Cibora, trnoselj in kompanija

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Cibora, trnoselj in kompanija

Napisal/-a Melona » Ne Apr 14, 2019 12:24 am

Pišuka, sem se že ustrašila, da si pozabil na moje, ko se tako vneto o Tajaninih pogovarjaš Laughing !

Brez skrbi, ti sporočim, ko bodo.

Napisal/-a tajana » So Apr 13, 2019 11:54 pm

AB zmenjeno. Ti bom tidi sadiko rezervirala za v jeseni.

Lahko povem iz nasih izkusenj, za slivo je odlicna podlaga._________________CARPE DIEM

Napisal/-a Andrej Banko » So Apr 13, 2019 11:18 pm

Ko sem bil še mali in je bilo moje edino preprevozno sredstvo kolo, se spomnim, da je nekaj podobnega raslo tudi na začetku Domžal,
nasproti zdajšnjega hotela Krona. Takrat sem tudi kdaj kakšno utrgal, ampak sem že malo pozabil kakšne natančno so bile.
Vem samo, da so bile bolj drobne, sladke, modro-vijolične, niso bile vodene.
Ja, lahko bi rekel, da je bilo to že nekoč ... ko smo otroci še znali rabutati !
Wink
Zdi se mi, da tistega drevesa ni več.

Tajana, vesel bom plodov za ogled in pokušino ter za semenski material. Pa tudi Melona mi jih je danes obljubljala.
Bo zanimivo dobit plodove z različnih lokacij, da primerjam, če gre za enako stvar.
Imam namen uporabiti kot podlago za marelico. Na eni sadiki bi cepil direktno na podlago cibore, pri drugi pa poskusil prej vcepiti črn trn kot posredovalko.
Recimo, da imam čas in voljo ...
Nazadnje urejal/a Andrej Banko 14 Apr 2019 06:00; skupaj popravljeno 1 krat

Napisal/-a tajana » So Apr 13, 2019 9:46 pm

Imam cibore. Ze od otrostva se jih spomnen da so rasle okrog domacije. Dozorijo julija, so zelo drobne, izrazito rumeno meso in gre lepo od koscice. So sladke. V istem casu zorijo tudi mudače, podobne so ringlojem, vendar bolj drobne, meso je bledo rumeno in ne tako cvrsto. Okus je sladko kisel. Cebom imela moznost, jih prinesemna poizkusino._________________CARPE DIEM

Napisal/-a crtj » So Apr 13, 2019 8:48 pm

Ona naša na začetku teme omenjena stare, ciboram podobna drevesa so pognala skozi zadnja leta precej izrastkov iz korenin. Nekaj ji bo letos pomladi že v tretji vegetaciji in sem jih začel izkopavati in razmeščati naokoli.

Gre kar dobro. Ne upam pa trditi, da so to zagotovo prav cibore. Sadeži so tipično sredi julija, okus je za moje pojme zelo dober sladko-kisel, srajčka vijolična, meso rumenkasto in ne gre zlahka od koščice.

Napisal/-a Andrej Banko » So Apr 13, 2019 10:00 am

Črt, si našel že kakšno "primitivko" ? Wink

Jaz bi bil tudi vesel kakšne prave cibore (Prunus domestica subsp. prisca).
Menda ekstra primerno za razne podlage, tudi za marelico. Nekaj imam v spominu, da naj bi bilo več tega v SV Sloveniji ...

Napisal/-a bobolino » Če Sep 04, 2014 10:41 pm

Ja, tako to gre. Laughing_________________"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë

Napisal/-a metuljc » Če Sep 04, 2014 10:22 pm

crtj, če se potem na začetku tedna vrneš v Lj, lahko na srečanju dogovorjeno kdo prevzame zate. Tak sistem ne bi bil prvič izpeljan. Če imaš ti kaj za koga, lahko predaš komu, ki je iz Ljubljane in gre na srečanje, že v petek. (nekako se mi zdi logično, da so čebele v MS)

Napisal/-a crtj » Če Sep 04, 2014 10:09 pm

Hvala vsem.

Mislim, da mi ne bo zneslo priti na srečanje, ker hodim prek vikendov futrat čebele, zdaj je ravno pomemben čas zanje - se pripravljajo na zimo in vzgajajo zadnjo letošnjo, za uspešno preizmitev super pomembno generacijo.

Se bomo nekako zmenili po kosih, kakor bo ratalo Smile

Napisal/-a zuf » To Sep 02, 2014 11:22 pm

crtj, mislim, da sva že lani dogovarjala... gor nad Idrijo, Razazije je polno cimberjev, okrogli, čepšlova barva, meso zelo sladko, sadež neobstojen, mehek...

Na vrh