Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2016

Odgovori
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

nikolaj je napisal/a:


BTW: Kateri mlinček uporabljate za mletje suhih čilijev? Danes sem bil v Merkurju in iskal med mlinčki za kavo, pa mi je trgovka odsvetovala nakup takega strojčka, ker ne bi dobil željenih rezultatov. Električni mlinčki se menda hitro zapacajo in tudi skurijo, problem če želiš zares fin prah, pregrevanje...


Kaj pa kak možnar ? Kamnit ali keramičen ...
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Imam navaden el. kavni mlinček za 14 eur. Super zmelje v fin prah. Treba je delati postopoma, s prekinitvami in je vse v redu. Še nikoli se ni zapacal Shocked ne pri suhem čiliju in ne pri vlažni soli.
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Plamenka je napisal/a:
Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10.



Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake Embarassed


@Nikolaj

Trgovcem ni vsega verjeti. Jaz vse zmeljem z navadnim kavnim mlinčkom.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi pri nas meljemo čilije (pa tudi jajčne lupine, sladkor,...) v kavnem mlinčku in še nikoli ni bilo nobenih problemov._________________naredimo svet lepši
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

goIdhorn je napisal/a:
Plamenka je napisal/a:
Maya Red seveda kar lepo peče. Lani sem za približno 3l omake porabila 5-10 plodov. Mislim da bližje 5 kot 10.

Jaz iz 2 kg plodov naredim slab liter omake Embarassed


Huh, kako pa ti to uspe? Rolling Eyes da premislim_________________mfranc
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

mfranc je napisal/a:


Huh, kako pa ti to uspe? Rolling Eyes da premislim


Mogoče sem napisal malo preveč Very Happy Približno tričetrt pa res.

V osnovi delam po TEM RECEPTU . Skratka fermentacija.
Gringo
Prispevkov: 281
Pridružen: Sr Jun 12, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Gringo »

Videl sem na linku da uporablja Smoothie maker.
Ali še kdo od vas uporablja oz. kako ga očisti potem za sok?
Razen seveda opcija da ima smoothie maker samo za pekoče, drugega pa za sok.
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Kupiš enega za 30-40 € in imaš mir.
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

goIdhorn je napisal/a:
Mogoče sem napisal malo preveč Very Happy Približno tričetrt pa res.

V osnovi delam po TEM RECEPTU . Skratka fermentacija.


Koliko pa se ga držiš?

Sam se pripravljam že lep čas, da ga probam, vendar bi se ga zelo držal, zato pa že lep čas čakam na večjo količino jalapena .... Rolling Eyes

In mi ne porata, letos gredo jalapeni sproti in za med Wink ._________________mfranc
Spiridon
Prispevkov: 525
Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Spiridon »

goIdhorn je napisal/a:
V osnovi delam po TEM RECEPTU . Skratka fermentacija.


Hja, tole je pa res precej "instant" fermentacija... Cool Tip izhaja iz tako imenovane "divje fermentacije" vendar je tri dni odločno premalo, da bi ta lahko bila ustrezno končana (zato pa potem na koncu kis dodaja).
Jaz fermentiram s pomočjo "štarterja" (lactobacilus serum) in traja od 12 - 14 dni preden v celoti odvre. Na koncu ni treba dodajati prav nobenega kisa za konzervacijo, saj ima Ph 3.5 - 3.6 Exclamation
Potem gre seveda zadeva še za par mesecev na "staranje" in komaj nato v predelavo med katero dodam tudi ustrezne začimbe, kar vse skupaj da omaki tisto končno noto.
Ni ravno tako simpl kot tale "instant" Sriracha...


LP
Odgovori