Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Recepti z zelenimi (nedozorelimi) paradižniki

Napisal/-a Oldi » Pe Okt 06, 2017 3:24 pm

Recept sem pa pozabil, na mjem piše od Nade Kos
2kg zel.paradižnika
2kg paprike
2kg čebule
Vse na drobno zrezano
2dcl olja
2dcl sladkorja
1dl soli
1l kisa za vlaganje

Kuhamo in mešamo dokler ne zavre.
Ohladimo in v kozarce

Napisal/-a metuljc » Pe Okt 06, 2017 12:34 pm

Očitnores ni frke, ker se taki paradižniki uporabljajo že desetletja. Komur ni do nedozorelega paradižnika, ga pač ne uporablja, sama pa ne vidim težav pri nejgovi, običajno zelo zmerni, uporabi. Gotovo s 3 pokajenimi cigaretami na dan vas spravimo več alkaloida nikotina kot s pojedenimi paradižniki alkaloida solanina.

Napisal/-a Oldi » Pe Okt 06, 2017 12:25 pm

Po prebranih kar nekaj virih, ima zeleni paradižnik in krompir solanin. Da bi bil nevaren, ga je treba pojesti več kg. S kuhanjem se ga ne uniči, razpadel naj bi pri 170°C.
Je pa zanimivo, da se zelenega krompirja izogibamo kot hudič križa, pri paradižniku izrezujemo zeleno, srbsko solato pa... ni frke.

Napisal/-a magnolija » To Sep 15, 2015 11:40 am

6 zelenih paprik
6 rdečih paprik
6 zelenih paradižnikov
6 rdečih paradižnikov
2 rdeče čebule
2 bele čebule
1 dl kisa za vlaganje
1 dl olja
2 dl vode
1 žlica soli
1 žlica sladkorja
Sestavine narežemo na manjše koščke (ne miksamo ali ribamo), vse skupaj v loncu zavremo in kuhamo le toliko,da rumena paprika spremeni barvo. Ne dodajamo večje količine tekočine, le to kar je v receptu, ker zelenjava spusti svoj sok, zato je vse skupaj odličnega naravnega okusa. Vroče nadevamo v kozarce, zapremo, pasteriziramo, zavijemo v dekno da se ohladi.
Zadevo delam že 40 let, porabiš vse z vrta, je okusna priloga. Količine sestavin si lahko poljubno prilagajamo, pazimo le pri tekočini, da ohranimo tisti naraven okus zelenjave._________________http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija

Napisal/-a figula » To Sep 15, 2015 11:16 am

mil, že nekaj let to delam, moja teta še dlje in se res ni še nič pokvarilo.
Jaz imam za vse namaze raje manjše kozarčke. Ko ga enkrat odpreš, ga je seveda najbolje imeti v hladilniku. Ni treba vse takoj pojest Smile

Napisal/-a mil » To Sep 15, 2015 9:54 am

Hvala za hiter odgovor.

Torej so paradižniki in ostale sestavine res surove. In praviš se nič ne kvari. To, ko odpreš, pa moraš verjetno kar porabiti, ne? Torej v male lončke...Lp Mil

Napisal/-a figula » To Sep 15, 2015 12:50 am

he he, jap, narobe se mi je zapisalo Embarassed vidim, da si pozorno prebrala.
Ker je ohlajeno se seveda nič več ne ohlaja Laughing , no, jaz tako sentimentalno še vseeno malo zavijem v dekico Embarassed
to se mi zdi eno tako simpatičeno sentimentalno početje, kot ritual na koncu Embarassed Embarassed (sem zblojena, res Confused )

Napisal/-a mil » To Sep 15, 2015 12:17 am

Figula, so ti paradižniki potem surovi shranki, kuhan je le kis in olje? Kaj se potem do konca ohlaja, če tudi kis ohladiš? Lp Mil

Napisal/-a figula » Pe Avg 01, 2014 6:43 pm

Res, prehitro je za tale recept Shocked , običajno se lotimo zelenega paradižnika mnogo kasneje. Nisem preverjala, mogoče bi se pa korenine hrena dalo dobiti na kakšnem sadje/zelenjava oddelku večjih trgovin (Leclerc, Špar in Mercator hiperji, ...), sicer pa lahko recept počaka na svoj bolj "naraven" čas, ko se poberejo zadnji paradižniki.

Nikoli ne pasteriziram, ne vem, kaj bi se zgodilo hrenu na toplem? Vseeno se nič ne pokvari Smile .

Napisal/-a metuljc » Pe Avg 01, 2014 12:15 pm

muha je napisal/a:
Kaj pa hrenove korenine, kje jih dobiti tačas? Domačega sedajle ne bi bilo primerno izkopavati, ker je v bujni rasti. Oktobra je drugače, takrat je že v mirovanju.

Mislim, da imajo nariban hren v kozarčkih (res samo nariban hren), mislim, da enega tujega in patudi sloenskega proizvajalca sem že videla v hladilnih vitrinah v Sparu (najbrž tudi drugje).

Na vrh