Napisal/-a metuljc » Po Jul 14, 2014 8:01 pm
MARIJAV je napisal/a: |
seba993 je napisal/a: | Do tega pojava v prvi generaciji nemore priti. Lahko da je bilo seme že prej križano. V prvi generaciji se pekočnost zapiše v DNK semenske zasnove in ne v meso ploda. . |
Tudi jaz tako mislim, vendar:
Ali bi bilo mogoče možno, da se iz pekoče sadike pelod prenese na nepekočo in so potem semena v sicer nepekočih paprikah že pekoča, meso pa ne?????
To mi je prišlo na misel, ker mnogi trdijo, da se je križem "opeklo". Biologi? |
O tem smo že debatirali, ne vem, ali tu ali tam prej. Prvo vprašanje, na katerega je treba vedeti odgovor, je: Kaj "imajo" rastline od tega, da pečejo? Če je to odgovor na morebitne jedce semen (odvračanje le teh), potem bi bilo možno, da imajo semena, ki so se razvila na papriki, pelod pa izvira od pekoče rastline, že pekoč okus. Seveda pod pogojem, da se tisti del denega materiala, ki nosi zapis za te pekoče snovi, v njih aktivira. Morda je tako in v tem primeru, je možno le to, da so pekoča semena (nikakor pa ne osemenje, torej vse, kar niso semena v plodu paprike, razen morda nosilci semen, če bi iz semen te pekoče snovi prodirale vanje.
Ker je jasno, kako je najlažje preveriti take domneve (hipoteze), nam manjka le še nekdo, ki bi se znanstveno lotil tega problema. S poskusi seveda, primerno kontroliranimi. Čez leto, dve, tri bi dobili znanstveno potrjen odgovor.
Hm, ampak, kolikor vem, te pekoče snovi delujejo na naše čutnice za zaznavanje toplote tako kot toplota, vzburijo jih. In dvomim, da so čiliji skozi evolucijski razvoj to počeli zaradi človeka (no, v to, da niso, sem prepričana), pa tudi drugih sesalcev, ki bi jih jedli, se najbrž niso branili tako. Sploh pa, koliko pa so naravne, izhodne vrste rodu Capsicum sploh pekoče? Jih ni skozi križanja in selekcijo take izselekcioniral človek po svoji želji, kot mnogoštevilne sorte paradižnikov, jablan,......psov,......
Skratka, odgovor ni preprost in morda sploh ni en sam.
MARIJAV je napisal/a: seba993 je napisal/a: Do tega pojava v prvi generaciji nemore priti. Lahko da je bilo seme že prej križano. V prvi generaciji se pekočnost zapiše v DNK semenske zasnove in ne v meso ploda.
.
Tudi jaz tako mislim, vendar:
Ali bi bilo mogoče možno, da se iz pekoče sadike pelod prenese na nepekočo in so potem semena v sicer nepekočih paprikah že pekoča, meso pa ne?????
To mi je prišlo na misel, ker mnogi trdijo, da se je križem "opeklo". Biologi?
O tem smo že debatirali, ne vem, ali tu ali tam prej. Prvo vprašanje, na katerega je treba vedeti odgovor, je: Kaj "imajo" rastline od tega, da pečejo? Če je to odgovor na morebitne jedce semen (odvračanje le teh), potem bi bilo možno, da imajo semena, ki so se razvila na papriki, pelod pa izvira od pekoče rastline, že pekoč okus. Seveda pod pogojem, da se tisti del denega materiala, ki nosi zapis za te pekoče snovi, v njih aktivira. Morda je tako in v tem primeru, je možno le to, da so pekoča semena (nikakor pa ne osemenje, torej vse, kar niso semena v plodu paprike, razen morda nosilci semen, če bi iz semen te pekoče snovi prodirale vanje.
Ker je jasno, kako je najlažje preveriti take domneve (hipoteze), nam manjka le še nekdo, ki bi se znanstveno lotil tega problema. S poskusi seveda, primerno kontroliranimi. Čez leto, dve, tri bi dobili znanstveno potrjen odgovor.
Hm, ampak, kolikor vem, te pekoče snovi delujejo na naše čutnice za zaznavanje toplote tako kot toplota, vzburijo jih. In dvomim, da so čiliji skozi evolucijski razvoj to počeli zaradi človeka (no, v to, da niso, sem prepričana), pa tudi drugih sesalcev, ki bi jih jedli, se najbrž niso branili tako. Sploh pa, koliko pa so naravne, izhodne vrste rodu Capsicum sploh pekoče? Jih ni skozi križanja in selekcijo take izselekcioniral človek po svoji želji, kot mnogoštevilne sorte paradižnikov, jablan,......psov,......
Skratka, odgovor ni preprost in morda sploh ni en sam.