Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Lušt

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Lušt

Napisal/-a jan24 » Če Jun 06, 2019 2:25 am

Sam imam rad prezrele paradižnike.. bolj kot je okus intenziven, raje ga imam.. Lušta že nekaj let nisem kupil.. z razlogom. Drugače vem, da ni najboljše ampak včasih se ujame kakšne dobre datterine z juga Italije, ki za relativno ugodno, dostavijo nek sprejemljiv nadomestek za paradižnik izven sezone. V sezoni je pa itak domač vedno v skledi Smile

Napisal/-a Žlehtnoba » Sr Jun 05, 2019 2:07 pm

labia je napisal/a:


...

Zagotovo je lušt najboljši med "industrijsko" pridelanimi paradižniki. Tudi, če je vse enako ( prehrana-sorte,...) je prednost, da je dozorel na rastlini in od tam črpal hrano in energijo za dozorevanje-obarvanje in ni čakal v hladilnici zelen in kasneje umetno dozoreval s tistim kar ima v samem plodu.
Druga velika prednost je , da je po obiranju praktično v parih dneh že na krožniku in ni izgubil praktično nič.
Zato je za tiste, ki nimajo vrta sigurno najboljša izbira.


...



Tole v okvir pa na steno.

Ker je "naš" oz. slovenski, ni 1000+ km transporta v umetno ustvarjenih pogojih. Kar kupiš v trgovini, Lušt daleč prekaša vse drugo. Strinjam se tudi z nadaljnjim pisanjem (ki ga nisem citiral) - kar je "z domačega zeljnika", je boljše kot iz trgovine - vsaj veš, kaj ješ, vse prav. Ampak spet - podajte ta argument nekomu iz stolpnice Smile

Skratka, moj favorit je njihov češnjevec, drugega ne kupujem (če že). Lani sem imel dovolj paradižnika za sproti._________________go with your instinct to live as you want

Napisal/-a muha » So Maj 04, 2019 5:55 pm

Vsa leta sem se izogibala luštovemu paradižniku, raje sem počakala svoje. Letos mi je pa Plamenka naredila skomine s svojimi prvimi in sem kupila eno pakiranje "luštka". Mljask, tile mali so zelo dobri! Very Happy Pri ceni pa stran pogledam. Wink Laughing

Napisal/-a orhy » Sr Feb 03, 2016 9:07 am

Krasno muha za tale filmček.
Zdaj ne bom imela v trgovini več predsodkov pred Luštom. palec gor_________________

Napisal/-a muha » Sr Feb 03, 2016 8:58 am

Napisal/-a mfranc » To Jul 08, 2014 3:53 pm

Res so črni zelo specifični in tako močnega okusa, da ni nujno, da so vsakemu všeč. Hecno, mene spominjajo na vino, ki sem ga pil v Makedoniji. Sorte grozdja se ne spomnim, nizki grmiči, cca pol metra visoki in zaradi nalivov pošpricani z rdečo barvo prsti. Izrazit okus po zemlji je imelo vino Rolling Eyes .
Imajo pa črni poleg dobrega okusa kar nekaj zoprnih lastnosti, tako da sem že sklenil, da naslednja leta preživim z eno dvojno sadiko.

Včeraj sem odtrgal prvo zrelo Malakhitowajo Shkatulko, prva zrela na gredah (poleg Big Beefa). Se mi je že lani zdelo, da je precej zgodnja sorta Wink .

LP_________________mfranc

Napisal/-a htf_lover » Po Jul 07, 2014 6:54 pm

Pri črnih paradižnikih je kot zgleda res stvar okusa. Nekaterim so najboljši, drugam pa niso dobri. Sam sem lani imel doma okoli 30 sort. Od črnih Black cherry in še enega neznanega.
In nobenemu pri hiši ni bil všeč black cherry. Pa tudi tistega ta drugega črnega ni nihče dal med favorite. Predsodkov glede barv ni, ker sem imel paradižnike vseh barv. No ja glede zelenih je bil nekaj časa predsodek, ker sem imel pred tem le eno sorto in sicer Green zebra, ki je bil nekaterim prekisel. Aunt ruby's german green pa jih je prepričal, da niso vsi zeleni prekisli. Letos pa še bodo lahko preizkusili Evergreen in Malakhitowaja Shkatulka.
Letos sem povečal sortiment črnih in imam sedaj Amazon Choclate, Black Plum, Japanese Trielfe Black, Chereokee Purple, Black from Tula. Bom videl kako jih bodo ostali pri hiši ocenili. Če ne za drugo, bodo za v omako.
Sicer pa ima precej ljudi to prepričanje, da je paradižnik dober le, če je rdeč. Sem letos prodajal sadike in so nekateri mislili, da so ostali paradižniki le za okras in niso užitni Rolling Eyes

