Napisal/-a Aye-Aye » To Jan 14, 2014 2:42 pm
paprika, kot razumem ni vse samo odvisno od tega v kakšni zemlji je gojena rastlina, temveč tudi koliko časa je od tega kar je bila odtrgana in z vsakim dnem skladiščenja, brix kar lepo pada.
Tole sem kar prenesla iz teme o prehrani paradižnikov.
labia je napisal/a: |
Sedaj, ko sem prebral novosti od Thompson Morgana ( paradižnik-krompir), me je v bistvu potegnilo v razmišljanje o merjenju vsebnosti sladkorja in mineralov v soku paradižnika z refraktometrom.
Ja, tisto napravo, ki jo uporabljajo vinarji, ko določajo stopnjo zrelosti- vsebnosti sladkorja v grozdju. Zanimiva zadeva, sploh nisem vedel, da obstoji vrsta skupin, ki gojijo zelenjavo in sadje in se trudijo doseči čim višje vrednosti po BRIX-u. Ena od teh je : http://highbrixhome.com/frequently-asked-questions-about-the-high-brix-garden-program.html
Precej logično, da če je v soku ploda več sestavin, višja je številka Brix, kar bi pomenilo, da je hrana bolj bogata po vsebnosti.
Kaj sploh je Brix in kako se meri je razloženo tukaj: http://highbrixgardens.com/what-is-brix.html
Seveda je potem zadaj cela znanost, da priskrbimo rastlini čimveč potrebnih snovi v pravem razmerju za kar je bistvenega pomena zemlja v kateri gojimo in mora imeti vse na razpolago.
Nekateri zanesenjaki potem celo hodijo po trgovinah z zelenjavo in merijo kvaliteto sadja-zelenjave, ki jo nameravajo kupiti z takim refraktometrom. Obstojajo celo tabele kolkšno vrednost bi moralo imeti posamezno sadje-zelenjava, da ga uvrstimo v kategorijo: revno, povprečno, dobro, odlično.
Morda bo pa kdaj pri nas tudi tak način nakupa postal normalen. |
paprika, kot razumem ni vse samo odvisno od tega v kakšni zemlji je gojena rastlina, temveč tudi koliko časa je od tega kar je bila odtrgana in z vsakim dnem skladiščenja, brix kar lepo pada.
Tole sem kar prenesla iz teme o prehrani paradižnikov.
labia je napisal/a: Sedaj, ko sem prebral novosti od Thompson Morgana ( paradižnik-krompir), me je v bistvu potegnilo v razmišljanje o merjenju vsebnosti sladkorja in mineralov v soku paradižnika z refraktometrom.
Ja, tisto napravo, ki jo uporabljajo vinarji, ko določajo stopnjo zrelosti- vsebnosti sladkorja v grozdju.
Zanimiva zadeva, sploh nisem vedel, da obstoji vrsta skupin, ki gojijo zelenjavo in sadje in se trudijo doseči čim višje vrednosti po BRIX-u.
Ena od teh je :
http://highbrixhome.com/frequently-asked-questions-about-the-high-brix-garden-program.html
Precej logično, da če je v soku ploda več sestavin, višja je številka Brix, kar bi pomenilo, da je hrana bolj bogata po vsebnosti.
Kaj sploh je Brix in kako se meri je razloženo tukaj:
http://highbrixgardens.com/what-is-brix.html
Seveda je potem zadaj cela znanost, da priskrbimo rastlini čimveč potrebnih snovi v pravem razmerju za kar je bistvenega pomena zemlja v kateri gojimo in mora imeti vse na razpolago.
Nekateri zanesenjaki potem celo hodijo po trgovinah z zelenjavo in merijo kvaliteto sadja-zelenjave, ki jo nameravajo kupiti z takim refraktometrom.
Obstojajo celo tabele kolkšno vrednost bi moralo imeti posamezno sadje-zelenjava, da ga uvrstimo v kategorijo: revno, povprečno, dobro, odlično.
Morda bo pa kdaj pri nas tudi tak način nakupa postal normalen.