Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Perilla frutescens - perila, črna kopriva

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Perilla frutescens - perila, črna kopriva

Napisal/-a Tiana » Pe Avg 05, 2016 12:53 am

Letos jo je bilo res povsod veliko (lani je semenila na onem mojem rožnem kupu zemlje). Ker smo jeseni prestavljali zemljo se je zasejala čisto povsod. Na zelenici sem jo enostavno pokosila in je bil mir. Tole na zeliščni gredici in še ene par sem jih pustila. Upam, da bom letos bolj pridna in bom dejansko uspela vsaj jo posušiti za čaj, če že nič drugega.

Napisal/-a muha » Po Avg 24, 2015 1:55 pm

tiana: mlado perilo sem dodajala špinači, ko je bilo te še premalo, perila mi je pa na vrtu rasla kot plevel. Liste sem sušila za čaj. Meni se ni zdelo, da bi imela kaj močan okus. Nič kaj močnejši od pekočih kopriv.

Napisal/-a figula » Po Avg 24, 2015 12:20 pm

.... je hudo aromatična, drži Smile njena semena so sestavina "7 začimb" (seven spices).
Zato jo imam namen dati tudi v sol za jelo in kopanje. Me zanima, kako se bo barva obdržala/odrazila v soli.

Je proti-vnetna, anti-bakterijska, proti krčem, ima veliko anti-oksidantov, .... in se smatra adaptogen - deluje na več organov hkrati in je varna za daljše uživanje.

juglans - glej da ne boš pozabil poslikati in napisati kar boš zvaril Smile

Napisal/-a juglans » Po Avg 24, 2015 11:54 am

.... pa tudi hudo divji okus. (po mojem mnenju)

Drugače pa se iz nje pripravlja tudi ene vrste kim chi. Če uspem ga pripravim eno manjšo količinico, ker me zanima kako to zgleda. Se mi zdi da Twisted Evil .

Čaji so pa, ... kako bi rekel, ... proti alergijam, ali nekaj takšnega. (alergije so ziher v igri, "proti" pa menda tudi, ker obratno bi bilo čudno, a ne Smile )

Napisal/-a figula » Po Avg 24, 2015 11:38 am

Tiana, perillo lahko uporabljaš v kuhinji kot baziliko. Lahko iz nje tudi kuhaš čaj, ima nekaj zdravilnih lastnosti.

Napisal/-a orhy » Po Avg 24, 2015 10:33 am

muhica hvala Very Happy_________________

Napisal/-a Tiana » Po Avg 24, 2015 10:16 am

Ali jo je kdo že uporabljal v kuhunji, ali jo imate samo v dekorativne namene?

Na mojem kupu jo je kar nekaj zahvaljujoč Muhi in Metuljc, pa bi jo posušila ali fermentirala ali kako drugače shranila če le ne bi to bilo nepotrebno delo in pozimi ne bi kaj imela potem početi z njo.

Napisal/-a muha » Ne Avg 23, 2015 11:35 am

Spomni me jeseni, ga boš takrat dobila in takoj posejala - recimo kot "zimsko sejanje".

Napisal/-a orhy » Ne Avg 23, 2015 10:49 am

Jaz sem jo letos posejala pa mi ni kalila. Najbrž je bilo seme že prestaro._________________

Napisal/-a muha » Ne Avg 23, 2015 8:53 am

Letošnja vročina in suša sta jo malo matrali, a si je dobro opomogla:



Seme sem pred leti dobila od metuljc, od takrat se mi zaseje sama in jo spomladi le redčim.

Na vrh