Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelena, stebelna

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Zelena, stebelna

Napisal/-a brbr » Če Jun 21, 2018 10:44 am

Copatka, hvala za tole... Vsekakor si shranim in ob priliki preizkusim, ker stebelne zelene pri nas res nikoli ne manjka...._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a copatka » Če Jun 21, 2018 12:17 am

Jaz sem lani imela prvič stebelno zeleno, ker jo moja snaha rada uporablja za enolončnice, surovo pa kar grizlja.
Potem sem našla pa še dva recepta, ki sta nam zelo všeč Smile .

1. Fila za purana - a jaz jo spečem kar v pekaču kot prilogo k puranu ali kakšnemu drugemu mesu, suuuper! Je pa tako dobra, da jo imaš lahko s solato kar kot glavno jed Wink. Recept je preveden iz angleščine, oni vedno uporabljajo kot mero skodelico (šalčko).

1 ½ šalčke (v nadaljevanju "š") polnozrnatega kruha
3 ¾ š. belega kruha
½ kg klobase ali malo klobase in faširano meso (ground turkey sausage je puranovo faširano meso in dodatki)
1 š. čebule (v originalnem receptu je por, ne čebula)
¾ š. stebelne zelene
2 ½ čajne žličke žajblja
1 ½ ž. rožmarina
½ ž. mat. dušice
1 zlati delišes jabolko
¾ š. brusnic
1/3 š. peteršilja
1 piščančja jetra
¾ š. piščančje juhe
4 jedilne žlice stopljenega masla

Pečico segrejemo na 175° . Bel in polnozrnat kruh v kockah razprostreš v eni plasti na površino. Pečeš 5 do 7 minut v segreti pečici. Daj v veliko skledo.
V ponvi najprej prepražiš jetrca, vzameš ven in pražiš čebulo in klobase, da enakomerno porjavi. Dodaš zeleno, žajbelj, rožmarin in mat. dušico. Pražiš še dve minuti, da zadiši.
To zmes poliješ čez kruh. Vmešaj nasekljano jabolko, brusnice, peteršilj in jetra. Navlažiš z juho in stopljenim maslom.
Nafilaš ptiča ali spečeš posebej. Na 175° v pekaču, pokritem s folijo prvih 20 minut, odkrito še 10 do 20 minut.

2. Pehtranov piščanec na stebelni zeleni

SESTAVINE ZA 4 OSEBE:
1 stebelna zelena (približno 500 g), 1 čebula, 4 piščančji fileji (približno 500 g), sol, sveže zmlet poper, 2 žlici olja, 400 ml čiste kurje juhe, ½ žlice pehtranovih listov in 30 g kaper.

Zeleni odrežemo nastavek za koreninice. Stebla operemo in jim odstranimo niti. Zelenje prihranimo. Stebla počez narežemo na tanke rezinice. Čebulo olupimo in sesekljamo. Piščančje fileje oplaknemo pod mrzlo vodo, do suhega popivnamo in po vseh straneh krepko natremo s soljo in poprom. V ponvi segrejemo olje, položimo nanj fileje in jih po vseh straneh krepko opečemo. Opečene vzamemo iz ponve, vanjo pa stresemo zeleno in čebulo. Oboje opražimo, začinimo s soljo in poprom ter vročino znižamo. Prilijemo kurjo juho in zelenjavo odkrito kuhamo 7 minut. Fileje damo nazaj v ponev, pokrijemo in jed dušimo 10 minut. Vmes fileje enkrat obrnemo. Prihranjeno zelenje in pehtran drobno narežemo in skupaj s kaprami dodamo jedi. Vse skupaj naj se še nekaj minut duši na šibki vročini.
Za prilogo k jedi, ki je gotova že v dobrih 20 minutah, ponudimo mešanico dolgozrnatega in divjega riža ali krompirjev pire. Če nam stebelna zelena ne ugaja, jo lahko nadomestimo z enako količimo svežega, olupljenega paradižnika, količino juhe pa zmanjšamo na 125 ml.
Jaz ne zalijem s kurjo juho, ker je nimam, ampak dam svojo domačo "Vegeto" in zalijem kar z vodo._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)

