Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Fermentiran zeliščni pesto

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Fermentiran zeliščni pesto

Napisal/-a Tiana » So Jul 30, 2016 12:41 am

Lpmami, jaz osebno nisem zaznala kakšnih razlik. Če imaš možnost, lahko še ti poskusiš z več variantami. V kolikor pa ne razpolagaš z različnimi pogoji pa izkoristi tisto, kar imaš na voljo brez slabe vesti, da bi kje drugje bilo drugače.

Napisal/-a lpmami » Pe Jul 29, 2016 11:33 pm

Leto je naokrog, zelišča bujno rastejo in cvetijo (vsaj pri meni), čas je za fermentirane zeliščne pripravke. Kako so se vam obnesli lanski na višjih in nižjih temperaturah?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a Tiana » Sr Avg 19, 2015 12:54 am

Naredila 4 kozarčke z navadno baziliko. Zaenkrat so še pri meni v hladilniku, bosta pa 2 ob priliki šla v klet, ki sem jo omenjala. Dva ostaneta pa kjer sta, pa bom mogoče lahko primerjala, če so kakšne razlike.

Po občutku se mi zdi, da je bilo bazilike nekam manj kot paste iz semen v mojem primeru, ampak ne pretirano. Ker mi je zmanjkalo limon, sem varianto z baziliko blue spice prestavila na jutri. Pa še malo pozna ura je.

Sem si pa že med pripravo oblizovala prste.

Ta debata @figula in @juglans glede temperatur in hranjenja v hladilniku... nekako delim mnenje, da vse skupaj res premalo poznamo. No, za sebe lahko to z gotovostjo trdim. Pa mogoče v kakšni drugi debati več o tem, da se tule osredotočamo na pripravo.

Napisal/-a figula » To Avg 18, 2015 2:28 pm

juglans, samo na kratko, da ne smetim po receptih - točno to nepoznavanje me strašno jezi.
Kot da nad vsem leži pokrovka, katero si na vso moč prizadevam privzdignit, da bi vsaj malo poškilila notri. Hodim okoli in okoli in nikjer nobene špranje Sad Twisted Evil

Napisal/-a juglans » To Avg 18, 2015 10:52 am

Tiana je napisal/a:
Juglans, razmerje timijana in paste iz semen 50/50 je mišljeno volumsko verjetno?


Ja.

Napisal/-a Tiana » To Avg 18, 2015 10:43 am

Juglans, razmerje timijana in paste iz semen 50/50 je mišljeno volumsko verjetno?

Napisal/-a juglans » To Avg 18, 2015 10:30 am

@Sanjarka Ana, me veseli za pehtran. Tudi mi smo ga uspeli nekaj napraviti. Se mi je pa ob branju tvojega komentarja utrnila misel - vprašanje - kako bi izpadel ferment kakšnega citronskega timijana. Hm, hm.

@figula, dejansko postavljaš vprašanje, ki je več kot le na mestu.
Verjetno tu igra vlogo več dejavnikov, vse pa se vrti okoli našega nepoznavanja ali bolje rečeno, okoli nezmožnosti našega videnja, beri otipanja, kdo in kaj vse se v takšnih fermentih razvija pod različnimi pogoji. Namreč, slednje nato uporabljamo na način, ki se nas najbolj dotika. Zaužijemo ga v večjih količinah kot hrano, neznano pa deluje strašljivo.
Če pomislim na davnoživeče korejce, ki so imeli sredi vasi, na prostem vkopane velikanske glinene posode v katerih so delali fermentirana živila vključno z ribami in iz katerih so zajemali prav vsi vaščani, potem ...
Potem meni to deluje, kot da smo sedaj že "GSO" ljudje, ki brez steriliziranega, obsevanega, podhlajenega enostavno nismo zmožni preživeti. Tu se navezujem na prej omenjene korejce, ki so preživeli, da ne rečem bili zdravi. Seveda, verjetno je bila med njimi tudi takrat kakšna izjema.

Kar želim izpostaviti je naša odmaknjenost od takšnega načina pripravljanja hrane in nato strahu ter nezaupanja ob "reakcijah" organizma, ki sedaj niso več naravne. (vetrovi, občasno črvičenje ali bognedaj kratkotrajna driska)

Kakorkoli že, osebno mislim, da bi fermentirana živila lahko nekaj časa odstala tudi na nekoliko višji temperaturi. Ne pa neskončno dolgo in vedno enako. Potrebno bi bilo nekaj spremljanja in za kanec občutka ali intuitivne presoje.
Recimo kislo zelje se eno leto naredi lepo in brez težav stoji, naslednje leto pa ne. Pač naravna nihanja.

Zagotovo pa so rastlinski fermenti veliko bolj stabilizirani zaradi obilice sladkorja.

Napisal/-a Sanjarka Ana » To Avg 18, 2015 8:37 am

Zanimivo.

Že sam recept. Vendar za letošnje poizkušanje s timijanom žal prepozno, ker so vsi močno sfrizirani. Poleg recepta mi je fascinantno še poznavanje (juglans) timijanov tako potanko. poklon Varico 2? Saj sem prebrala o njem, pa tudi njegovih naslednikih, ampak prepoznala pa ga ne bi nikoli.

Tudi na moji listi: Naredi.

Ps: po tvojem predlogu vsako leto shranim pehtran v sladkor in sem več kot zadovoljna. Skoraj ko pravkar nabran.

Napisal/-a figula » To Avg 18, 2015 12:56 am

Okoli temperature in shranjevanja različnih fermentov in kimčijev in kwasov .... sem jaz v silni dilemi ob nasvetih na koncu receptov = hrani v hladilniku.

Ker če imam v mislih sorodne fermente, ki jih delamo za rastline in s sladkorjem, le-ti pri meni čisto v redu preživijo + 1 leto v omarici.

Je ferment s soljo res toliko bolj nestabilen? Ali je razlog to, da ni sestavljen iz mono-kulture, ampak je zmes različnih sestavin?
Ali stoji ta nasvet na koncu zgolj in le zaradi: za ziher, da me ne bi kdo po sodiščih vlačil?

Napisal/-a Tiana » To Avg 18, 2015 12:29 am

Ma saj pri meni tudi ni kar bi si želela glede zelišč, ampak toliko pa bo, da preiskusim, kako se obnese tale fermentiran shranek. Pozimi sem še sanjala, katera moram spomladi še nasaditi, predvsem ona trajna, pa me je malo čas povozil.

Najbolj me mika bazilika, da jo takole shranim, ki je letos res lepo uspela. No, za prvič bo mogoče čisto ok, da sprobam samo eno zelišče in vidim kako se obnese klet, kakšen kozarček tudi lahko vseeno dam v hladilnik. Da bom lahko primerjala.

Joj, toliko idej imam v glavi, kaj vse bi še lahko sfermentirala, pa toliko malo časa. Zaprmej da ni fer, da je sezona rasti pri nas čisto prekratka.

Na vrh