Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Skutini žličniki

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Skutini žličniki

Napisal/-a cinija1 » So Feb 27, 2016 12:08 am

Metuljc jaz imamo domačo marelično marmelado, ni preveč sladkana. A misliš, da bi bilo to tudi dobro? Sicer pa bom probala, da vidim če mi okus paše.
Sem kar lačna ratala
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Napisal/-a metuljc » Pe Feb 26, 2016 11:35 pm

Kako je dober šele mlečni močnik (na mleku kuhan, po možnosti mleku z mlekomata, skratka, spodobnem mleku), narejen tako gosto, da z žlice kane, ne steče. In na sredo, v latvico (no ja, ali krožnik) mlečnega močnika, slanega, seveda, brez sladkorja, dodamo pokuhane marelice s sladkorjem, ne tako sladko in gosto kot marmelada, ampak, recimo, na 5 narezanih marelic žlica sladkorja, dobro pokuhano. In potem počasi ješ, malo marelic, žlica močnika,.....................
Gre tudi s slivami, ampak čez marelice jih ni. Po moje bi za silo šlo tudi s suhimi, namočenimi in razkuhanimi, po potrebi sladkanimi.

Napisal/-a lpmami » Pe Feb 26, 2016 7:05 pm

No, jaz sem zaroštan močnik delala tudi na masti ali, še bolje, na ocvirkih. Na veliki petek pa kar na olju. Pa je bil vseeno tako dober, da so otroci rekli, da to pa sploh ni postna jed Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje

Napisal/-a malcek » Pe Feb 26, 2016 6:36 pm

Ja prav res. Prej sem kar živčen ratal, da moram še v službi čepet, namesto da bi šel kuhat domov.

Sicer je bilo pa pri nas tudi podobno. Mi je mama razlagala, da so ponavadi del usukančkov prihranili in jih potem na posnetem mleku za večerjo otrokom kuhali (in sladkali). Se pa ne spomnim iz prve roke, ker sem z mlekom začel štrajkati čim sem ostalo hrano kot otrok(dojenček) začel jesti.

Moram pa za svoje pokovce narediti, oni so pa vsi po vrsti mahnjeni na mlekec.


Sicer pa me je že ene parkrat presenetilo kako nekatere stare jedi par deset kilometrov stran čisto drugače imenujemo. V resnici sta se ravno babica in dedek dostkrat skregala kako se čemu reče. No važno je, da je dobro, tu se pa vsi strinjamo : )

Napisal/-a cinija1 » Pe Feb 26, 2016 6:21 pm

Mi tej župi rečemo užejena župa ( oženjena). To usukanje jaz zakuham na malo vode, kar mešam, ko porabi vodo, začnem dodajat mleko. To je slana mlečna juha. Nekateri si sladkajo. Mi jo jemo kar slano. Pa kot sem že napisala damo usukanje tudi v krompirčkovo juho in peteršiljček njami. Pa v svinjsko juho tudi fino paše.
Malček kaj ni fino ko se človek povrne 30 let nazaj, v otroštvo._________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Napisal/-a malcek » Pe Feb 26, 2016 5:17 pm

Ne.

Močnik je v stepeno jajce vsukana moka (se taki drobljančki naredijo) in potem to skuhamo v kropu, da se dobi tako zelo gosto juho/čobodro. Lahko dodaš še petršilj,...

Zaroštan je pa, da del vsukančkev najprej prepražiš na maslu da porjavijo (zaroštajo).

Če močnik ni dobro narejen je lahko prav nagravžen. Če je pa dober se pa za 30 let nazaj ga spomniš.

Napisal/-a cinija1 » Pe Feb 26, 2016 5:04 pm

Malček kaj je to zaroštan močnik? Ali je to kuhan na kockice narezan krompir in zakuhan z obrusenjem?
lp_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Napisal/-a malcek » Pe Feb 26, 2016 5:00 pm

Spomnim se da jih je babica delala iz ostre moke (nekje med zdrobom in gladko). Meni so bili tisti najboljši, je pa res da nimam rad rahlih žličnikov.

Me je pa spomin odnesel nazaj in sem si začuda namesto žličnikov zaroštanga močnika zaželel. Pa krompirja v oblicah. Z malo surovega masla.

Na zdaj se mi pa sline cedijo.

Napisal/-a cinija1 » Pe Feb 26, 2016 4:20 pm

Ženske se pa res znajdemo, da ostane koza cela in pa seveda volk sit Smile

No ko smo ravno pri kuhariji, naj povem, da me malo moti, da v toliko kuharskih oddajah kuhajo neke jedi, ki vsebujejo kaj vem kaj vse. Veliko stvari prvič slišim. Pogrešam pa kuhanje enostavnih jedi, zdravih, preprosto obdelanih in nenazadnje tudi cenovno ugodnih.

Ker si mi vzgajamo zdravo zelenjavo in se veliko o tem pogovarjamo, bi bilo fajn, če bi večkrat napisali kako pripravika kakšno enostavno jed.
Bodite fajn

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...

Napisal/-a muha » Pe Feb 26, 2016 3:50 pm

Komaj sem čakala, da vidim, kaj daš noter poleg skute in vidim, da tudi ti pšenični zdrob.
Meni so se že samo z zdrobom ( zdrob + dobro stepeno jajce) včasih naredili bolj trdi, kaj šele, da bi dajala notri moko. V gospodinjstvu imam namreč osebico, ki jo že malček bolj trd žličnik hudo moti, raje bi tiste iz vrečke Crying or Very sad . Pa sem, tako kot voda, začela v gres dodajati za noževo konico pecilnega praška - od tedaj so tudi doma narejeni dobri Wink Very Happy .

Na vrh