Napisal/-a brbr » Pe Dec 08, 2017 12:25 pm

Zelene po navadi sadim med paradižnik (naj bi bili dobri sosedje). Tako so v polsenci (Voda, potrjujem tvoje opažanje). Pri meni v takih pogojih bolje uspeva stebelna kot gomoljna. Verjetno tudi zato, ker sem bolj skopuška z gnojenjem Embarassed
Se je že zgodilo, da so se je zelena sama zasejala. Čeprav je na plano pokukala (oziroma sem jo opazila) šele aprila, je do jeseni v rasti dohitela predvzgojene vrstnice, ki jih sejem v lončke konec januarja. A to je bila stebelna zelena. Za gomoljno ne vem, ali bi nadoknadila zamujeno._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a voda » Pe Dec 08, 2017 11:57 am

skozi leta sem opazila, da rastline zelene in peteršilja bolje rasteta v senci, polsenci. rastline so močnejše, večje in temnejše barve. pri meni je tako da ju sejem vsako leto, če zamudim tudi kupim sadike. lanskoletne uporabljam naprej. tako je kakšen šop rastlin star tudi 3 leta. če ga redno obtrguješ ne gre hitro v cvet a le posajen v senci in polsenci. ker sta rastlini tudi lepi jih včasih posadim tudi na cvetlično gredo. kljub mrazu tukaj v Lj. se je večkrat zgodilo, da se je sam zasejal kar tako, nekje. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a muha » Če Dec 07, 2017 6:52 pm

pika je napisal/a:

Celo steblo pa v koktejlu Bloody Mary, če te bo pozimi preveč zeblo Smile


To! Very Happy vrti oči Laughing

Tudi ostali načini niso od muh, ampak zgoraj omenjeni prevlada Wink .

Napisal/-a pika » Če Dec 07, 2017 6:31 pm

muha,
še en način uporabe je osnova za italijanske omake ti. sofritto: korenček, čebulo, česen in stebla zelene na drobno narezana in popražena/ podušena na olju. V taki obliki se potem lahko zamrzne in uporablja kot osnova.
Temu se potem dodajajo druge sestavine, od pancete, paradižnika in mletega mesa za bolognese itd.

Seme zmleto kot pravi brbr ali kar celo se lahko uporabi za začimbno sol.

Celo steblo pa v koktejlu Bloody Mary, če te bo pozimi preveč zeblo Smile


S stebel zelene je dobro z vrha potegniti nitke po celi dolžini pred rezanjem.

Napisal/-a brbr » Če Dec 07, 2017 12:51 pm

Muha, če lahko, jo pokrij s slamo ali listjem, ali pa vsaj s kopreno._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Če Dec 07, 2017 11:44 am

brbr: kar na vrtu je ostala . Morda jo bo snežna odeja zavarovala - ali pa zamorila, bom videla. Kar bo pa bo. Embarassed

Napisal/-a brbr » Če Dec 07, 2017 10:43 am

Muha, super. Kje jo pa prezimuješ? Na vrtu v naših običajinh zimah zmrzne. le dvakrat, ko sta bili zimi mili, je preživela zunaj. če boš pobirala seme za vzgojo sadik, pa pravijo, da je najkvalitetnejše seme tisto, ki raste na glavnem poganjku). Res je to seme po navadi večje.

Lpmami
, seme zelene jaz natresem v namizni mlinček za poper in ga meljem sproti, saj se tako izgubi najmanj snovi. V moj ržen kruh pa dodajam kar cela semena. Tudi druga - koromač, luštrek (ta me je letos izredno presenetil s svojevrtstnim okusom), janež, kumina,..._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a lpmami » Če Dec 07, 2017 12:39 am

Meni je pa kar letošnja cvetela. Dobila sem sadikice, ne vem, od koga, in so mi zelo lepo rastle. Ena je pa čisto ponorela, naredila polmetrski grm pa še cvetela. Samo - kaj ko nimam mlinčka Crying or Very sad_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Na vrh