Čili 2016
-
- Prispevkov: 3394
- Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am
@Spiridon; verjetno to počneš na sobni temperaturi, kaj ne? Mi je pa zanimivo, kako hitro ti sfermentira čili, namreč sam ga ne fermentiram samostojno, ampak ga dodajam kislemu zelju in tu imam nekoliko drugačne izkušnje. (ha ha, čudak, a ne)
Torej. Ponavadi kisam zelje v dveh verzijah. Ena je brez čilija, druga pa z njim, vse pa s standardnimi začimbami za zelje. Za kulturo dodajam kar kefir, opažam pa, da opcija s čilijem precej pozneje sfermenitira. Opazno pozneje in vsakič znova me skrbi, če ni kaj narobe. Na koncu je vedno OK, okus je pa sploh zakon.
Torej. Ponavadi kisam zelje v dveh verzijah. Ena je brez čilija, druga pa z njim, vse pa s standardnimi začimbami za zelje. Za kulturo dodajam kar kefir, opažam pa, da opcija s čilijem precej pozneje sfermenitira. Opazno pozneje in vsakič znova me skrbi, če ni kaj narobe. Na koncu je vedno OK, okus je pa sploh zakon.
-
- Prispevkov: 464
- Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am
Jest sem pa letos kr mal razočaran nad letino. Lani sem imel nekaj primerkov bogato polnih, letos pa kar ne grejo in ne grejo pokonci. Trenutno sicer nekaj obiram, a pričakoval sem več. Vsako sorto sem dal tako na balkon kot na vrt a nikjer ni uspelo tako da bi se lahko pohvalil. Ugotovil sem le, da na balkonu najbolj ustreza Habanero white, med tem ko na vrtu bolje uspevajo druge sorte habanerov in nuklearca Moruga in Butch. Upam da bo vreme čim dlje primerno in da bodo obstoječi plodovi lahko dozoreli...
Bolivian rainbow:

Habanero brown:

Habanero white:

Lemon drop:

Trinidad scorpion Butch T:

Bolivian rainbow:

Habanero brown:

Habanero white:

Lemon drop:

Trinidad scorpion Butch T:

-
- Prispevkov: 4672
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
-
- Prispevkov: 455
- Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am
Kar jaz opažam, ni velike razlike med tistimi posajenimi v loncih in na vrtu. Vsaj v količini pridelka. Na začetku sezone so bolje uspevali in prej rodili tisti v loncih, saj je slabo vreme vplivalo na tiste v vrtu. Sedaj so se pa dobro nabildali in tudi oni dajejo lep pridelek. Če bomo res imeli še par tednov indijanskega poletja, ne bo kam stavit vsega
Sem ta teden nabavil 30 stekleničk po 100 ml za omakce......, od lani praktično še ves pridelek, ki sem ga posušil, kar je bilo vloženega je že šlo, v hladilniku je še par flaškic omakce.
Ps:
Ima kdo kak dober recept za nadevanje Satan's kiss kuglic? Me je presenetila višina in bujnost rasti rastline (6 komadov), pa je sedaj na voljo kar precej plodov.

Ps:
Ima kdo kak dober recept za nadevanje Satan's kiss kuglic? Me je presenetila višina in bujnost rasti rastline (6 komadov), pa je sedaj na voljo kar precej plodov.
-
- Prispevkov: 525
- Pridružen: Po Maj 05, 2014 2:00 am
goIdhorn je napisal/a: |
Jaz ponavadi počakam dober teden. Kje pa kupiš lactobacilus serum? Pa ne uporabljam samo jalapenotov, ampak več različnih vrst. Odvisno kako pekočo omako želim. |
Lactobacillus serum si kar sam napravim. Čisto enostavno je. Tukaj je recept: http://rastline.mojforum.si/rastline-about3237.html
LP
-
- Prispevkov: 464
- Pridružen: Pe Avg 15, 2014 2:00 am
mfranc je napisal/a: |
Zelenc, saj imaš še kar nekaj čilija, sezone pa res še ni konec! |
Vem da še ni konec sezone, a vseeno sem lani imel ob takem času boljše rezultate.
Me pa nekaj zanima. Nisem še zasledil komentiranja zorenja plodov, po tem ko jih utrgamo iz grma. Iz neznanega razloga mi je odpadel en plod Moruge, takrat je bila le bežno vidna rdečkasta lisa, sicer pa je bil popolnoma zelen. Zadevico sem dal na okensko polico in v treh dneh je dobil že skoraj popolno rdečo "sočno" barvo. Imajo čiliji dejansko toliko energije v sebi, da lahko dozorevajo tudi na ta način? Kako pa je pri drugih sortah zelenjave?
-
- Prispevkov: 4672
- Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
- Kraj: Ljubljana
"Prisilno" dozorelega čilija se ne spomnim, lahko pa da sem tak slučaj prezrl
.
Včasih, ko še ni bilo toliko bolezni, smo paradajze, ki bi jih sicer pobrala slana, pač še zelene obrali in dali na toplo, kjer so dozoreli.
Okus?, hja v sili hudič še muhe žre, to so bili časi brez trgovskih centrov in so bili takšni paradižniki bolje kot nič. Spomnim se, da so bili praženi z jajcem čisto v redu!
Pa kot vedno, tisti najbližji naravnemu zorenju so bili tudi najbolj okusni, najbolj zeleni pa so lahko tudi zgnili pred zorenjem.
Imam občutek, da so prisilno dozoreli čiliji bolj podobni originalno zrelim ....
_________________mfranc

Včasih, ko še ni bilo toliko bolezni, smo paradajze, ki bi jih sicer pobrala slana, pač še zelene obrali in dali na toplo, kjer so dozoreli.
Okus?, hja v sili hudič še muhe žre, to so bili časi brez trgovskih centrov in so bili takšni paradižniki bolje kot nič. Spomnim se, da so bili praženi z jajcem čisto v redu!
Pa kot vedno, tisti najbližji naravnemu zorenju so bili tudi najbolj okusni, najbolj zeleni pa so lahko tudi zgnili pred zorenjem.
Imam občutek, da so prisilno dozoreli čiliji bolj podobni originalno zrelim ....
