Napisal/-a metuljc » So Jan 02, 2016 10:29 am
Bi rekla, da se ne splača, ker so korenike tanke in vlaknate. In pripomniti velja, da vsebujejo nadzemni deli fototoksične furokumarine, ki pod vplivom svetlobe (in, če je koža ali rastlina mokra) sprožijo na koži reakcije, podobne opeklinam. Lahko, pri občutljivih ljudeh, precej hude. Je pa gojena varianta selekcionirana iz te, travniške, ki jo pri nas poznamo kot rastlino, cvetočo v otavi. Kmetje so jo običajno iz sušeče se otave odstranjevali, ker se je počasi sušila in ker ni primerna za hrano živali.
Letos mi je prijateljica podarila nekaj korenov, ki sem jih narezala in posušila, zdaj rezine dodajam juham. Za kaj več ga žal ni bilo.
Morda še to, je ena od rastlinskih vrst, ki imajo le kratek čas kaliva semena.
Bi rekla, da se ne splača, ker so korenike tanke in vlaknate. In pripomniti velja, da vsebujejo nadzemni deli fototoksične furokumarine, ki pod vplivom svetlobe (in, če je koža ali rastlina mokra) sprožijo na koži reakcije, podobne opeklinam. Lahko, pri občutljivih ljudeh, precej hude. Je pa gojena varianta selekcionirana iz te, travniške, ki jo pri nas poznamo kot rastlino, cvetočo v otavi. Kmetje so jo običajno iz sušeče se otave odstranjevali, ker se je počasi sušila in ker ni primerna za hrano živali.
Letos mi je prijateljica podarila nekaj korenov, ki sem jih narezala in posušila, zdaj rezine dodajam juham. Za kaj več ga žal ni bilo.
Morda še to, je ena od rastlinskih vrst, ki imajo le kratek čas kaliva semena.