Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Gomasio

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Gomasio

Napisal/-a Sanjarka Ana » Sr Maj 25, 2016 9:27 am

Gre za mešanico sezamovih semen ter soli, ki jo uporabljamo za soljenje različnih jedi (juhe, solate, zelenjavo, slano pecivo ali namazi, pri peki kruha ...)



Pri nas ga delamo že dolgo. Običajno iz belega sezama.
Tokrat pa malo drugače.
V levi posodici iz črnega sezama in v desni mešanica sezamov z dodatkom črne kumine (s pridihom po popru, pikantnosti).

Recept:
Potrebujemo sezam, grobo morsko sol in terilnik.
Količine prilagodimo svojim potrebam.
Od razmerja 15:1 v prid sezama do nekje 12:1 spet v prid sezama(s tem povečujemo slanost).

Prvo v ponvi na hitro prepražimo sol in jo stresemo v terilnik.
V isti ponvi med stresanjem ponve prepražimo še sezam.
Nekje toliko časa, da zadiši oz semena postanejo hrustljava.
Le paziti moramo, da jih ne zažgemo.
Jaz potem to trem v terilniku. Manjše količine, ker običajno delamo na zalogo.
S krožnimi gibi in nekaj pritiska. Ne stremo popolnoma v prah.
Mešanico zaprem v steklene kozarčke. Hranimo ga lahko tudi pol leta in Nikoli ga ne smemo hraniti v hladilniku.

Gomasio ni priročen samo za soljenje, začinjanje.
Ker je bazičen ugodno vpliva na prebavo, pomaga pri pekoči zgagi , je pomočnik pri zakisanosti organizma, izboljšuje krvno sliko in tako naprej.

Gomasio

Napisal/-a crtj-admin » Če Jan 01, 1970 1:00 am

(Prenos iz arhiva)

Na vrh