Napisal/-a brbr » Sr Jun 17, 2015 4:42 pm
Ker me stvari že kar nekaj časa zanimajo, sem prečitala raznorazne knjige tako o rastlinah, zemlji, organizmih v tleh kot o vsebnosti tako in drugače pridelane zelenjave.
Mislim, da je ključna razlika industrijsko pridelane zelenjave (če odmislimo uporabo raznih zaščitnih sredstev) v tem, da pri industrijski pridelavi kot hrano dozirajo točno določene snovi, v točno določenih količinah, v lahko dostopni obliki (že pripravljeno hrano) - jaz si to po "brbrjevsko" predstavljam kot človeka priklopljenega na infuzijo... Skratka rastline lahko "jedo" le tisto za kar mi ljudje mislimo (poznamo), da je najboljše zanje. Seveda se najboljše meri po količini/velikosti pridelka. Ker pa ne poznamo vseh stvari/skrivnosti Narave, ki je popolna, tudi rastlinam ne moremo zagotoviti popolnega obroka. Tako so industrijske rastline podhranjene na eni in prehranjene na drugi strani.
Če pa rastlinam pustiš, da rastejo kar se da naravno, v kar se da naravnem okolju, v katerega posegamo čim manj, potem rastlina lahko razvije svojo komunikacijo z okoljem v katerem raste v polni in zanjo optimalni meri. Ker ni preforsirana z enostransko jedačo in pijačo, temveč se hrani po svojih željah/potrebah, je tudi bolj zdrava. Samo zdrave rastline/živali pa lahko dajo zdravo hrano, ki vsebuje vse snovi (tiste za katere vemo in tiste, ki jih bomo še odkrili)._________________naredimo svet lepši
Ker me stvari že kar nekaj časa zanimajo, sem prečitala raznorazne knjige tako o rastlinah, zemlji, organizmih v tleh kot o vsebnosti tako in drugače pridelane zelenjave.
Mislim, da je ključna razlika industrijsko pridelane zelenjave (če odmislimo uporabo raznih zaščitnih sredstev) v tem, da pri industrijski pridelavi kot hrano dozirajo točno določene snovi, v točno določenih količinah, v lahko dostopni obliki (že pripravljeno hrano) - jaz si to po "brbrjevsko" predstavljam kot človeka priklopljenega na infuzijo... Skratka rastline lahko "jedo" le tisto za kar mi ljudje mislimo (poznamo), da je najboljše zanje. Seveda se najboljše meri po količini/velikosti pridelka. Ker pa ne poznamo vseh stvari/skrivnosti Narave, ki je popolna, tudi rastlinam ne moremo zagotoviti popolnega obroka. Tako so industrijske rastline podhranjene na eni in prehranjene na drugi strani.
Če pa rastlinam pustiš, da rastejo kar se da naravno, v kar se da naravnem okolju, v katerega posegamo čim manj, potem rastlina lahko razvije svojo komunikacijo z okoljem v katerem raste v polni in zanjo optimalni meri. Ker ni preforsirana z enostransko jedačo in pijačo, temveč se hrani po svojih željah/potrebah, je tudi bolj zdrava. Samo zdrave rastline/živali pa lahko dajo zdravo hrano, ki vsebuje vse snovi (tiste za katere vemo in tiste, ki jih bomo še odkrili)._________________naredimo svet lepši