Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sambucus nigra - črni bezeg in sorodne vrste

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Sambucus nigra - črni bezeg in sorodne vrste

Napisal/-a Igy » To Nov 19, 2013 1:34 am

Dobro da vem._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.

Napisal/-a muha » Po Nov 18, 2013 8:29 pm

Čaj iz bezgovega cvetja je močan spodbujevalec potenja, preverjeno na lastni koži.

Pred leti sem dobila recept, izviral naj bi od patra Ašiča, za zelo okusno mešanico čajev. Osnovna sestavina to je tričetrtinska količina je bilo bezgovo cvetje. Pri nas pijemo nesladkan čaj čez dan za žejo in zaradi siceršnje potrebe po tekočini, zato kuhamo zelo šibkega. Drugi niso imeli problemov, sama sem pa ugotavljala, da mi ob najmanjšem fizičnem naporu vse teče izpod las. Pojav sem pripisovala kritičnim letom in se s tem sprijaznila. Potem se pa enkrat le poglobim v opis učinkovin bezga in najdem podatek, da pospešuje potenje. Zamenjam čaj in v enem mesecu se je potenje normaliziralo. Saj samo potenje niti ne bi bilo zoprno, ampak zaradi mokrih las je pri temperaturah izpod + 15 stopinj takoj sledil trdovraten glavobol, če sem hodila okoli z odkrito glavo. Od tedaj ga kuham le še ob prehladih.

Napisal/-a doli » Sr Avg 28, 2013 6:57 am

Sambucus laciniata

Napisal/-a Igy » Ne Jul 07, 2013 1:43 am

Ja, ptiči pa res navalijo ko zori._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazadnje urejal/a Igy 28 Avg 2013 23:34; skupaj popravljeno 1 krat

Napisal/-a muha » So Jul 06, 2013 8:55 am

Ne, ker vse cvetove poberem za čaj. Mi je cvetje bolj priročno kot jagode, pa tudi na sosednjih grmih, kjer jagode pustijo dozoreti, vse sproti popacajo ptiči.

Napisal/-a Igy » So Jul 06, 2013 2:16 am

muha torej nič ne obrodi?_________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.

Napisal/-a muha » To Jun 25, 2013 8:58 pm

Naš bezeg s poletno frizuro:



Takole friziranju mu privoščim vsako leto.

Do jeseni se znova košato obraste in ima dovolj časa, da les dozori.

Napisal/-a lilija » Pe Jun 14, 2013 1:38 am

.Orhy iz sestavin , ki si jih predlagala,bi ti bil mogoče všeč bezgov punč.
Za 2l potrbuješ:

1/2l soka iz bezgovih jagod
3(po možnosti neškropljene) pomaranče
1 neškropljena limona
300g kandis,ali rjavega,ali navadnega sladkorja
1l sveže iztisnjenega pomarančnrga soka(jaz uporabim kupljen 100% sok)
1/8l čebeljega medu
1/4l vinjaka
1/4l vode

Pomaranče in limono razrežemo v tanke rezine,pokrijemo s sladkorjem,dolijemo vodo in segrejemo, da na hitro povre-zavre,odstavimo primešamo bezgov sok,pomarančni sok,med-še enkrat segrejemo-prevremo, ne pa kuhamo.Potem primešamo še vinjak in vroč punč vlijemo v kozarece.Super in zelo zdrav je pozimi.Sok bezgovih jagod si pripraviš v jeseni in ga v vrečkah zmrzneš po 1/2 l.

Za hitri recept v jeseni in za otroke, pa mogoče Bezgova juha.
Za 4 osebe potrebujemo:

2 hruški
2 jabolki
3/4l bezgovega soka
3 nageljnove žbice
1 žlička cimeta
3 žlice medu
sok 1/2 limone
1/4l vode
Olupljeno sadje razrežemo na koščke ali rezine,jih v loncu prelijemo z sokom in 1/4 l vode, dodamo žbice in zdušimo, da sadje postekleni.Dodamo med cimet,in limonin sok.Ponudimo.Lahko pa v juho zakuhamo še prosene ali koruzne žličnike._________________Lep dan in uspešno delo.

Napisal/-a orhy » Če Jun 13, 2013 10:08 am

živa
Jaz sem pred leti veliko kuhala bezgovo marmelado - zdaj že nekaj let je ne več - Rolling Eyes le zakaj??? Čisto pozabim na to.
Odlična je in v shrambi mi je ostala - težko rečem koliko, ampak nekaj let, tako, da sem jo pometala proč zato, ker je bila že dolgo v shrambi in ne zato, ker bi se mi pokvarila.
Okus je bil odličen. Jo moram letos spet skuhat kakšen kozarček. _________________

Napisal/-a metuljc » Če Jun 13, 2013 9:29 am

Terjak se res dogo kuha, kolikor poznam iz teorije.
Ja, seveda kuhamo marmelado, recimo bezgovo-jabolčno.

Na vrh