Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Navadni morski koprc

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Navadni morski koprc

Napisal/-a figula » So Jun 27, 2015 6:40 pm

Kupila sem malo knjižico Samoniklo ljekovito bilje in notri sta 2 recepta za vlaganje koprca:

1. mehke vršičke in stebelca in liste 3 dni namakajte v morski vodi ali v posoljeni navadni vodi. Vodo vsakodnevno menjajte. Nato jih rahlo zložite v kozarce in zalijte z razredčenim vinskim kisom (voda 2/3 kis 1/3) z žličko sladkorja. Kozarec zaprite in pustite na osončenem prostoru 40 dni.

2. hitrejši postopek: razredčite vinski kis in vodo v razmerju 1 kis : 3 vode in dajte kuhat. Ko mešanica zavre, dodajte koprc. Naj se kuha 10 minut. Potem pustite, da se ohladi. Nato koprc zložite v kozarce in napolnite s tekočino, v kateri se je kuhal. Po 10 dneh je že dober.

Napisal/-a stara postaja » Če Jun 25, 2015 8:14 pm

"Vem, da danes bo srečen dan..." Laughing Laughing Laughing_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)

Napisal/-a figula » Če Jun 25, 2015 5:39 pm

Sem tukaj nekaj ljudi vprašala za ime koprca - niso vedeli. Na eni irski strani piše, da mu pravijo tudi motar: On the Croatian islands of Lastovo and Korcula, Rock Samphire is known as ‘Motar’ or ‘Motrikar’.

Kapre, hmmmm Exclamation moram najprej na net pogledat, kako sploh izgledajo Embarassed Embarassed čisto možno, da bi jih kje našla ....

stara postaja .... en lep grmiček mirte je že markiran, ne skrbi Smile bo šel na Štajersko Smile

Napisal/-a stara postaja » Če Jun 25, 2015 4:33 pm

Figula poglej, če raste tudi mirta! Laughing Laughing Laughing_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)

Napisal/-a voda » Če Jun 25, 2015 1:49 pm

pravijo še to, da navadni morski koprc (hr. motar): mladega torej na pomlad kiseliš cele vejice, kasneje čez poletje in jeseni samo listke in razvejane vršičke, ker so vejice pretrde. uporabni so cvetovi in skratka vse. lpvoda

Figula poglej ali rastejo tudi grmički kapre._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazadnje urejal/a voda 25 Jun 2015 15:45; skupaj popravljeno 1 krat

Napisal/-a metuljc » Sr Jun 24, 2015 8:19 pm

Figula, super, hvala, zdaj mi preostane upanje, da prideš nazaj pravočasno, da jaz ne pobegnem................. Embarassed
Voda, hvala, hvala, se oddolžim, že vem, s čim (enako kot figuli, da ne bo......)

Napisal/-a figula » Sr Jun 24, 2015 3:14 pm

odlično, voda, hvala, super, da ostane svež. Ga bom skušala nabrati, predno grem. Tukaj je polno divjih obal brez ljudi, kjer raste koprc kot preproga Smile.

Če mi uspe, metuljc - ti sporočim in ti ga prinesem vrečko, boš lahko sama vlagala po svojem okusu, dodala svoj nabor začimb - nič ne obljubim - če mi pa rata, bo pa v redu, ane Smile

Napisal/-a voda » Sr Jun 24, 2015 2:14 pm

jaz sem ga vrgla v krop (1:1 voda in kis, žlica soli in nekaj manj sladkorja) za 5 min. naložila v kozarce z nekaj popra ter zalila. ostal je trd (poskusila čez nekaj dni). poskušala sem ga kuhati tudi 15 min -enako ostane trd in hrustljav. v frižiderju zdrži surov tudi 10 in več dni. lpvoda

PS: Figula lahko ga nabereš zadnji dan in neseš svežega domov, kjer so kozarčki. posebej ga ni nujno prati, če je pred bero bil dež ali salbo vreme saj ga valovi dosežejo in seveda če ni turistične množice okoli. prav zaradi sprotnega morskega "zalivanja" ima tak opor slankast okus. odličen je v solati z paradajzem, čebulo in mladim slanim sirom (seveda vinski kis domači).

Metuljc čakate vložen kozarček._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a metuljc » Sr Jun 24, 2015 1:16 pm

Po moje je MARTINKIN recept OK, sicer bo koprc čisto premehak.

Napisal/-a MARTINKA » Sr Jun 24, 2015 12:12 pm

voda je napisal/a:
Martinka, ali narediš enako kot za paprike, jaz ga namreč še nisem kisala. lpvoda

Ja, samo jaz nič ne kuham koprca. Svežega naložim v kozarčke, dodam začimbe, ki so pri roki (lovor, poper, koper, šalotko ...) in zalijem z vrelo mešanico kisa (pol kisa - pol vode, sol, sladkor).

Na vrh