Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kivi - Actinidia

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Kivi - Actinidia

Napisal/-a trubar » Sr Okt 09, 2024 11:59 pm

Bom kar tu vprašal. V prvem nadstropju bomo postavili pergolo. Ali je mozno, da posadim kivi katerega bi oblikoval tako, da bi sele na visini 5 metrov se razrasel po pergoli?

Ogledano imam:

https://www.sadikanadom.si/kivi-kolomikta-dr.-szymanowski
https://www.sadikanadom.si/kivi-kolomikta-sentyabrskaya

Sploh drugi zraste tudi do 3m na leto. Mogoče je kaksna druga vrsta primernejsa? Hvala za nasvete.

Napisal/-a figula » Če Feb 22, 2024 10:40 pm

Imam dve ženski sadiki mini kivija Actinidia arguta. Dobila sem še moško rastlino, za katero glede na dokaj kosmato steblo sumim, da je "navaden" kivi.

Ali kdo ve če bodo moje bavarke zadovoljne s tem moškim Wink ?

Napisal/-a živa » Pe Maj 26, 2023 9:06 am

ta je tudi drobnoplodni, ker mi je navadni vedno pomrznil. je pa na soncu do 13 h, ker je pred V steno drvarnice. Ja, so zdravi, če niso okuženi. Crying or Very sad_________________Lp, Živa

Napisal/-a GrGr » Če Maj 25, 2023 5:18 pm

Imam 2 drobnoplodna: en star desetletje, drugi "mulc" - nikoli nobenih težav z njima.
Kilometer proč je pri eni zidanici namesto brajde prastar bavarski, ooogromen, letos je na njem par tisoč plodov, ki je ne obira menda nihče razen mene - prav tako vedno povsem zdrav.
So pa vsi omenjeni na celodnevnem soncu + precej prepišna lega. Posajeni v ilovici, spodaj škarpa, torej poleti v soncu ZELO na toplem...

Napisal/-a živa » Če Maj 25, 2023 10:51 am

kaj nima nihče podobnih težav?_________________Lp, Živa

Napisal/-a živa » Po Maj 22, 2023 10:01 am



kaj se dogaja z mojim kivijem, kdo ve? lani so vsi listi drobnoplodnega kivija postali črni in odpadli tik po cvetenju.
letos sem škropila z bakrom. Kaj pa sedaj, da preprečim bolezen, kar to je?_________________Lp, Živa

Napisal/-a tinko » Ne Maj 21, 2023 7:54 pm

Če kdo želi cepiti kivi na letošnjih bohotivkah, lahko že začne. Odganjki so dovolj močni in ravno prav oleseneli.

Napisal/-a Peter » So Mar 25, 2023 1:55 pm

Tu je razlika med danes in novembra obranem kiwiju iz iste rastline.
Na danes obranem je vidno bolj rumeno meso. Tudi okus je bolj poln, sladek z nekaj manj kisline.
Se sprašujem, če so kiwiji pobrani jeseni resnično zreli? Ali so zreli šele, ko meso spremeni barvo na bolj rumeno?




Napisal/-a mfranc » To Okt 25, 2022 8:22 pm

Peter je napisal/a:
Po pravici povedano mi okus bolj zrelih ni všeč, presladek in premalo kisline.
Bom tudi letos pustil, par komadov, da pokažem. Žal ne bojo uspeli, če bo premrzlo.

Tole mi "diši" na italijansko sorto Soreli (italijani pišejo Soreli, mi ga prevajamo v Sorelli Wink ) Licenco so imeli tudi v Bilju, ne vem če še.

Poguglaj kivi Soreli - slike, pa boš dobil slike mavričnih barv. Med njimi tudi nežno, svetlo zelene. Tiste, zlato rumene ni Soreli, ampak Gold Kiwi, ki so ga že zdavnaj vzgojili v Novi Zelandiji.

Sicer pa slika pove več kot .... Wink ._________________mfranc

Napisal/-a Peter » To Okt 25, 2022 5:01 pm

Kupil sem ga kot navaden kivi, vsako leto ga tudi mi poberemo enkrat novembra pred prvimi hladnimi nočmi. Je povsem normalne zelene barve v notranjosti in ta barva ostane enaka čez vso zimo, ko je v kleti.
Na rastlini, čez zimo ostali kiviji, so po nekaj mesecih dobili bolj rumeno barvo.
Ne mravlja, ni bila tako intenzivna.
Zakaj poberemo kivije? Da jih ne ulovi mraz.
A je kdo pomislil, da morda kivije poberemo prezgodaj, ko še niso popolnoma zreli, čeprav so že malo mehki?
Po pravici povedano mi okus bolj zrelih ni všeč, presladek in premalo kisline.
Bom tudi letos pustil, par komadov, da pokažem. Žal ne bojo uspeli, če bo premrzlo.

Na vrh