Napisal/-a metuljc » To Avg 02, 2016 10:37 am
Oldi, odvisno od sorte in zrelosti. Lahko se meso trdno drži peške, lahko pa se ne. Pri zelo drobnih je zamudno, pri malo debelejših niti ne. Za kake 3 litre marmelade sem v eni uri z nožkom z žagico izkoščičila in razrezala plodov nekje 5 litrov. Odrezala sem delček, pa še enega, od ostalega sem iztisnila koščico v drugo skledo. Koščice sem posladkala in dobro premešala, pokrila in pustila čez noč, posebej sem posladkorila ostali del. meso je čez noč odstopilo od koščic in sem le skozi žično cedilo precedila tekočino, dodala ostalemu in prekuhala. Običajno, odvisno od kisline, ki jo imam sadje, dodam limonin sok, ni pa nujno. Pokuhano kašo v široki kozici še malo pokuham, dodam nekaj želirnega sladkorja in spravim v kozarce.
Če ti ni do olupkov, lahko kar cele sadeže pokuhaš s sladkorjem in nekaj vode, spiraš skozi cedilo, ki ne prepušča koščic. Morda je izplen malo slabši, a če so drevesa zelo obložena, to najbrž ni problem.
Pravkar imam po opisanem postopku (prvem) v delu marmelado iz temno rdečih, če kar debelih, ki gredo, če so ne preveč zrele in še trdnega mesa, še kar od koščic, ko se zmehčajo, pa ne več.
Oldi, odvisno od sorte in zrelosti. Lahko se meso trdno drži peške, lahko pa se ne. Pri zelo drobnih je zamudno, pri malo debelejših niti ne. Za kake 3 litre marmelade sem v eni uri z nožkom z žagico izkoščičila in razrezala plodov nekje 5 litrov. Odrezala sem delček, pa še enega, od ostalega sem iztisnila koščico v drugo skledo. Koščice sem posladkala in dobro premešala, pokrila in pustila čez noč, posebej sem posladkorila ostali del. meso je čez noč odstopilo od koščic in sem le skozi žično cedilo precedila tekočino, dodala ostalemu in prekuhala. Običajno, odvisno od kisline, ki jo imam sadje, dodam limonin sok, ni pa nujno. Pokuhano kašo v široki kozici še malo pokuham, dodam nekaj želirnega sladkorja in spravim v kozarce.
Če ti ni do olupkov, lahko kar cele sadeže pokuhaš s sladkorjem in nekaj vode, spiraš skozi cedilo, ki ne prepušča koščic. Morda je izplen malo slabši, a če so drevesa zelo obložena, to najbrž ni problem.
Pravkar imam po opisanem postopku (prvem) v delu marmelado iz temno rdečih, če kar debelih, ki gredo, če so ne preveč zrele in še trdnega mesa, še kar od koščic, ko se zmehčajo, pa ne več.