Napisal/-a labia » Po Jul 07, 2014 12:12 pm

heh mfranc, imaš prav. Zagotovo je lušt najboljši med "industrijsko" pridelanimi paradižniki. Tudi, če je vse enako ( prehrana-sorte,...) je prednost, da je dozorel na rastlini in od tam črpal hrano in energijo za dozorevanje-obarvanje in ni čakal v hladilnici zelen in kasneje umetno dozoreval s tistim kar ima v samem plodu.
Druga velika prednost je , da je po obiranju praktično v parih dneh že na krožniku in ni izgubil praktično nič.
Zato je za tiste, ki nimajo vrta sigurno najboljša izbira.

Ne more pa se primerjati z doma vzgojenimi paradižniki že zaradi drugačne izbire sort, ki jih gojimo.
Naš izbor so sorte, ki so zahtevnejše za pridelavo, ker so bolj občutljive, kjer je okus na prvem mestu in ne oblika: enaka velikost in barva plodov, popolna okroglina ,.....
In seveda smo malo razvajeni, kdor je enkrat poskusil svoj paradižnik, je po okusu vsak drug prazen, voden in plehek.

Je pa to tudi neke sorte prekletstvo, ker sedaj pač več nimamo izbire- samo doma pridelano nam je dovolj dobro.
Drugače pa je res, da imajo črni (temni) paradižniki močnejši okus. Po raziskavah imajo nekaj več kisline in sladkorja ( kar da močnejši okus) in tudi sestava mineralov je nekaj drugačna kot pri klasičnih.
Nekaterim je to všeč, nekaterim pač ne.

Je pa vse skupaj povezano z individualnim okusom posameznika, čeprav je precej tudi podzavestnega odpora do drugih barv ( vkorenjineno prepričanje- samo rdeč paradižnik je pravi).
Zato nekaterim recimo Malakhitowaja Shkatulka (zelen) že pred okušanjem povzroči podzavestno zavračanje, nekaterim pa je izjemna delikatesa božanskega okusa.
Morda je nekaj na tem, da osebe, ki ljubijo bolj začinjeno hrano imajo raje paradižnike z močnejšim okusom, ostali in predvsem otroci pa raje bolj sladke sorte.

Napisal/-a mfranc » Ne Jul 06, 2014 11:05 pm

Evo, včeraj zvečer sem ga primerjal z parimi domačimi. Brezvezna primerjava, ampak so me res zopet "shecali" ljubitelji, ki prisegajo na ta pravi lušt; in če ta iz original Lušt gajbic ni pravi, kateri pa je?

Poštena primerjava bi bila s približno enakimi "industrijskimi" paradižniki, ko so praviloma cenejši. Žal tega nisem napravil; v spominu pa imam tak paradižnik z izrazito plastičnim (ne)okusom Cool ; ampak tak paradižnik sem probal dva, tri mesece nazaj ...

Od takih zgodnejših kupljenih paradižnikov, je res precej boljši, z pravim paradižnikovim okusom in verjamem, da so Slovenci, ki nimajo lastnega paradižnika, z njim čisto zadovoljni. In takih Slovencev je velika večina Rolling Eyes . Bi jim pa želel, da pride še do kakšne večje proizvodnje in konkurence, saj je termalne vode baje še precej Cool .

V primerjavi z domačimi pa potegne ta kratko. Najhujša je primerjava s črnim, Black Sea Man; črni imajo izrazito močan okus in sem razmišljal, da ni v DNK črnih paradižnikov vgrajen ojačevalec okusa Wink .

LP_________________mfranc

Napisal/-a sqjam » Pe Jul 04, 2014 8:03 pm

Ja čim je rahlo izven "sezone" je blazn drag. V sezoni se ga pa splača kupovat.

Fyi 24.5. je bila cena kg Lušta 2.5€/kg

Na vrh