Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Linum usitatissimum - navadni lan

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Linum usitatissimum - navadni lan

Napisal/-a greeny » Ne Jun 08, 2014 7:57 pm

No, lepo ste se odzvali Very Happy .

Juglans, ne bi vedel o zlatem lanu... Na tejle strani (kot prva na Googlu za iskanje o ˝golden flax˝) piše, da sta olji iz rjavega in zlatega lanu tam tam, če gledamo olja in alfa-linolensko kislino... TULE.

Napisal/-a orlica » Ne Jun 08, 2014 6:18 pm

juglans je napisal/a:
To bi naj bil zlati lan, ki se ga seje oktobra. Zanimalo bi me latinsko ime.


Sem malo pogledala po netu.
juglans, a misliš da bi bil lahko ta zlati lan Linum usitatissimum L. subsp. angustifolium (Huds.) Thell. -> Linum bienne Mill. ? - ta cveti svetlo modro in ima svetla semena ( klikni Linum bienne Mill. = PALE FLAX )

Sicer pa angleško govoreči zlati lan imenujejo tudi rastlino Linum flavum L., ki pa cveti rumeno.

Znotraj Linum usitatissimum L. tudi obstaja delitev na "rjavozrni" in "zlatozrni" lan.

"Linum usitatissimum L. (Brown-seeded Group)
SYNONYM(S) : Linum usitatissimum L. ( Edible-seeded Group), Linum usitatissimum L. ( Oil Group)
ENGLISH : Brown-seeded flax.

Linum usitatissimum L. (Yellow-seeded Group)
SYNONYM(S) : Linum usitatissimum L. ( Edible-oil Group).
ENGLISH : Gold-seeded flax, Golden flax, Golden flaxseed, Linola."


klikni LINUM

Ti kot strokovnjak boš gotovo našel pravo.


P.S.
juglans je napisal/a:
Sploh je (za mene) zanimivo za jetra zaščitno delovanje in je precej aktualno za sodobno življenje današnjega človeka, ko se preveč "packa".

Glede težav z jetri - edino naravno zdravilo, ki dokazano pomaga ne samo pri zaščiti ampak tudi pri obnovi jeter vsebuje pegasti badelj ( silimarin ). Ne svetuje pa se uživanja le tega pri malignih obolenjih jeter.

Zaščitno za jetra deluje tudi uživanje kurkume in artičoke.

Napisal/-a Sanjarka Ana » Ne Jun 08, 2014 4:31 pm

Mogoče o lanu še to: semena (kadar hočemo iz njih dobiti njihovo bogato sestavo, pri kateri gotovo prednačijo omega 3 maščobne kisline) moramo pred uporabo streti v terilniku. NIKOLI mleti. O uživanju celih semen pa ste že napisali.

Za vse tiste, ki se mogoče odločajo za hujšanje, je laneno olje idealna sestava, s katero v telo vnašamo nujno potrebne esencialne maščobne kisline, ki jih telo ne zmore proizvajati samo in jih moramo vnašati. Ne pomaga hujšati! Pomaga pri notranjem ravnovesju. Žlička(čajna) na dan je tista, ki naj bi zadostovala. Laneno olje za takšne namene mora biti kvalitetno.

Sluz v kateri so bila namočena lanena semena lahko tudi uporabljamo pri ... recimo: peki palačink brez jajc in mleka.Namesto tega uporabimo laneno sluz in ajdovo moko. niso ravno tipične palačinke, so pa še vedno palačinke.

In za konec še: pri uživanju lanenega olja ali strtega semena moramo tudi paziti na razmerje med vnosom omega 3 in omega 6 maščobnih kislin. To je pa čisto druga zgodba.

Napisal/-a notranjka » Ne Jun 08, 2014 4:25 pm

Pa še slika v šopku:




Sem pa nedolgo tega poslušala,da naj bi lan tudi izboljšal zemljo,sploh tam,kjer so bile nedavne poplave.
Koliko je na temu bi pa bilo zanimivo prebrati kakšnega strokovnjaka._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/

Napisal/-a juglans » Ne Jun 08, 2014 4:22 pm

Lepo si to skupaj spravil. Sploh je (za mene) zanimivo za jetra zaščitno delovanje in je precej aktualno za sodobno življenje današnjega človeka, ko se preveč "packa".

