Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ingver in med

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Ingver in med

Napisal/-a zoto » Po Jan 18, 2016 11:48 pm

metuljc je napisal/a:
Tujon, ki ga žajbelj res ima in je strupen, se načeloma izloča le z nepolarnimi topili (alkohol), ne pa s polarnimi, kot je voda.


nisem strokovnjak vendar - če se izloča tujon samo v alkoholu, ga v čaju v nobenem primeru ni, ko ga pijemo, saj damo liste (v katerih ostane tujon) prej ven

Napisal/-a metuljc » Po Jan 18, 2016 9:23 pm

brbr je napisal/a:
Po treh minutah je olje izkuhano in v tem trenutku se sprosti neki ferment, ki je življenjsko pomemben za vse žleze, hrbtni mozeg in medvretenčne ploščice. Zaradi tega bi morali vsak dan celo življenje piti žajbljev čaj...."

takle stavek je lahko le nakladanje. Po 3 minutah so vsi fermenti (ki jim že dolgo pravimo encimi) že davno zakrknjeni in neaktivni. Da o tem da se sproti NEK ferment, ne rečem nobene. Taki zapisi nimajo nobene teže (vsaj po mojem pogledu na svet).

Napisal/-a Melona » Po Jan 18, 2016 8:42 pm

Ne pišejo posebej o tujonu, ampak o ''eteričnih oljih'', ne samo na tem linku http://mojpogled.com/zajbelj-vsestransko-zdravilo/ .

Bolj zanesljiv je najbrž tale link lekarn http://www.mb-lekarne.si/slo/koristno/ste_vedeli/rastline/51/Zajbelj_ .

Napisal/-a brbr » Po Jan 18, 2016 8:38 pm

Tole o 3 minutnem kuhanju sem prebrala v knjigi Rudolfa Breuss-a "Zdravljenje raka in levkemije), kjer parvi:

"za grgranje pustite žajbelj 10 minut v vroči vodi, za pitje pa ga je treba kuhati natančno tri minute..... V žajblju je veliko eteričnih olj, ki so za grgranje zelo pomembna, za pitje pa ne smejo biti zraven, zato se mora kuhati 3 minute. Po treh minutah je olje izkuhano in v tem trenutku se sprosti neki ferment, ki je življenjsko pomemben za vse žleze, hrbtni mozeg in medvretenčne ploščice. Zaradi tega bi morali vsak dan celo življenje piti žajbljev čaj...."_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a muha » Po Jan 18, 2016 7:41 pm

Melona je napisal/a:
. Kolikor je splet včasih dobrodošel, je po drugi strani včasih pravo smetišče.


Se popolnoma strinjam! Je marsikdaj tako, kot pri igri "telefončki", ki gre od ušes do ušes in na koncu pride ven čisto nekaj tretjega.

Tole okrog vretja žajblja je morda pobrano iz nasvetov za žajbljev liker. Kot pravi metuljc, se tujon izloča v alkoholu, v vodi pa ne, zato je treba najprej narediti močan žajbljev prevretek in precejeno tekočino potem zliti v alkohol.

Napisal/-a Peter » Po Jan 18, 2016 7:41 pm

Hvala za recepte.
Me pa zanima, če ima kdo preverjen recept za trde bombone. Verjetno bi mogel uporabit cuker, pol pa ni to to.

Napisal/-a metuljc » Po Jan 18, 2016 7:26 pm

Tujon, ki ga žajbelj res ima in je strupen, se načeloma izloča le z nepolarnimi topili (alkohol), ne pa s polarnimi, kot je voda.

Napisal/-a Melona » Po Jan 18, 2016 7:17 pm

Toliko je različnih napotkov za čaj, da je težko vedeti, kateri je pravi. Nekateri navajajo, da naj bi se ravno po treh minutah začele izločati snovi, ki ne vplivajo dobro na telo. Kolikor je splet včasih dobrodošel, je po drugi strani včasih pravo smetišče.

Napisal/-a Sanjarka Ana » Po Jan 18, 2016 6:05 pm

brbr je napisal/a:
Za žajbelj naj bi veljalo, da je samo poparjen primeren za grgranje. Če pa ga želimo jesti/piti, mora vreti 3 minute, da se izločijo neke snovi, ki niso primerne za uživanje.


Brbr bo že držalo. Nisem poznavalec, ampak jaz pustim na najmanjšem ognju cca. 10 minut, potem odstranim listje.

Napisal/-a brbr » Po Jan 18, 2016 12:09 pm

Za žajbelj naj bi veljalo, da je samo poparjen primeren za grgranje. Če pa ga želimo jesti/piti, mora vreti 3 minute, da se izločijo neke snovi, ki niso primerne za uživanje._________________naredimo svet lepši

Na vrh