Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

BIM = koristni lokalni mikrobi ; kultiviranje in uporaba

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: BIM = koristni lokalni mikrobi ; kultiviranje in uporaba

Napisal/-a Fedex » So Jun 03, 2017 9:19 am

Saj se mi je zdelo, da ni samo pšenica. Hvala. Smile

Napisal/-a metuljc » So Jun 03, 2017 7:50 am

Fedex je napisal/a:
Mogoče sem spregledal, ampak ali lahko BIM naredimo tudi iz česa drugega kot pšenice? In kje se dobi pšenico (smešno vprašanje), manjše količine? Smile

Po 1kg pakiranje se pogosto dobi v Hoferju, Mlin Stražar.

Napisal/-a Andrej Banko » So Jun 03, 2017 2:12 am

Še enkrat dobro preberi prvi prispevek: Wink

zuf je napisal/a:

NAREDI SAM - BIM

1. korak; Ohlajeno in majčkeno zmečkano kuhano pšenico sem v 1cm plasti dal v dve ločeni košarici.
V mojem primeru je bilo v vsaki košarici približno dve pesti pšenice, čisto dovolj za nadaljnji postopek.
Namesto pšenice lahko v kuhanem stanju uporabite krompir, kostanj, riž in druga žita.

Napisal/-a Fedex » So Jun 03, 2017 12:50 am

Mogoče sem spregledal, ampak ali lahko BIM naredimo tudi iz česa drugega kot pšenice? In kje se dobi pšenico (smešno vprašanje), manjše količine? Smile

Napisal/-a Andrej Banko » To Jan 17, 2017 12:39 am

Tako, zdaj sem namočil še sesekljano zelje !
Da bom lahko spomladi veselo polival te laktobacile in BIM po njivi in kompostniku ! very happy

Napisal/-a Andrej Banko » To Jan 17, 2017 12:14 am

mil je napisal/a:
Pozdrav

Leto je naokoli, poskušala sem si priklicati informacije, ki sem jih lani že predelovala. Prebrala sem skoraj "vse" o drobnoživkah in ustreznih pripravkih, pa bi rada, da to temo nadaljujemo.

Koko uspešni ste bili lani na tem področju?

Andrej, si naredil potem predvidene meritve?


Ojla, Mil !

Ja, lahko bi malo nadaljevali tole temo, res je.
Hja... bil sem le toliko uspešen, da sem izdelal svoj BIM,pa še to šele konec leta 2016, kaj več pa ni uspelo.
Nasploh je bilo lani kar precej napeto in stresno v službi, tako da za kakšne pretirane "privat zafrkancije" tudi ne bi bilo časa.

Evo, fotka plastenke z "izdelkom":



Delal sem z rižem in lahko samo dodam eno moje opažanje, in sicer, da kakšnega omembe vrednega penjenja/sproščanja mehurčkov, kot ga je omenjal Zuf, nisem opazil.
Drugače se mi pa zadeva zdi kar OK. Ravnokar voham in skušam ugotoviti, kam bi uvrsil vonj... tako malo po kvasu bi rekel, morda nekoliko tudi vleče na kakšno močno, temno pivo.

Napisal/-a mil » Po Jan 16, 2017 10:26 pm

Pozdrav

Leto je naokoli, poskušala sem si priklicati informacije, ki sem jih lani že predelovala. Prebrala sem skoraj "vse" o drobnoživkah in ustreznih pripravkih, pa bi rada, da to temo nadaljujemo.

Koko uspešni ste bili lani na tem področju?

Andrej, si naredil potem predvidene meritve?

Zuf, že dolgo nisem zasledila tvojih zapisov. PROSIM, če le utegneš, deli še nekaj svojega ogromnega znanja z nami, moje znanje angleščine je namreč tako skromno, da me tako strokovna literatura, ki je je na spletu veliko, ne nahrani.

Hvala

Lepo bodimo, Mil

Napisal/-a zuf » Po Jan 11, 2016 5:06 am

Čudovito bi bilo imeti kakšne labarotorijske izsledke!

Kar se tiče pH v BiM... je kisla stvar in je zagotovo kompatibilna z LB.

Napisal/-a Andrej Banko » Ne Jan 10, 2016 1:52 pm

Hehehe... no, saj nisem mislil mikrobiologi po izobrazbi. Predvidevam, da le-teh res ni veliko na tem forumu ( tudi jaz nisem - sem kemik ).
Res pohvalno, da se nekateri tako poglobite v razne koristne zadeve in jih potem nesebično delite z ostalimi ter širite obzorja.

Ja, očitno sem tisto 9. točko o mešanju BIM in LB seruma spregledal.
Pač smiselno se mi je zdelo, če bi lahko ti dve koristni zadevi skombiniral v eno.
Edini pomislek v povezavi s tem je, da se Lactobacili najbolje počutijo v kislem mediju, medtem ko pa za BIM ne vem, kakšen pH ima.
V primeru, da je ta razlika občutna, se najbrž eni, drugi ali celo oboji morda ne bi počutili najbolje ?!
Ne vem, zgolj ugibam.

V bistvu sem se spomnil, da imam sedaj en izziv; in sicer, da pripravim vse te zadeve, jih izmerim pH-je, morda celo časovno spremljam spreminjanje.
Pravzaprav bi celo dalo približno določiti koncentracijo mikroorganizmov v teh pripravkih.
Naredi se 10.000 ali 100.000 - kratno redčenje, se nanese na ustrezno gojišče, ter potem pod mikroskopom prešteje število zraslih kolonij ter nato množi z redčitvijo.
Saj ne vem, če ima smisel, ampak mi je pa zanimivo. Se bom malo posvetoval s sodelavcem, ki je ing. biokemije in dr. mikrobiologije.
Ko ima kaj malega časa, je vedno za kakšne tekšne ( tudi neslužbene ) izzive.

Bom poročal, ko/če se bom kaj igral v tej smeri !

Napisal/-a zuf » Ne Jan 10, 2016 1:21 pm

Živijo Andrej.

Najprej moram pojasnit, da me kakšni mikrobiologi ne linčajo, jaz nisem mikrobiolog, daleč od tega.
Sem pa ljubitelj mikrobov in vsega živega! Smile

Odgovor na tvoje vprašanje je pozitiven.
V receptu je ta možnost omenjena.

Citiram:
9. korak; Za najboljši možen BIM se zmeša različne BIM koncentrate skupaj in se doda še LB serum.

Na vrh