Napisal/-a Oldi » Sr Maj 02, 2018 1:32 pm
Šele danes sem šel gledat s čim je bogata komatcuna, uf, skoraj ista kot špinača, samo da jo, vsaj mi, vso pojemo surovo. Predvsem je zelo bogata z vitaminom C in Kalcijem.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Komatsuna
3 rastline iz cvetličnih korit smo že v fazi cvetenja presadili v lončke, ne rabi veliko prsti, rabi pa oporo, saj zraste meter in več. Če stebla privežemo k opori, jih bodo lažje pozobali ptiči, če ne, se pa lahko polomijo.
Stroki s semeni so že skoraj pri koncu rasti, drugi pa šele cvetijo.
Dobro ima to urejeno "redundanco". Ko stroki porjavijo jih potrgamo in dokončno posušimi, ali odlomimo celo rastlino in jo obesimo v zavetju, da je ne dobijo priči. Odvisno koliko semena bi radi pridelali. Pred lomljenjem rastline preverimo, kaj je v najbolj zrelih strokih, se je že zgodilo, da so vse pižrli črvički, takrat rastlino pustimo, da dozorijo kasnejši stroki, mogoče bo takrat več ustreznega vremena in sreče.
Zrela semena so zelo temno rjava.
Rastlina se razveja na več stebel oziroma vejic, tole je ena od njih. Jih nisem privezoval v pokončno lego in zaenkrat je vse OK.
Kje je Orhy, da bi poročala kako so se njej obnesle?
Danes sem opazil veliko razliko med rastlinami v vrtu, ki so že pred cvetenjem postale spodaj robate in grenke. Te zgodnje v zimskem vrtu smo jedli še ko so že cvetele.
Kakorkoli že, sadimo jih čim prej, super je za toplo gredo, rastlinjak, in pa pozno jesenski pridelek.
Šele danes sem šel gledat s čim je bogata komatcuna, uf, skoraj ista kot špinača, samo da jo, vsaj mi, vso pojemo surovo. Predvsem je zelo bogata z vitaminom C in Kalcijem.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Komatsuna
3 rastline iz cvetličnih korit smo že v fazi cvetenja presadili v lončke, ne rabi veliko prsti, rabi pa oporo, saj zraste meter in več. Če stebla privežemo k opori, jih bodo lažje pozobali ptiči, če ne, se pa lahko polomijo.
Stroki s semeni so že skoraj pri koncu rasti, drugi pa šele cvetijo.
Dobro ima to urejeno "redundanco". Ko stroki porjavijo jih potrgamo in dokončno posušimi, ali odlomimo celo rastlino in jo obesimo v zavetju, da je ne dobijo priči. Odvisno koliko semena bi radi pridelali. Pred lomljenjem rastline preverimo, kaj je v najbolj zrelih strokih, se je že zgodilo, da so vse pižrli črvički, takrat rastlino pustimo, da dozorijo kasnejši stroki, mogoče bo takrat več ustreznega vremena in sreče.
Zrela semena so zelo temno rjava.
Rastlina se razveja na več stebel oziroma vejic, tole je ena od njih. Jih nisem privezoval v pokončno lego in zaenkrat je vse OK.
Kje je Orhy, da bi poročala kako so se njej obnesle?
Danes sem opazil veliko razliko med rastlinami v vrtu, ki so že pred cvetenjem postale spodaj robate in grenke. Te zgodnje v zimskem vrtu smo jedli še ko so že cvetele.
Kakorkoli že, sadimo jih čim prej, super je za toplo gredo, rastlinjak, in pa pozno jesenski pridelek.