Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kimchi

Napiši odgovor

Potrditvena koda
Vtipkaj kodo, ki jo vidiš na sliki. Vse črke so male, ničle ni.
Smeški
:D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode je vključena
[img] je vključen
[url] je vključen
Smeški so vključeni

Preglej temo
   

Razširi pogled Preglej temo: Kimchi

Napisal/-a figula » Sr Feb 08, 2017 2:30 pm

Bravo, Andrej Banko !!
zelo mi je všeč kako si dopolnil recept, naj ti dobro fermentira Smile

*****

Uf, pozabila: kozarce daj v posodo - ko bo začelo brbotati, bo šlo preko.
Ob vrhuncu fermentiranja vsake toliko odvij pokrov, da se plini umirijo.

Če bi imel veho, bi bilo enostavno Wink .

Napisal/-a Andrej Banko » Sr Feb 08, 2017 2:11 pm

Sem se tudi jaz danes lotil te zadeve po Figulinem receptu.

Vzel zadnjo domačo glavo zelja.
Dal cedit tri navadne jogurte - na cedilo z gazo.
( menda se na tak način naredi nekakšen ”grški jogurt", zato predvidevam, da bo tisto, kar je ostalo gor, okusno za pojest )
Narezal zelje in posolil. Upam, da ne preveč. Ali premalo ... Nimam pojma, po občutku !
Potesel zelje z mleto kumino. Naj bi pasalo zraven.
Nimam jabolčnih krhljev, zato sem narezal jabolka. Pa dajmo še to malo posut z nečim. Na jabolka menda paše cimet.
Narezal bio pomaranče ( hvala, Figula palec gor ).
Ingverja nisem našel v hladilniku. Le kdo ga je pojedel ?! da premislim
Sirotko od jogurtov sem polil po zelju in premešal.
Nazadnje sem v vsak kolobar pomaranče zapičil še po en klinček in vse sestavine zmetal v dva kozarca.
Pri pospravljanju sem v omari našel ingver v prahu in še malo tega posul po vrhu in zalil še z malo sirotke,
ki se je medtem še dodatno izcedila iz jogurtov.

To je to. Zdaj pa čakat ...
Verjetno kozarcev ne smem tesno zapreti ?!

Napisal/-a figula » Po Jan 30, 2017 9:02 pm

zelo koristno si nasmetil Cool

Napisal/-a juglans » Po Jan 30, 2017 8:36 pm

Samo tako, mimogrede se navezujem na sklepanja o zanimivosti figulinega poizkušanja s pomarančami in ingverjem.

Danes smo v zeljno solato dodali še nekaj svežega ingverja. Poleg teh dveh je bil notri še krompir in fižol, pa česen in čebula. V resnici precej dobra kombinacija, posebna in nikakor neužitna ali kaj podobnega. Ingver je toliko močan, da dokaj prekrije okus fižola, ki tako ostane nekje v sledeh, krompir je pa tako ali tako zelo nevtralen. Ingverja par rezinic, začetniki pač.

Vsekakor uporabna kombinacija.

No, malo smetim. Wink

Napisal/-a juglans » Ne Jan 29, 2017 11:41 pm

Hvala. Saj se mi je zdelo, da ne more biti tako "nedolžno".

Vseeno pa, naj vama tekne.

Nekega dne bom zagotovo poizkusil.

Napisal/-a figula » Ne Jan 29, 2017 10:52 pm

Bi rekla, da ima sadje tendenco delati hiter ovinek v alkohol. Trenutno fermentiram (za vrt, ne za naju) olupke 3 velikih ananasov (bromelain Wink ) in diši kar precej alkoholno .

Okus je exotičen, res. Pomaranča je bila precej kisla, citrus nota je ostala brez kislosti.
Pa dodala sem še 3 rezine ingverja, ki je precej pojačal okus, tako da bo naslednji kozarec brez njega.

Takole po 7 dneh se je fermentacija umirila in sem dala v hladilnik, sedaj pa počasi ven kradeva Smile. Ima tak okus skušnjave - ko pogrizeš prvi odmerek, si zaželiš še drugega in tretjega - da se ob vsakem osredotočiš na okus druge komponente.

Ne vem, kako dolgo bi se lahko zadeva obdržala. Pa saj se lahko naredi sproti.

Po moje bi tole pasalo k vsemu, kar si zamisliš. Kot priloga, kot solata, kot maličica ....

Andrej Banko, če mi moje pomaranče zdržijo do kavice, ti eno prinesem.

Napisal/-a Andrej Banko » Ne Jan 29, 2017 10:33 pm

Zelje + pomaranča = Zepoljemaranča ! bhuahahaha

Odštekano ! Jupi
Tole moram pa še sam poskusit, samo neškropljene pomaranče bo treba nekje izbrskat.

Napisal/-a juglans » Ne Jan 29, 2017 9:34 pm

Zanimivo. Vedno me je zanimalo kako bi ispadlo fermentirano sadje, nikoli pa se nisem lotil poizkušanja. Ne vem zakaj ne. (tudi to je zanimivo)

Koliko časa si pustila "delovati" in po tvojem mnenju, koliko časa bi imela takšna reč rok trajanja? .... misleč na kislo zelje, ki lahko stoji celo zimo in še dalj.

Okus je verjamem da dober, sprašujem pa, če ni še eksotičen.
Koliko je ohranjene note po citrusih? Jabolčne je verjetno manj, ker so milejša v primerjavi s pomarančo?

In morebiti še to, se ti porajajo ideje h kateri naši lokalno prisotni jedi bi tole pasalo? .... morda kot samostojna maličica s sirom, kruhom in svežo zelenjavo recimo, kaj pa krompir, fižol in ostalo kar se je v zimskem času?

Napisal/-a figula » Ne Jan 29, 2017 7:24 pm

Ni čisto kimči, je pa fermentirano in dobro. Tale recept sem našla:
https://www.culturedfoodlife.com/orangeade-kraut-lets-make-this-easy/

in zaprmej je tako enostaven, da se ga lahko vsak loti.


- na drobno narezano zelje
- kolobarji 1 pomaranče (največji kolobar je zgoraj lepo pokril in zaprl vsebino)
- sirotka iz 1 navadnega jogurta
- žlica zeliščne soli
- ščep zmletega čilija
- namesto svežih jabolk nekaj krhljev

Rezultat je dobra in zanimiva mešanica okusov, pa še kozarec je lep za pogledat Smile

Napisal/-a Tiana » To Nov 29, 2016 7:04 pm

Jaz sem ravno med vikendom pospravila kozarec v hladilnik. Mislim, da se je fermentacija v glavnem zaključila, ker je nehalo brbotat. Sem pa tekom fermentacije kar morala stopiti v akcijo, da so sestavine ostale v kozarcu. Prvotna obtežitev ni zadostovala in da vam povem, vse kuharske knjige, ki jih imam in sem jih zložila na vrh tudi niso prispevale dovolj teže. No, saj sem se znašla, mogoče kdaj objavim sliko. Dolgčas doma ni bilo, ker so ves čas se porajali zvoki uhajajočih plinov.
Sedaj sem na vrh dala vrečko napolnjeno z vodo in zavezano. Tako pri nas delamo s kislim zeljem, tu verjetno ne bo škodovalo. Degustacija sledi.

Na vrh