Napisal/-a voda » Pe Jul 20, 2018 12:05 am
ker je letos veliko cuket in tu in tam kakšen melancan sem naredila sledeče:
bučke, tudi 30 cm dolge, na hitro zrasle še nimajo izražena semena zato sem jih zrezala na debelejše kolobarje ( nekako 5-6mm) enako jajčevec, kjub temu, da je jajčevce boljše po dolgem rezat.
vse izrezano poredaš na protvan na brisačo-papir in daš za nekaj ur na sonce. jaz sem jih sončila kar dva dni in vmes obrnila. - nastali so kompaktni čipsu podobni.
potem jih naložiš v lonec posoliš in zaliješ z kisom, da je vse prekrito. gor pokrovka in naj vre 25 min. vmes z zajemalko rahlo potlačiš.
na rešetko (kar iz pečice) raztegneš kuhinjsko krpo in na njo nežno polagaš s penovko skuhane kolute. (ker so se sušili nič ne razpadejo) z roko jih rahlo rastegneš in naj se sušijo, cedijo 24 ur.
jutri zjutraj jih bom prestavila na suho krpo, a pozno popoldne v kozarce: red kolutkov malo narezanega čilija, tu in tam celi strok česna, peteršilja, rožmarina, majarona-ter vmes zrnca popra. ponavadi se daje samo tri začimbe in poper in zalijem z oljem pola navadnega in druga polovica oljčnega, ker ne vem kako bo izpadlo. namreč delam prvič, jedla pa sem že in je zelo okusno. kozarc naj stoji v temi. lpvoda
PS: dva dni prej sem majhno količino skuhala - brez sončanja, samo scedila in popivnala tekočino itd, a grozainstrah - nastala je paštročada. dobro, da je en majhen kozarček. lpvoda še enkrat._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
ker je letos veliko cuket in tu in tam kakšen melancan sem naredila sledeče:
bučke, tudi 30 cm dolge, na hitro zrasle še nimajo izražena semena zato sem jih zrezala na debelejše kolobarje ( nekako 5-6mm) enako jajčevec, kjub temu, da je jajčevce boljše po dolgem rezat.
vse izrezano poredaš na protvan na brisačo-papir in daš za nekaj ur na sonce. jaz sem jih sončila kar dva dni in vmes obrnila. - nastali so kompaktni čipsu podobni.
potem jih naložiš v lonec posoliš in zaliješ z kisom, da je vse prekrito. gor pokrovka in naj vre 25 min. vmes z zajemalko rahlo potlačiš.
na rešetko (kar iz pečice) raztegneš kuhinjsko krpo in na njo nežno polagaš s penovko skuhane kolute. (ker so se sušili nič ne razpadejo) z roko jih rahlo rastegneš in naj se sušijo, cedijo 24 ur.
jutri zjutraj jih bom prestavila na suho krpo, a pozno popoldne v kozarce: red kolutkov malo narezanega čilija, tu in tam celi strok česna, peteršilja, rožmarina, majarona-ter vmes zrnca popra. ponavadi se daje samo tri začimbe in poper in zalijem z oljem pola navadnega in druga polovica oljčnega, ker ne vem kako bo izpadlo. namreč delam prvič, jedla pa sem že in je zelo okusno. kozarc naj stoji v temi. lpvoda
PS: dva dni prej sem majhno količino skuhala - brez sončanja, samo scedila in popivnala tekočino itd, a grozainstrah - nastala je paštročada. dobro, da je en majhen kozarček. lpvoda še enkrat._________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)