Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čemaž tako in drugače

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Čemaž tako in drugače

Napisal/-a brbr » Ne Maj 16, 2021 8:38 am

Malenkost. Na enak način shranjujem tudi peteršilj, drobnjak, baziliko, pehtran._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » So Maj 15, 2021 10:53 pm

Hvala, enostavno. Bom posnemala.

Napisal/-a brbr » So Maj 15, 2021 6:15 pm

Čemaževe liste operem, poravnam v primerno velike svežnje, ki jih zavijem v PVC folijo. Te zvitke potem shranim v ustreno veliko vrečko in dam v zmrzovalnik.
Ko čemaž potrebujem, malo odvijem folijo, pač toliko, kot rabim čemaža. Tako zmrznjen čemaž se zelo lepo reže z nožem za kruh. V bistvu se kar zdrobi. če ne porabim vsega zavitka, folijo zavijem nazaj in hajd v zmrzovalnik.

zmrznjen-cemaz_________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » So Maj 15, 2021 4:16 pm

V kakšni obliki si pa zamrznila čemaž?

Napisal/-a brbr » So Maj 15, 2021 12:17 pm

Seveda bi šel - še olja in soli ti ni treba več dodajati, samo avokado in limono. Jaz ga bom čez leto delala iz zmrznjenjega čemaža in sem prepričana, da bo v redu._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a metuljc » So Maj 15, 2021 11:12 am

brbr, tale namaz bi šel tudi z v oljem vloženim čemažem, kaj meniš?
Pač sproti delaš namaz z avokadom in drugimi dodatki.

Napisal/-a brbr » So Maj 15, 2021 10:29 am

Vem, da je že malo pozno, ker se čemaževi listi počasi poslavljajo, a vseeno:

Tale recept za namaz se je letos izkazal za dobitno kombinacijo.

Gre pa takole:
- v posodo streseš šopek na grobo narezanih čemaževih listov, dodaš avokado (jaz delam namaz za sproti, tako uporabim polovico avokada), sol, malo olivnega olja in soka limone. Vse skupaj dobro premiksaš s paličnim mešalcem in dobiš namaz za prste obliznit. Namesto olja in soli, prijateljica dodaja majonezo._________________naredimo svet lepši

Napisal/-a Andrej Banko » To Apr 26, 2016 10:07 pm

Ja, čemažev namaz/pesto tudi jaz obožujem.
Vendar ga pa vedno pripravljam s hladno stiskanim sončničnim oljem, ki ima bolj nevtralen okus kot močno in ( zame ) grenko oljčno olje.
Včasih mešam zraven še do približno 20% sezamovega ali bučnega olja.

Na 100g čemaževih listov 60-70g olja in 4-5g soli.

Napisal/-a orhy » So Apr 23, 2016 11:07 am

Čemaž lahko uporabimo povsod tam, kjer običajno uporabljamo česen.

Ko spomladi pripravljam špinačo (jed) iz mladih kopriv, vedno napravim mešano s čemažem. Je zelo dobra in zdrava jed._________________

Napisal/-a Bety11 » So Apr 23, 2016 9:13 am

Jaz čemaž skuham s koprivami in enim krompirčkom ali žlico prosenih semen.....zmiksam in dobim kremasto juho......Primerna tudi za dojenčke. Very Happy_________________Naj vam vrt bogato obrodi in prinese obilo zdravja

Na vrh