Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Česen 2016
- lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Jiglans, tudi jaz sem mislila, da sem edina 😊 Očitno nas je več takih. Ko sem ostalo šavje odstranila in po najboljših močeh populila slak, sem se šla rudarjenje. Glavice sem iskala in izkopavala kot krompir. Ker je zunaj malo črn, sem ga v zemlji še teže našla.
Ja, tudi meni se zdi, da so stebla s pski izrazito bolj zelena, sočna. Sem bila presenečena in sem mislila, da sem jih prezgodaj populila. Ampak tiste glavice so se že malo odpirale. Zdaj jih bom posušila skupaj , brez rezanja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ja, tudi meni se zdi, da so stebla s pski izrazito bolj zelena, sočna. Sem bila presenečena in sem mislila, da sem jih prezgodaj populila. Ampak tiste glavice so se že malo odpirale. Zdaj jih bom posušila skupaj , brez rezanja._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Jaz sem lani svoj prvi pridelek anke pustila čisto v lupini, samo zemljo sem odstranila in tudi listje je ostalo celo, nisem nič odrezala. Potem sem jih imela v pokriiti drvarnici do zmrzali, spletene v nekakšne kite .
Pozimi sem jih obesila v klet in zadnjo glavico smo pojedli ene dva tedna nazaj - popolnoma svežo, nič izsušeno in brez kalčkov . Ne rečem, da je to najboljši način, ampak meni se lepše ne bi mogel ohraniti._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Pozimi sem jih obesila v klet in zadnjo glavico smo pojedli ene dva tedna nazaj - popolnoma svežo, nič izsušeno in brez kalčkov . Ne rečem, da je to najboljši način, ampak meni se lepše ne bi mogel ohraniti._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Jaz imam na njivi še eno gredo česna s semenskimi glavicami. Glavice se že odpirajo, je skrajni čas, da ga poberem, a kaj, ko me trenutno daje išijas ali nekaj podobnega . Do drugega tedna se moram spravit k sebi, drugače bo prepozno - bo čisto prezorel. Sicer si ne obetam kakšne pretresljive lepote/debelosti, ker je tudi ta česen že pred časom izgubil liste zaradi rje.
Lpmami, če praviš, da si rudarila in so ovojnice črne pomeni, da si ga pobrala prepozno.
Če ne porežemo pskov, je rastlina dalj časa zelena - dalj časa zori. (moje izkušnje).
Copatka, mislim, da je tvoj način (nič čiščenja) idealen. Tako je česen najbolje zavarovan. Isto velja za čebulo, ki naj bi med skladiščenjem obdržala kar največ ovojnih lupin.
Mislim, da je za dobro skladiščenje pomembno tudi, da je prostor suh, zračen in ne temen.
Bicikel, tudi pri mojih se včasih zgodi, da začno čebulčki odganjati že na rastlini, zakaj, ne vem._________________naredimo svet lepši
Lpmami, če praviš, da si rudarila in so ovojnice črne pomeni, da si ga pobrala prepozno.
Če ne porežemo pskov, je rastlina dalj časa zelena - dalj časa zori. (moje izkušnje).
Copatka, mislim, da je tvoj način (nič čiščenja) idealen. Tako je česen najbolje zavarovan. Isto velja za čebulo, ki naj bi med skladiščenjem obdržala kar največ ovojnih lupin.
Mislim, da je za dobro skladiščenje pomembno tudi, da je prostor suh, zračen in ne temen.
Bicikel, tudi pri mojih se včasih zgodi, da začno čebulčki odganjati že na rastlini, zakaj, ne vem._________________naredimo svet lepši
evo, jaz sem ravnokar z njive, pobrala sem ves česen anka. Tisti manjši semenski česen, ki je bil posajen iz zarodnih čebulic, sem pobrala že kakih 14 dni nazaj, tega pa sedaj. Super je, do sedaj še nikoli ni bil tako lep in debel. Morda bi ga lahko pustila še kak dan ali teden, ker listje še ni bilo zelo porumenelo, ampak glavice so imele že lepo nakazane stroke. Verjetno ni nič narobe, če ne čakam do zadnjega, kaj?
Evo, tudi dve gredi mojega česna sta mi danes ta mala vnuka pomagala populit. Sedaj ga bom pod nadstreškom malo posušila, preden gremo v ponedeljek n a morje, bom še stebla skrajšala na en pedenj, da ga bom lahko na tanko razporedila v gajbice, kjer se bo do konca osušil. Sinoči sem ves česen zalila, če ne, bi danes ne mogli spuliti nobenega, tako pa je super šlo._________________Živeti na podeželju je najlepše!