Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
Meni je letos dozorel kis iz buč. Dolgo časa je bila samo lepljiva, gosta brozga. Na hladnem v kleti je od 10. meseca lani počival in sedaj ima dober okus in dobro kislino.
Zelo mi je dober kis iz breskev, hitro se naredi in tudi kultura hitro nastane. Katero se lahko uporabi pri sadežih, ki niso ravno vsakdanji za izdelavo kisa - recimo buče
Zelo mi je dober kis iz breskev, hitro se naredi in tudi kultura hitro nastane. Katero se lahko uporabi pri sadežih, ki niso ravno vsakdanji za izdelavo kisa - recimo buče
Dobila sem lepe, oranžne, "prave" buče. Njihovo meso in lepše kose lupine sem na drobno zrezala in namočila skupaj s sladkorjem. Prekrila s papirnato brisačko. Tako je stalo cca 1 teden. Zadeva je bila zelo, zelo lepljiva, tako da sem se pošteno namučila s precejanjem in stiskanjem
Tako sem pridelala dva skoraj polna 3 literska kozarca. Dodala sem jima "breskvino" kulturo, pokrila z bombažnim prtičkom in dala v klet na hladno. Da je bilo tudi temno, sem kozarca zasenčila. Voila!
Osnovni recept, po katerem delam je:
- 1-3 cups olupkov, narezanega sadja, sadne čežane ....
- 4 cups vode
- 1,5 cups sladkorja
Vse skupaj zmešam in pokrijem s papirnato brisačko. To stoji na toplem cca 1 teden, občasno premešam. Kozarec še zavijem, da je vsebini res toplo.
Po tednu dni precedim in tekočino nalijem v čist kozarec. Pokrijem s papirnato brisačko ali bombažno krpo. Stoji 2-4 tedne. Vmes preverjam okus, recimo breskev mi je boljša, če ostane bolj na "sladki strani" .
Tako sem pridelala dva skoraj polna 3 literska kozarca. Dodala sem jima "breskvino" kulturo, pokrila z bombažnim prtičkom in dala v klet na hladno. Da je bilo tudi temno, sem kozarca zasenčila. Voila!
Osnovni recept, po katerem delam je:
- 1-3 cups olupkov, narezanega sadja, sadne čežane ....
- 4 cups vode
- 1,5 cups sladkorja
Vse skupaj zmešam in pokrijem s papirnato brisačko. To stoji na toplem cca 1 teden, občasno premešam. Kozarec še zavijem, da je vsebini res toplo.
Po tednu dni precedim in tekočino nalijem v čist kozarec. Pokrijem s papirnato brisačko ali bombažno krpo. Stoji 2-4 tedne. Vmes preverjam okus, recimo breskev mi je boljša, če ostane bolj na "sladki strani" .
Evo, akcija stekla pred tremi dnevi!
V dvajsetlitrsko stekleno posodo sem začela namakati bohinjske beličnike. Sem zasledila nekaj zapisov, da ta jabolka niso najbolj primerna za kis. Ima kdo izkušnje z njimi?
Štirilitrski kozarec se lepo polni z breskvami. Figula, si me zdražila. Postopam kot z jabolki, brez sladkorja. Upam, da bo kaj.
V obeh posodah se nabirajo mehurčki, kar menda pomeni, da se je alkoholno vrenje začelo, ne? Sta pokriti, vendar ne nepredušno. Tako po šalabajzersko; prtička in dva zvezka na njima.
V pripravljenosti čakata še dva kozarca; trilitrski in dvolitrski. Malo sem jezna, ker sem zamudila Morettinijevo slivo. Nekaj kozarcev kompota sem še uspela vkuhati, potem so bile pa kar naenkrat že preveč zrele. Pa saj za prvič je bolje, da ga ni preveč, morda nam sploh ne bo všeč. No, sem zašla. Mika me, da bi v enem manjšem kozarcu poskusila narediti paradižnikov kis. Ga je kdo že delal? Enako kot z jabolki?
V dvajsetlitrsko stekleno posodo sem začela namakati bohinjske beličnike. Sem zasledila nekaj zapisov, da ta jabolka niso najbolj primerna za kis. Ima kdo izkušnje z njimi?
Štirilitrski kozarec se lepo polni z breskvami. Figula, si me zdražila. Postopam kot z jabolki, brez sladkorja. Upam, da bo kaj.
V obeh posodah se nabirajo mehurčki, kar menda pomeni, da se je alkoholno vrenje začelo, ne? Sta pokriti, vendar ne nepredušno. Tako po šalabajzersko; prtička in dva zvezka na njima.
V pripravljenosti čakata še dva kozarca; trilitrski in dvolitrski. Malo sem jezna, ker sem zamudila Morettinijevo slivo. Nekaj kozarcev kompota sem še uspela vkuhati, potem so bile pa kar naenkrat že preveč zrele. Pa saj za prvič je bolje, da ga ni preveč, morda nam sploh ne bo všeč. No, sem zašla. Mika me, da bi v enem manjšem kozarcu poskusila narediti paradižnikov kis. Ga je kdo že delal? Enako kot z jabolki?