Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Temperatura in čas kaljenja

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Temperatura in čas kaljenja

Napisal/-a muha » Po Jan 05, 2015 4:00 pm

mfranc, super stran! Za silo bo pa služil tale pretvornik

Za tiste, ki imate težave z brskanjem po internetu še link do Prevedenega članka z Google prevodom

Napisal/-a mfranc » Po Jan 05, 2015 3:44 pm

Itak, Seba993

http://tomclothier.hort.net/page11.html

Stric google tole kar precej razumljivo prevede; noče pa pretvoriti Fahrenheit stopinje v Celzijeve Cool

Mogoče se bo tega lotil kak mlajši član - Seba993, Oldi ? Rolling Eyes

LP_________________mfranc

Napisal/-a muha » Po Jan 05, 2015 3:25 pm

anita, tule je nekaj o povezavi kaljenja in temperature pri špargljih. Kot maksimalno v tem preizkusu navajajo temperaturo 30°C . Si pa mislim, če je močno previsoka in zraven še mokra zemlja, da se seme lahko "skuha".

Če bi rada našla še kaj, vtipkaj v iskalnik asparagus officinalis l sowing temperature

Napisal/-a seba993 » Po Jan 05, 2015 3:12 pm

Ja samo optimalna temparatura je pri nekaterih rastlinah višja pri nakterih pa nižja._________________LP seba993

Napisal/-a mfranc » Po Jan 05, 2015 2:43 pm

Če boš odprla vse linke zgoraj, od Muhe in Oldija, boš našla vse konkretne odgovore ... Rolling Eyes .

Iz zgornje tabelce za papriko se tudi lepo vidi, da je največja kaljivost in najkrajši čas kaljenja pri optimalni temperaturi, potem pa pada in pri nižjih in pri višjih temperaturah.

Kolikor vem, velja to za večino semen.

LP_________________mfranc

Napisal/-a anita133 » Po Jan 05, 2015 2:17 pm

Ne najdem veliko informacij glede kalitve semena pri šparglju pa se zato zanima malo informacija Smile

Napisal/-a seba993 » Po Jan 05, 2015 2:16 pm

Mal heca more bit. O kaki temparaturi pa govoriš? Pri višjih temparaturah je treba bol paziti da je seme vedno na mokrem._________________LP seba993

Napisal/-a lpmami » Po Jan 05, 2015 2:13 pm

Če imaš dobro zalito in višjo temperaturo, lahko dobiš dušena semena v zemljini omakci.... pa poiščeš kakšen recept, kjer se za začimbo uporabljajo dušena semena bazilike, špargljev, ...
Wink_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a anita133 » Po Jan 05, 2015 12:27 pm

Imam eno vprašanje glede temperature pri kaljenju.
Kaj se zgodi če kališ pri preveliki temperaturi?
Ravno sem dala kaliti seme bazilike, origana in šparglja pa me zanima kaj se zgodi če bi bila temperatura slučajno prevelika. Confused

Napisal/-a labia » To Mar 11, 2014 2:12 pm

Imaš prav.
Mišljeno je bilo, da pri 100% kaljivosti v navedenem času skalijo skoraj vsa semena, ker pač vsa ne skalijo istočasno in je zamik lahko dan ali dva.
Seveda pa je tu še pomemben podatek kaj damo kaliti. Recimo pri peteršilu je čas kalitve občutno daljši itd.
Neka orientacija v navedenih podatkih je in sicer razmerje med temperaturo in časom kalitve ob upoštevanju vseh ostalih pogojev, ki naj bi bili optimalni.

Glede na tabelo je čas kalitve pri paradižniku nekaj krajši kot pri papriki/čiliju, nekako za dva dni. Vsaj pri meni je bilo tako.

Na vrh