Sprašujem pa, če si kje zasledil kaj o varianti ozimnega lanu. To bi naj bil zlati lan, ki se ga seje oktobra. Zanimalo bi me latinsko ime.
Jaz sem ga lani sejal močno prepozno (2. polovica nov.) in so kljub vsemu prezimile komaj vzkaljene rastlinice. Sedaj ravno zori, rastline prehajajo iz zelene barve v lepo laneno rumeno. Skratka, zanima me kako bo vse skupaj izpadlo.

Je pa tako, da je ozimni lan bolj namenjen za pridelavo semen in v nadaljevanju olja. Po nekaterih trditvah naj bi seme omenjenega lanu vsebovalo več za organizem koristnih snovi, čeprav se mi po hitrih primerjavah z vsebnostjo jarega lanu ni zdela bistvena razlika. Ta vrsta naj bi se kot rastlina bolj razraščala --> več cvetja in posledično več semena, zato pa ne dosegla željene višine za čim daljša vlakna. Iz tega tudi sledi razločevanje na semenski lan in predivni lan. Pri nas se tradicionalno gojijo vrste, ki so nekje "vmes", to je da naredijo dokaj visoka stebla in še solidno semen. Specialne predivne sorte so zelo visoke in slabo razvejane.

Obstaja pa še en pomislek, morda celo strah o tem zlatem lanu. Zelo veliko ga pridelujejo v Ameriki in Kanadi, tam pa v imenu ekonomije dovoljujejo gensko manipulacijo. Kako naj bom siguren, da ni nekaj teh spremenjenih genov tudi v mojem. Kupil sem ga v Maxiju, namenjenega za zdravo prehrano.

Posejan imam tudi jari lan, ki pa je še majčken.

Napisal/-a notranjka » Ne Jun 08, 2014 4:18 pm

Jaz imam že leta navadni lan.Posejem ga tja kjer je prostor "kar tako".
Moji predniki so ga na Bloški planoti imeli pred 80+ leti imeli celo njivo.Seme se kar nekako prenaša iz generacije v generacijo.
Sama ga posejem bolj zaradi čudovitih modrih cvetov in ker je rastlina zelo dekorativna ko je posušena.

_________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/

Napisal/-a voda » Ne Jun 08, 2014 3:58 pm

še to npr: če vzameš žličko lana kar tako in jo prežvečeno pogoltneš, si dobesedno napihnjen kot balon. potrebno je semena dati v jogurt ali kaj podobnega prav zaradi tega vsrkavanja tekočine. zato pozor pri uporabi. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a greeny » Ne Jun 08, 2014 2:02 pm

Grozno, da lan še nima svoje teme, pa jo bo imel zdaj, ko sem o njem naredil kratek seminar Smile .

ZGODOVINA: lan naj bi bil znan že nekaj tisoč let pred našim štetjem kot uporabna rastlina, tako za hrano (našli so ostanke semen in olja) kot za platno (naj bi bile egipčanske mumije oblečene v laneno platno). Zaradi dolgotrajne in naporne obdelave ga je nadomestil mehkeši, a manj trpežen bombaž.
Na slovenskih tleh so ostanke pustili že mostiščarji, v 2. polovici 18. st. naj bi bilo v Sloveniji še okrog 6000 ha njiv lanu, potem je pa upadalo in po 2. svetovni vojni hitro prišlo skoraj na ničlo. Danes je zelo redko sejan.

UPORABA:

-platno: obstajata dva tipa sort lanu, predivni, ki je višji, ima manj cvetov in se razveji v zg. tretjini, tako se dobi pač daljša vlakna. Drug je oljni, z več cvetovi in potem več semeni.

