brusnim papirjem.

Brušenje nožev, sekir, škarij ...

Napisal/-a crtj-admin » Če Jan 01, 1970 1:00 am

(Prenos iz arhiva)

Na vrh