Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2014

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Česen 2014

Napisal/-a muha » Sr Jul 18, 2018 7:11 pm

Nadaljevanje Česen 2015

Napisal/-a brbr » To Dec 16, 2014 7:17 pm

juglans - ozelenel je verjetno tisti v zemlji, ne v shrambi?_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a juglans » To Dec 16, 2014 2:11 pm

pri meni je ozelenel le sprint, ostali kar še mirujejo.

Glede okusa pa je, zanimivo, meni ljubši ptujski jesenski. Anka, za kar nisem prepričan, da je, čeravno daleč stran ne more biti, mi je nekako preveč močan, pekoč in mi aromo nekako preplavi.

Napisal/-a brbr » To Dec 16, 2014 12:57 pm

O, Voda, hvala za poročanje. Torej Anka ni za na morje - je dobro vedeti.

Letos imam poleg Anke shranjenih še nekaj sort česna. Stanje pa je sladeče:

Anka se odlično drži. Njo tudi edino jem, vse ostale samo opazujem. Imam kar nekaj razstročkanih glavic, ki so mi ostale od sajenja oktobra. Ti stroki so pognali majhne koreninice (cca 1-2mm), vendar so drugače še popolnoma zdravi. Tako se je izkazalo za točno, da se česen pred sajenjem ne sme prezgodaj razstročkati (največ 2 tedna prej), ker začnejo stroki odganjati. No, te stročke jem naprej, glavice bodo prišle na vrsto kasneje...

Imam tudi nekaj glavic Marijinega česna. Tudi te glavice so na pogled zdrave in na otip lepo polne.

Shranjene imam tudi primerke Biciklovih česnov (vsakega po eno,dve glavici). Tudi ti (Osenk rdeč. Osenk zgodnji, barjanski, Sultop, portugalc) so na otip čvrsti in na pogled zdravi.

Grgarskemu česnu sem že pred kakšnim mesecem odstranila en sprhnel strok. Ostala glavica se dobro drži.
Ravno tako sta pri kraškem rdečem propadla dva stroka. Ostali so še zdravi.

Če potegnem črto - vsi tile česni so zaenkrat zelo izenačeni - kar se shranjevanja tiče. Kar se tiče okusa, žal, ne morem primerjat, ker jih imam premalo...

Še stanje česnov na vrtu/njivi - nad zemljo se še nič ne vidi, da bi bilo kaj posajeno..._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 16 Dec 2014 13:35; skupaj popravljeno 1 krat

Napisal/-a voda » Po Dec 15, 2014 6:45 pm

hejhoj, jaz sem tudi posadila česen in nekaj čebule prejšnji teden.

odločila sem se da sadim samo istrski česen. Anka se ni obnesla. skoraj vse glavice se sušijo in ratujejo stroki rjavkasti. bolje se drži "bežigrajski" česen. istrski pa se mi smeji, zato bo tudi ostal na tej zemlji.

mokro, mokro. za česen in čebulo sem po vseh gredicah povprek naredila kanale (zelo težko). čez dve uri ko se je zemlja alla malo posušila sem jih v hribčke potisnila v zemljo. potem kolikor se je dalo z grabljami povlekla nekaj zemlje navzgor na hribček. kljub dežju drugi dan so hribčki bili bolj suhi kot če to nebi naredila.

mislim, da ni potrebno imeti straha, da bodo stroki česna in čebulčki zgnili. mraz jih samo "torpedira" ven, če so preplitvo posajeni nič drugega.

pa še to, zgodaj na pomlad posajeni so enako dobri kot jesenski in tudi nič manjši niso. za ene in druge je odvisno ali jih pravilno shraniš. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a Jasminka » Po Dec 15, 2014 4:20 pm

brbr je napisal/a:
Jasminka, katerega pa ti sadiš?


Posadila sem nekaj glavic, ki sem jih prejela po pošti od ene znanke iz Prekmurja. Imena sorte mi ni sporočila.

Napisal/-a Ivčk » Če Dec 11, 2014 2:03 pm

Verjetno bom res pokrila s slamo, ki je imam še dovolj, hvala..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Napisal/-a brbr » Če Dec 11, 2014 1:20 pm

Ivčk, mogoče bi bilo dobro, da česen malo pokriješ z listjem, senom, da ne bi zemlja prehitro zmrznila in se česen ne bi imel časa ukoreninit.

Oreo: Belokranjke je kar škoda za mlado čebulo, ker je to čebula, ki se izvrstno skladišči in jo lahko uporabljamo čez celo leto. Za mlado čebulo ponavadi sadimo belo čebulo - Majski srebrnjak, ki se ne skladišči dobro in je tako namenjena sproti uporabi.

Kot pravi Metuljc, je za maldo čebulo zelo primerna stoletna čebula, ker jo lahko vso sezono uporabljaš kot mlado čebulo (ne naredi čebule)._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » Sr Dec 10, 2014 8:56 pm

Vsako čebulo se lahko uporablja kot mlado. Za v bodoče pa ti priporočam, da si spomladi kupiš (če ne dobiš tukaj od koga) v Lidlu (ali kje drugje, zdaj se že dobijo vrečke s semeni) en zavitek Allium fistulosum, in boš imela v prihodnje zelo zgodnjo čebulo za te namene. Ta je trajnica namreč.
Stoletna čebula

Napisal/-a Oreo » Sr Dec 10, 2014 8:09 pm

Jaz sem posadila česen in čebulo Bleokranjko danes. Sadila sem tik pred temo, malo globlje kot bi sicer, zemlja pa je bila na površini že malo pomrzjena. To je moje prvo opravilo na novem vrtu, me zanima kaj bo.

A se Belokranjko lahko uporablja kot mlado čebulo? Embarassed_________________Oreo

Na vrh