-hrana/prehransko dopolnilo/zdravilo (seme in tudi olje):
1. seme je zdravilo pri kroničnem zaprtju, pri čemer deluje mehanično – v tekočem okolju nabreka, pri čemer se sprošča sluz, ki omogoči boljšo prehodnost blata, pa tudi z nabrekanjem in pritiskanjem na črevo, se spodbuja peristaltiko. Učinek nastopi šele po nekaj dneh. Uporabljamo cela semena (izkoristimo le sluzi v ovoju) ali strta (izkoristimo še olja in druge snovi iz notranjosti, več kasneje...)
seme vsebuje do polovico maščob, okrog četrtino beljakovin, 5-10% sluzi in druge snovi v manjših količinah (vitamini, minerali, fitosteroli...)
2. skoraj polovico vseh maščob predstavlja alfa linolenska kislina, ki je omega-3 maščobna kislina in torej zato ugodno deluje na ožilje
3. snov ciklolinopeptid A v semenih naj bi močno ščitil jetra, podobno kot pegasti badelj (vendar ne vem, koliko ga sploh vsebuje), in zato baje lahko reši življenje ob zastrupitvi z zeleno mušnico, če se ga vzame nekaj ur po zaužitju te, ker zaščiti jetra, na katere pa najbolj delujejo strupi v mušnici
4. v eni od raziskav so pokazali pozitivno delovanje ob prehodu v menopavzo, saj je pri nekaterih ženskah prišlo do izboljšanja splošnega počutja, pri nekaj pa so celo povsem izginili vročinski vali. tako delovanje pripisujejo fiestrogenom, torej snovem, ki so podobne človeškim ženskim hormonom, a so rastlinskega izvora.

-obloge
predvsem pogače , ki nastanejo po iztiskanju olja, ali tudi zmleta semena, lahko polagamo na ekceme na koži, pri problemih z luskavico ali kožnem posipu (to sicer ne vem, kaj je). Naj bi se zmanjšale tudi rdečine pri avtoimunskem lupus erythematosus.

-olje (ne za prehrano):
je lahkosušeče olja, zato se ga uporablja v industriji barv, lakov, linoleja, herbicidov, firneža, tiskarskega črnila, za strojenje usnja in še kje


NEZAŽELENO:
-mogoče boste kje prebrali, da bi bilo lahko nevarno uživati semena zaradi vsebnosti cianogenih glikozidov, ki se lahko spremenjijo v strupen cianovodik, vendar se to skoraj ne dogaja, ker se encimi, ki to naredijo, v želodcu v kislem inaktivirajo.
-lanenih semen ne smejo uporabljati ljudje z zaporo črevesja
-treba je piti dovolj (veliko) tekočine ob uživanju semen, sicer ta posrkajo tekočino iz okolja in dosežemo ravno nasprotni učinek - močno zaprtje. Sluzi namreč vsrkajo vsaj ene 15-kratno količino vode.
-olje oz. strta semena hitro postanejo žarka zaradi oksidacije, zato jih je najbolje zmeraj pripravljati sveže.

Kolikor sem prebral, se lahko vzame do ene tri žlice semen dnevno. Primerjal sem tudi prehransko vrednost s chia semeni (Salvia hispanica) in po mojem mnenju razlike niso tako občutne, da bi bilo nujno imeti raje chia semena. Res je, da jih ni treba mleti, ampak kar se sestave tiče, je vse tam tam, kakšnega minerala pri eneme malo več, drugega pri drugem, maščobe podobne po sestavi in vsebnosti, itd. Sem pa ravno včeraj primerjal cene v Sanolaborju in je chia ene 4x dražja... Samo povem Wink .

1. Drozg B., 2010. Značilnosti olja v lanenem semenu. Diplomsko delo
2. Galle Toplak K., 2000. Zdravilne rastline na Slovenskem. Mladinska knjiga, Ljubljana
3. Kreft S., Glavač H. N. (ur.), 2013. Sodobna fitoterapija: z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin. Slovensko farmacevtsko društvo, Ljubljana
4. the promising future of chia (članek)
5. Hall C., Tulbek M. C., Xu A. Y., 2006. Flaxseed. Advances in food and Nutrition Research. 51, p.: 1-97
6. http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=1520
7. http://www.prevention.com/which-healthier-chia-seeds-or-flax-seeds
8. http://www.theglobeandmail.com/life/health-and-fitness/ask-a-health-expert/are-flaxseed-or-chia-seeds-better-for-me/article4371817/
9. http://en.wikipedia.org/wiki/Flax
10. http://en.wikipedia.org/wiki/Salvia_hispanica

Linum usitatissimum - navadni lan

Napisal/-a crtj-admin » Če Jan 01, 1970 1:00 am

(Prenos iz arhiva)

Na vrh