Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2016

copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Metuljc, moj paradižnikov vrt je bolj džungla in ta pendulina ni na samem. Je pa res, da je lažje dostopna, ker se ne razrašča tako divje kot bližnji češnjevčki. Očitno so se spravili pač na tistega, ki je (razen češnjevčkov) prvi začel zoreti, ali pa jim je ta sorta še posebej včeč (tako kot meni Rolling Eyes ).

Žejni pa ptički niso, ker imamo blizu potok. Bom vseeno nastavila zraven eno posodico z vodo, mogoče so pa preleni, da bi šli pit v potok Wink .

Ma, saj sem že zdavnaj rekla, da morajo svoj delež dobiti tudi vse sorte žvalce, ampak ne ravno ta prviiiiih zrelih, no!! Evil or Very Mad_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ana

Odgovor Napisal/-a Ana »

Pri meni je rdeča samo maskotka.
Vprašanje
Zakaj odpadajo zeleni pelati, po videzu so videti zdravi in nič poškodovani. Rastlina je lepo raščena in lepo obložena z plodovi.

Hvala za odgovor.

Ana
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

No, pri meni se bodo zunanji paradižniki očitno počasi poslovili.
Že kakšnih 5 dni vsak dan najdem kar nekaj listov s rjavo-sivimi pegami od plesni, ki jih redno odstranjujem.
Le pri Yellow Pear se zadeva že seli na steblo in plodove.
Sumim, da je ravno ta sorta od vseh, ki jih imam, najbolj občutljiva in je recimo "gostitelj", oziroma jedro, kjer se je vse začelo in se sedaj širi še na druge.
Jutri gre obvezno ven ! Škoda, ker mi te hruškice res izjemno okusne ...
Dnevi so sicer zelo topli, ampak noči se mi pa letos zdijo relativno hladne glede na zadnja leta.
Posledica tega so dolge in močne rose, kar za nepokrite paradižnike na prostem zagotovo ni ugodno.

Saj se niti ne bom preveč jezil zaradi tega, ker sem jih že kar nekaj nabral, posušil za tri kozarčke v olju, skuhal malo mezge, pa 5 kozarčkov omake ...
Ja, pa še tri posodice sataraša za v skrinjo in verjetno bom ta teden še kaj spacal.

Saj drugače imam pa še šest sadik za hišo, ki imajo streho in ti so pred kratkim šele začeli zoreti, ker dobijo manj sonca dnevno kot onih dvanajst na njivi.

Skratka, sploh ni tako slabo ! Wink
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Ja, res, Andrej, tudi pri meni se pojavlja nekaj listov s plesnijo, ampak za sedaj je še ok in če bo ostalo tako, bo še veliko paradajza. Pač odrežem napadene liste in upam na najbolje. Rose so res zelo močne, poletje pa se preveša v drugo polovico. Sicer zori v polnem tempu, ga ne moremo niti pojesti sproti, ta teden pride na vrsto druga runda omak. Bo pa verjetno kar malo kritično v drugi polovici tedna, ko se obetajo precej nižje temperature._________________kar zraste pač zraste
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Tudi jaz zadnje dni dobim vedno vec obolelih listov. Se bojim, da bo konec se preden se je v redu zacelo Crying or Very sad

Se dobro, da je nekaj sadik v rastlinjaku in v loncih.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moje izkušnje so take: kadar se je plesen pojavila šele avgusta, sem z rednim odstranjevanjem obolelih delov in škropljenjem s preslico na primer, vedno paradižnike obdržala vsaj do konca septembra. Pri meni je to zelo pomembno, ker imam glavno obdobje dozorevanja, zaradi senčnosti vrta, šele od druge polovice avgusta naprej._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Rade, najlepša hvala za semena Elba!
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Rade, najlepša hvala, Elba 1 in 2 tudi pri meni.
Rade

Odgovor Napisal/-a Rade »

Tole je sadika Elba 1

In tole je sadika Elba 2

Evo, mfranc, slika pove več kot pa tisoč besed, Wink

Sedaj sicer že manjka nekaj plodov na vsaki (sliki sta od prejšnjega tedna), ampak do konca tedna pa bo spet dobra mera za omako. Sicer pa imam skupaj 5 sadik Elbe letos, ti dve sta pač najlepši. Sicer pa so rastline kar precej široko razrasle, tako da rabijo kakšne tri kole na sadiko. Zrastejo pa samo cca meter v višino, tako da ni potrebno trgati zalistkov, ker na zalistkih tudi bogato obrodi. Jaz pustim kar nekaj vrhov na vsaki sadiki._________________kar zraste pač zraste
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Rade, takale informacija je zlata vredna Smile Zdaj ko imam od tebe seme, še navodila za vzgojo. Ga bom kar na samo posadila, da bo imel dovolj prostora._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori