Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Šparglji, beluši - Asparagus officinalis

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Šparglji, beluši - Asparagus officinalis

Napisal/-a noam » Po Sep 26, 2022 9:55 am

A je normalno, da šparglji v jeseni spet poženejo? Drugo leto jih imam v zemlji, spomladi so dokaj ubogo pognali, rezal nisem še nič, sem vse pustil. Sušo so preživeli še kar v redu, zdaj septembra, ko je začel dež, so pa začeli na polno odganjati, kot da bi bila pomlad. Rolling Eyes

Napisal/-a crtj » Če Mar 10, 2022 1:20 pm

Riskiral = bom tvegal z našo kislo zemljo Smile

Sadike baje dobim proti koncu marca - je povedala firma pošiljateljica (Aspega - ona s česnom, šalotko etc). Lahko bom uporabil tudi presušen / kompostiran kurji gnoj, ker ima drugi sosed precej kur. Taisti material se je zelo v redu obnesel pri krompirju.

Napisal/-a juglans » Če Mar 10, 2022 12:09 pm

Aaa, oh moja slaba matematika. Riskisal = razkisal. Štekam.

Kar pogumno, ne bo vam žal.

A sadike že imaš?

Napisal/-a crtj » Če Mar 10, 2022 10:06 am

Nasprotno, imamo zelo kislo zemljo (ranga 5-5,5), kar naj bi šparglje žalostilo.

OK, zdaj si me malo potolažil, hvala Smile

Napisal/-a juglans » Če Mar 10, 2022 1:48 am

Živ.

A misliš da imate tako alkalno zemljo. Jaz temu sploh nisem polagal pozornosti.

Sem pa kompliciral pri sajenju/gnojenju in mi ni bilo žal. Misel se je vrtela kako rastlinam zagotoviti pogoje, da bodo prvo leto naredile primarni koreninski sistem prav zares tam, kjer si želim in to je v globljih plasteh zemlje (razlog pogoste suše) Sekundarni ali "agilni" koreninski pletež bo pa tako ali tako prilagodljiv in v kasnejšem razvijanju, ki se bo koncentriral tam, kjer bo rastlina v finaliziranju iskala potrebne snovi za rast. (vlaga med sušo v globinah, zrak in hranila pa višje ... recimo tako nekako)

Lotil sem se kar z "motokultivatorjem" in sicer sem v predvideni dolžini zafrezal eno širino (cca 60cm) do maksimalne globine, potem pa to zrahljano zemljo premetal na stran, da sem dobil jarek približne globine 15 do 20cm. Nato sem v jarku še enkrat ponovil vajo s tem, da sem na koncu dodal še kurji gnoj (tega sem pač imel na voljo) in vse lepo temeljito sfrezal. V to plast - globino sem sadil rizome po standardnih priporočilih.
Poanta je bila, da v to globljo plast temeljito in radodarno vmešam gnoj in rastline tako "nahecam" da naredijo zares širok in močan koreninski sistem. Nekje do sredine poletja sem jih tudi parkarat zalil. (na široko in globoko zrahljana zemlja -->zrak, gnoj -->hrana, zalivalka -->voda, ... kaj češ lepšega)

Se mi zdi da sem nekje avgusta špalir dokončno obsul še s preostankom zemlje.

Posadil sem 100 sadik. Dva zeleni varianti in eno vijolično.

Drugo leto smo jih že jedli, tretje pa sploh na polno, četrto je letošnje, ko me ni več tam. =2GA, ampak mi ni žal
Zelo konkretna popestritev jedilnika, meni osebno 1A dobrota, samooskrba, trajna kultura, nezahtevno. Sami plusi.

Morebiti še to.
Vsako leto pozno spomladi sem jim namontiral še bogato travno zastirko za boj zoper sušo, pa to ni bilo najbolje. Notri se je potem pasel voluhar in mi v treh letih sigurno pospravil kakšne 20 korenin.
Ampak vseeno smo jih imeli dovolj za lastno špargljevo dekadenco.

Zalival sem prvo leto, kasneje ne.
Pozno spomladi preletel z motokultijem in gor nametal travo. (samo delno pozitiven rezultat)
Nekje do tega časa počistil suhe, prejšnjeletne ostanke.
Drugega dela v bistvu ni bilo, ... razen popečeni na maslu, mmmm.

Napisal/-a crtj » Sr Mar 09, 2022 10:53 am

Hej, sadil bom šparglje - riskiral kislo zemljo (poapnil s Ca-Mg prahom verjetno vsako leto).

Berem razna navodila, pa me zanima, a ja ta reč v praksi res tako finomehanična ali je na koncu to vendarle rastlina, ki ima neko voljo do življenja in prenese tudi, če ni vse perfektno...

Vaše izkušnje so zelo dobrodošle, hvala.

Napisal/-a Danilo » Po Jun 21, 2021 11:59 pm

Se strinjam. Pobiram jih, ker res enormno rastejo in bom podaljšal sezono za nekaj dni.

Napisal/-a dašabina » Po Jun 21, 2021 7:46 pm

nehali en teden nazaj, tako kot vsa prejšnja leta...jaz opazim, ko začnejo manj delati in rajši prej odneham kot pozneje...se mi zdi, da pri šparglju ne moreš poloviti zamude pri začetku.._________________sonček je in .....

Napisal/-a Danilo » Po Jun 21, 2021 3:38 pm

Dašabina, ste potem zaključili z rezanjem za letos, ali po malem še?

Napisal/-a dašabina » Po Jun 21, 2021 11:59 am

ja, tudi naši so začeli šele okrog 25. aprila, če ne kasneje, vendar smo en teden nazaj nehali rezati za prodajo...prehitro raste in nima tistega pravega okusa...vročina tudi ni dobra...._________________sonček je in .....

Na vrh