Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Namakanje zelišč/začimb v alkohol

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Namakanje zelišč/začimb v alkohol

Napisal/-a vodenka » Pe Sep 06, 2013 2:44 pm

Res ampak samo 21dni v pol senci ali v temnem prostoru nato precediš in sprviš na hladno.

Napisal/-a Darso » Pe Sep 06, 2013 10:11 am

Za ameriški slamnik pa je baje priporočljivo, da se namaka v alkoholu drugače ni topen. Res ali ne? lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home

Napisal/-a metuljc » Če Sep 05, 2013 5:21 pm

Nobenega od pelinov, pa žajblja, vinske rutice. Pravzaprav rastlin, ki vsebujejo tujon, ki je topen v alkoholu, ne pa v vodi.
Moje osebno mnenje: za tistih nekaj listov, ki pridejo v kakšno mešano zeliščno žganje, pa tudi za tako, ki je iz enega samega zelišča, pa, če to pijemo 1x na mesec, se ne sekiram. Najboljši žajbljev liker sem naredila enkrat, ko sem zmešala žajbelj, namočen v žganju in onega, namočenega s sladkorjem (kot smrekove vršičke). Jasno, ker sta tako alkohol kot voda izločila vsak druge snovi, kombinacija pa je bila izjemno dobra.
(to ni nagovarjanje k dejanju, je le spomin na en dober liker. Embarassed )

Napisal/-a muha » Če Sep 05, 2013 3:55 pm

Še nekaj: TUKAJLE Zlatko Zakladko pojasnjuje, da se v žganje daje divji pelin, ne vrtnega.

Domnevam, da ima gospod ustrezno znanje, sicer bi skoraj ne smel voditi oddaj o spoznavanju rastlin.

Napisal/-a muha » Če Sep 05, 2013 3:28 pm

TUKAJLE je napisanega nekaj več, zlasti o žajblju.

V primeru dileme je dobro poiskati in prebrati vse možne lekarniške strani, zlasti tiste novejšega datuma, o rastlini, ki nas zanima.

Napisal/-a vodenka » Če Sep 05, 2013 3:27 pm

Pelin je samo za čaj pa še tega je treba pazit da sene popije preveč,

Napisal/-a Darso » Če Sep 05, 2013 3:22 pm

Kaj pa pelin suh zlet v med? lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home

Napisal/-a orlica » Če Sep 05, 2013 3:19 pm

v alkohol se ne sme namakati pelina, ker se menda izločajo rakotvorne učinkovine.
lahko pa iz pelina pripravljamo čaj.

Napisal/-a vodenka » Če Sep 05, 2013 3:17 pm

Pelin tudi ni za namakanje v šnopc

Napisal/-a MARTINKA » Če Sep 05, 2013 3:06 pm

Zanima me, katerih zeli ne smemo namakati v žganje, ker se izločajo strupene snovi? Za žajbelj mi je že Muha povedala. Še kakšna zel, ki ne sodi v šnopec? Kaj pa tisti, ki delate domač jegermaister? Tja gre tudi žajbelj, kajne?

Hvala.

Na vrh