Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sirupi

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Sirupi

Napisal/-a Ivčk » Ne Jun 12, 2016 11:55 am

Hvala vsem za koristne predloge!
Po možnosti bom probala samo s sadjem (ribez, gozdne jagode, maline in šmarna hrušica) ter meto za svežino. Poročam, kako mi bo ratalo!_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A

Napisal/-a voda » Ne Jun 12, 2016 12:24 am

o ja, na igver sem popolnoma pozabila, ker ko kaj podobnega delam hodim naokoli po vrtu in nabiram, ingverja pa nimam. ja je izredno hvaležen. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a crtj » So Jun 11, 2016 7:03 pm

Ravno uničujem staro zalogo bezgovega sirupa (težko delo, ampak nekdo mora), pa pripravil 15 l letošnjega.

Naslednji bo najbrž melisa + malina, če bo vse lepo šlo. Verjetno bi tu zraven dobro šel ingver.

Napisal/-a voda » So Jun 11, 2016 11:28 am

to je potem nekaj podobnega kot šabesa. včasih je v vsaki slastičarnici v mestu, kjer je bilo veliko vojske (JNA) bilo skoraj obvezno spiti kozarec šabese. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)

Napisal/-a tajana » So Jun 11, 2016 12:29 am

Na hladnem do enega meseca sigurno. Sicer pa ga je samo dva litra in vedno ga zapiram v male dva dcl kozarce.
Sem pa pred dvemi meseci nasla zalozen lanski bezgov sirup in je bil se vedno v redu. Jaz vecino sokov in sirupov zapiram hladne in vedno dodajam zelo malo sladkorja. Vcasih res kaksen zavre in tako dobim prav prijetnega okusa kis. Tudi tega velikokrat porabim razredcenega z vodo enako kot sirup._________________CARPE DIEM

Napisal/-a metuljc » Pe Jun 10, 2016 11:55 pm

tajana, ob tako majhni koncentraciji se sirup, po moje, ne bo obdržal, razen, če ga boš hranila v hladilniku, pa tudi tam bo sčasoma zavrel. Če ga ne boste kmalu spili, seveda.

Napisal/-a tajana » Pe Jun 10, 2016 11:50 pm

Danes sem dokoncala sirup na hladno kombinacijo bezga, jagod in limone. Sladkorja sem dodala pol kg na 1 liter soka. Na ta nacin ima razredcen sirup mocnejsi okus in je manj sladek. Naslednjic bom dodala se meto._________________CARPE DIEM

Napisal/-a crtj » Pe Jun 10, 2016 10:48 pm

Ivčk je napisal/a:
Ravno to je tudi meni všeč, da tak sirup lepo osveži in okus dolgo ostane v ustih. Naslednji bo pri meni sirup iz rdečega ribeza. Katero zelišče mi predlagate, da dam zraven, da bodo okusi kompatibilni?
Na voljo imam meto, meliso, žajbelj, nekj malega še bezga, limonino travo in citronko pa baziliko...


Na oko po skladnosti vsekakor meliso in bezeg, za ljudi, ki radi kaj posebnega poskusijo, pa še različica z baziliko.

Napisal/-a metuljc » Pe Jun 10, 2016 7:22 pm

Rdeči ribez se izjemno dobro kombinira s črnim, lahko v majhnih količinah, pa z malinami (ločeno od črnega ribeza). Če dodaš cimetovo skorjico naredi malo bolj globok okus. Vsaj jaz kaj drugega ne bi dodajala.
Sem pa zadnjič naredila malo jagodne marmelade in dodala na 1 dl2 mala listka bazilike Magic Blue, pokuhala minuto, dve in listka odstranila. Izjemen okus, bi bil uporaben tudi za sok, enako maline ali jagode z bezgom, recimo.

Malo bolj trpek in zanimiv okus dobiš, če skuhaš ribez s peclji vred, dodaš vode na ribez, da je pokrit, skuhaš. Odcediš, iztisneš sok, na cedilu ostanejo lupinice, peške in peclji. Sok potem kombiniraš s čimerkoli, pa počasi prideš do, zate, dobre kombinacije.

Napisal/-a Daniel R » Pe Jun 10, 2016 5:43 pm

Meni se zdi da bo bolj problem, ker ima ribez blag okus. Kislina ni problem, če imaš močno aromo. Ki pa je ribez nima. Jaz bi verjetno pustil sam ribez ali pa ga kombiniral z zelo majhnimi količinami drugih sestavin._________________Iščem zanimive sadne vrste...

Na vrh